Det beste norske

Levende lampe vinner talentkonkurransen, og heder går blant annet til en stol mange elsker å hate.

Publisert
Sist oppdatert

Unge talenter ble priset under Designdagen 2008 i går. Årets konkurranse var den 17. i rekken, og viste frem noe av det mest spennende av design i Norge nå.

Fire vinnerprosjekter

Unge designere fikk fire priser i konkurransen for unge talenter. Her er vinnerne:

LULL - vannliljelampe
En vannliljeformet lampe for soverommet som lukker seg om kvelden og åpner seg neste morgen vant førsteprisen, åpen klasse. Lyset i lampen tiltar og dempes sakte, for en myk overgang fra dag til natt og vise versa.

Designet av Marianne Varmo, Audun Kollstad og Heidi Buene.

Kollstad forteller om produktet, at ideen kom til etter en samtale med hans søster, mor til to små barn:

Foto: Audun Kollstad
Foto: Audun Kollstad Vis mer


- Ungene våknet stadig midt på natten, og kom inn på soverommet til foreldrene for å spørre om det var tid for å stå opp. Behovet var stort for noe som kunne fortelle barna om det var dag eller natt.

Lampen er ikke i produksjon, men designerne håper å finne en produsent snart.

SE BILDER: Levende lamper, stressless og fotskrubb. Her er Designprisede produkter for hjemmet.

Andre designvinnere

Eco-Cap - superbillig trekloning
Økologisk kapsel for kloning av trær. Produksjonskostnaden ligger helt nede på 50 øre per kapsel. Materialet er resirkulert, og resirkulerbart, og kapselen skal kunne gjenbrukes minst 200 ganger. Målgruppen er alt fra hobbybotanikere til enøk-plantasjer i utviklingsland.

Designet av Sturla Godøy, som sier:

- Naturens skjønnehet og system har alltid fascinert meg, og treet kom tidlig i fokus for meg på grunn av dets universelle funksjon.

God design 2007

ProActive - hjelm med høyteknologi
Tredjeplass i åpen klasse gikk til vernehjelmen ProActive som benytter høyteknologiske løsninger. Utseendet er inspirert av en caps, og funksjonene skal øke sikkerheten og brukervennligheten. Radio, intercom eller gassmålere kan monteres på hjelmen. Høreselvernet filtrerer lyd for skadelige frekvenser, og brukeren kan besvare mobilsamtaler uten å ta av hansker, hørselvern og hjelm (bruk av eletroniske tekstiler og bluetooth-teknologi). Innvendig er hjelmen kledt med et mykt materiale, som blir hardt og støtdempende om det blir utsatt for slag eller støt.

Designet av Tore Christian Bjørsvik Storholmen.

- Det er veldig mange skader i byggebransjen, så behovet var absolutt til stede. Jeg ønsket å lage et produkt som folk har lyst til å bruke, sier designeren.

Sniff - et lurt kosedyr
I kategorien Design for alle, vant kosedyret Sniff. Dette er både et kosedyr, et spill og et læremiddel tiltrettelagt for blinde og svaksynte barn. Kosedyret har en elektronisk leser i snuten, som gjør at den reagerer på figurer og merker som inneholder brikker med spesifikke lyder, som barna kan tolke og prøve å skille fra hverandre.

Syverstol med barnedesign

Designet av Sara Johansson, som sier:

- Jeg ser det som ekstra spennende å designe noe som skal passe for brukere som har spesifikke sansemessige begrensninger, i dette tilfellet visuelle. Å konsentrere designen rundt andre sanser er en utfordring som forhåpentligvis kan gi et interessant resultat for alle slags brukere, sier Johansson.

Sniff er ikke i produksjon, men kan egne seg både som hjelpemiddel og leketøy i stor skala.

Se bildene av produkter for hjemmet som fikk designpriser onsdag.

Få også med deg denne:

Elektriske fremtid: Snart har du en slik hjemme ...

Kilde: Norsk Designråd, se mer hos Norsk Design

Mer om boligprodukter:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer