Derfor stinker oppvaskmaskinen

Det er særlig to grunner til at oppvaskmaskinen lukter vondt.

UNNGÅ HURTIGPROGRAM: Mange av oss bruker hurtigprogram på oppvaskmaskinen oftere enn andre program, men det kan føre til en stinkende maskin og en skitten oppvask. Foto: NTB Scanpix.
UNNGÅ HURTIGPROGRAM: Mange av oss bruker hurtigprogram på oppvaskmaskinen oftere enn andre program, men det kan føre til en stinkende maskin og en skitten oppvask. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Har oppvaskmaskinen begynt å stinke noe voldsomt?

Det kan det være flere grunner til, men det er to som skiller seg ut.

Ekspertene avslører hva som forårsaker stanken, og hvordan du blir kvitt den.

Lav temperatur

Anders Røe, assisterende salgssjef for Husholdning hos Elkjøp, kan fortelle at den første grunnen til vond lukt fra oppvaskmaskinen som regel kommer av at det vaskes for mye på lav temperatur,

- Bakterier tåler ikke høyere temperaturer - og jo høyere temperatur, jo enklere er det å bli kvitt dem. Det anbefales derfor å vaske på høy temperatur der det som vaskes opp tåler dette, sier Røe.

Eksempler på dette er ildfaste fat, solide tallerkener og fat, samt tykkere glass. Den høyere temperaturen, helst 60 grader eller mer, vil stort sett ta livet av bakteriene i løpet av en oppvask-syklus, ifølge Røe.

- Det vi ofte opplever er at det brukes mye hurtigprogram på lave temperaturer. De programmene er helt OK for ting som kun trenger skylling eller oppfriskning og som ikke er veldig skittent. Men om dette er det programmet som kjøres jevnt, vil bakteriene samle seg opp og aldri få en utfordring, understreker han.

Sjelden rens

Den andre vanlige grunnen til at oppvaskmaskinen stinker at maskinen ikke rengjøres ofte nok, ifølge Røe.

- Det anbefales å rengjøre maskinen en gang per 30. vask, eller én gang per måned, sier han og legger til:

Unngå vond lukt

Malin Skaar tipser:

  • Vanlige årsaker til vond lukt er matrester i filteret og belegg i maskinen på grunn av vask på lav temperatur over tid - og mangel på rens.
  • Rengjør filter jevnlig Kjør en maskinrens cirka en gang i måneden.
  • Eventuelt rens maskinen oftere dersom du bruker mye kortprogram med lav temperatur.

-Tenk på hvordan en oppvaskkost ser ut etter 30 oppvask om du ikke samtidig rengjør den.

Bli kvitt lukten

Malin Skaar, leder for Orklas forbrukerservice, og vaskeekspert på Plusstid.no, forteller at det i bunn og grunn er enkelt å få bort den vonde lukten fra oppvaskmaskinen.

Først er det lurt å ta en sjekk i maskinen og se hva som sitter i filteret.

- Ta ut filteret, rengjør dette skikkelig og skyll godt gjennom. Kjør en tom vask på så høy temperatur som mulig med en god maskinrens, tipser Skaar.

Dersom det ikke er tilstrekkelig bør du gjenta prosedyren på nytt, anbefaler Røe.

- Da kan det ha satt seg noe skikkelig. Du kan også bruke oppvaskmaskin-deodorant som er med på å binde vond lukt, tipser han.

Blir det ikke rent?

Opplever du at oppvasken ikke blir skikkelig ren selv om den vonde lukten er borte?

- Dårlig vaskeresultat kan komme av flere ting, for eksempel feil stabling eller for full maskin, stabling som hindrer vannet fra å komme til skikkelig - for eksempel et stort fat, feil dosering eller skittent filter, sier Skaar.

Men det er likevel hurtigprogrammer som er den verste synderen her, ifølge Røe:

- Mange hurtigprogram bruker for kort tid og altfor lav temperatur til at såpen får virke skikkelig. Dermed blir ikke bakteriene ordentlig håndtert. Fett og rester vil heller ikke løsne skikkelig av den grunn, sier han.

Dette kan du også se hvis du bruker oppvasktabletter og rester av disse ligger i igjen i maskinen etter programmet. Da har det ikke fått mulighet til å gjøre jobben sin.

- Vi anbefaler stort sett å bruke maskinens autoprogram dersom den har dette. Da føler maskinen seg frem til hva den trenger opptil et maksimum. Dersom det er fastbrente ting, vil man sannsynligvis trenge høyere temperatur enn dette programmet vanligvis har, forklarer Røe.

Hans hovedtips er følgende:

  • Bruk riktig program til det som vaskes opp og la maskinen få tiden den trenger slik at den får gjort jobben skikkelig.
  • Autoprogram til daglig om mulig, hurtigprogram på ting som ikke krever noe, og høy temperatur innimellom for å ta bakterier.
  • Bruk salt i oppvaskmaskinen - uansett kalknivå. Saltet hjelper vannet å renne av oppvasken, noe som gir et bedre tørkeresultat.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer