Det eneste du vet er at du ikke vet

Hadde du visst hvordan boligprisene ble i fremtiden ville du vært rik. Men selv om du ikke har klarsynte evner, er det ikke nødvendig å drive med ren tipping. Du kan redusere usikkerheten ved å kjenne de forholdene som vanligvis påvirker boligprisene.

Publisert

Grunnleggende økonomisk teori slår fast at prisen på en vare øker dersom tilbudet av varen er mindre enn etterspørselen. Når boligprisene øker er det fordi det er flere kjøpere enn selgere i markedet. Det er logisk for alle med en viss økonomisk forståelse.

Det du må prøve å finne ut er hvorvidt det faktisk er flere kjøpere enn selgere og hvor lenge det kommer til å være slik.

Tilflyttingsområder

I strøk med netto innflytting vil det oppstå boligmangel dersom nybyggingen ikke greier å holde tritt med befolkningsveksten. Dette ser vi tydelig i det sentrale østlandsområdet og i de største byene i dag.

Prognosesenteret AS, et uavhengig analysesenter som studerer boligmarkedet i Norge, anslår at de store byene vil får stor boligmangel i årene som kommer. Bare i Oslo vil det rundt årtusenskiftet sannsynligvis mangle rundt 30 000 boliger.

Befolkningsøkning i sentrale strøk har gjerne en sammenheng med økning i sysselsettingen. Med det stramme arbeidsmarkedet vi har i Norge i dag, øker både flyttingen til sentrale strøk og lønnsnivået. Begge deler bidrar til at det er flere kjøpere i markedet i sentrale områder og at prisene på boliger presses oppover eller i alle fall holdes høye.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer