Rengjøring av sluket i vasken

- Det beste er å jobbe nedenfra og opp

Triksene som redder deg fra ekle opplevelser på badet

HUSK KOPPEN: Hår og annen skitt samler seg gjerne i vannlåsen under vasken. Rørleggere anbefaler å jobbe nedenfra og opp framfor å prøve å rense sluket fra bunnen av vasken. Foto: Skikkeligrørlegger.no
HUSK KOPPEN: Hår og annen skitt samler seg gjerne i vannlåsen under vasken. Rørleggere anbefaler å jobbe nedenfra og opp framfor å prøve å rense sluket fra bunnen av vasken. Foto: Skikkeligrørlegger.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Plutselig en dag står du der med ambisjoner om å vaske badet. Vannet pipler sakte og forsiktig ned i sluket i vasken på baderommet. Kanskje må du vente flere minutter før vannet renner ut.

I verste fall bobler det opp hårrester, skjeggstubber og annet ekkelt. Hva gjør du da?

- Plumbo-fare en myte

Helt siden 1909 har nordmenn sverget til Plumbo (må ikke forveksles med bandet med samme navn) i pulverform. Den illeluktende gassen som etterhvert siver opp av vasken vitner om at det er effektivt, og som oftest løser denne enkle og brutale metoden problemet.

IKKE ANBEFALT: Klassikeren Plumbo kan i pulverform skape flere problemer enn den løser, mener rørleggerne. Foto: Plumbo.no
IKKE ANBEFALT: Klassikeren Plumbo kan i pulverform skape flere problemer enn den løser, mener rørleggerne. Foto: Plumbo.no Vis mer

Det er likevel ingen hemmelighet at rørleggerne tradisjonelt har vært skeptiske til dette produktet. Men i dag aner vi et mer nyansert syn på selve klassikeren blant norske problemløsere i vask og sluk.

Rune Wisted-Thu jobber i Krefting AS , som er ansvarlig for produksjon og markedsføring av Plumbo-produktene. Han er ikke overraskende en sterk forsvarer.

- Myten om Plumbo oppsto da vi gikk over til plastrør. Og det er riktig at enkelte av de tidligere plastrørene ikke tålte slik behandling. Men med de rørene vi har i dag er det ikke noe problem, sier Wisted-Thu til Dinside.

Han mener at de sterke advarslene mot Plumbo mest av alt skyldes at rørleggerne helst ville selge og dermd tjene penger på sitt eget foretrukne renseprodukt, Mudin.

- Kan gjøre vondt verre

Fagsjef for sanitærteknikk Are Skaar Nielsen hos Rørentrepenørene Norge vil helst ikke anbefale noe produkt framfor noe annet, men mener likevel at det fortsatt er grunn til å advare mot pulver-Plumbo.

KONKURRENTEN: Rørleggere anbefaler gjerne Mudin i stedet for Plumbo. Foto: Comfort
KONKURRENTEN: Rørleggere anbefaler gjerne Mudin i stedet for Plumbo. Foto: Comfort Vis mer

- Bruker du Plumbo i pulverform på avløp som er ordentlig tett, kan man gjøre vondt verre. Avfallet i rørene kan rett og slett forsteine seg. Vi har sett eksempler der man har måttet bytte ut en del av røret etter slik behandling, sier han til Dinside.

Både Wisted-Thu og Skaar-Nielsen er likevel enige om at det går greit dersom man følger de rådene som gis i bruksanvisningen. De er også enige om at flytende midler fungerer bra, både forebyggende og som løsning på problemet.

Aller best å gjøre det for hånd

Uansett hvor god butikk Plumbo er, mener Rune Wisted-Thu kjemien bare er en nødløsning når alt annet svikter.

- Det lureste er å helle minst mulig fett og andre ting som kan sette seg i rørene ned i vasken. Men når det først er tett, er det nok best å skru opp og fjerne smusset selv. Men det er jo litt ekkelt, så det er jo ikke alle som gidder det. Derfor er det nest beste å bruke preventive, flytende midler jevnlig, sier Rune Wisted-Thu.

Rørleggernes talsmann mener at folk ikke skal være redde for å ta hendene fatt.

- Du får i grunn ikke gjort så mye feil. Det er bare å skru opp både sluk og vannlås og rense i vei. Moderne sluk har gjerne en gummikopp som du bare kan ta ut og tømme. I eldre sluk må man gjerne grafse litt mer for å få tak i avfallet. I servanten skrur man opp koppen under vannlåsen for å komme til, Are Skaar Nielsen .

SKRU OPP: Rørlegger Anders Fossen fra Jørstad KTL viser hvordan du renser vannlåsen. Video: Skikkeligrørlegger.noVis merVis mer Vis mer Vis mer

- Begynn nedenfra

POP-UP: Skrur du ut en slik feil, kan det ende med rørleggerregning. Foto: Biltema.
POP-UP: Skrur du ut en slik feil, kan det ende med rørleggerregning. Foto: Biltema. Vis mer

Mange servanter på nyere bad har fancy løsninger som ikke alltid er så lette å hanskes med for menigmann.

Skaar Nilesen ser ingen grunn til å skru opp pop up-ventiler og andre moderne mekanismer i vasken.

Resultatet kan fort bli at du løsner ting som bare røreleggeren mot klekkelig betaling greier å feste igjen.

- Det best er å jobbe nedenfra og opp. Det meste samler seg nederst. Er det vanskelig å få tak i det som ligger øverst mot ventilen, kan man bruke et redsakp for å få det ut og ned gjennom røret, avslutter Skaar-Nielsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer