– Det er bedre å vise ekte vare

– Hadde vi stylet slik de gjør i Sør-Norge, ville mange trodd det var noe riv, ruskende galt, sier eiendomsmegler i Vesterålen.

ÆRLIG: Vis frem boligen slik den fremstår, er rådet fra Odd Lennart Willassen i Eie Eiendomsmegling Vesterålen. Foto: Eie Eiendomsmegling/DinSide
ÆRLIG: Vis frem boligen slik den fremstår, er rådet fra Odd Lennart Willassen i Eie Eiendomsmegling Vesterålen. Foto: Eie Eiendomsmegling/DinSide Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lei av pute-blomst-matching i boligannonsene? Trekker du gjenkjennende på skuldrene når du ser en lime i dusjen? Og blir du litt skeptisk når du ser hysteriske bilder med sko i kjøleskapet og ballongbonanza i taket?

Da er sjansen stor for at du har vært på boligjakt i en av de største byene i Sør- eller Midt-Norge. For drar du nordover, er det langt mellom de oppstæsjete boligannonsene. Her får du ekte vare.

– Det har vært vanlig kutyme at vi lar boligen se ut slik den vanligvis fremstår, med de møblene som er tilgjengelig, og de tingene som allerede er i boligen, sier Odd Lennart Willassen, daglig leder i Eie Eiendomsmegling Vesterålen til DinSide. – Hadde vi stylet slik de gjør i Sør-Norge, ville mange trodd det var noe riv, ruskende galt.

Selger millionboliger med dilldallbilder

Store geografiske forskjeller

Det er også nærliggende å tro at dette ikke nødvendigvis er et Nord-Sør-skille, men kanskje like mye en forskjell på markedene mellom de største byene og mindre tettsteder. Selv om Willassen kan fortelle om kollegaer både i Tromsø og Bodø som ikke begriper stylingrepene som tas i Sør-Norge.

– I Eie Eiendomsmegling ser vi at det er store geografiske og kulturelle forskjeller på hvordan folk velger å fremheve boligen sin. I de største byene og spesielt på Oslo vest er boligstyling og et interiør som gir et helhetlig inntrykk viktigere enn andre steder, sier Maren Synnevåg, kommunikasjonssjef i Eie Eiendomsmegling til DinSide.

– Den normale nordlending vil nok reagere på et hus som ser ut som et takras, men inni er møblert med hypermoderne møbler fra Bohus. Det rimer ikke på noe.Odd Lennart Willassen


– Duftlys, matchende håndklær, kvister og bruk av pynteputer for å skape en god atmosfære er svært vanlig. Folk velger enten en interiørdesigner som går igjennom boligen med "nye øyne", eller så gir våre meglere råd om hvordan selger selv kan presentere boligen sin best mulig. I Nord-Norge er boligstyling helt uvanlig, og boligene presenteres på en utilslørt måte.

Willassen forteller at boligstyling aldri er noe samtaleemne når de selger vanlige eneboliger eller leiligheter. – Vi prøver å vise boligene slik de egentlig fremstår.

Under kan du se noen eksempler fra to ulike boliger:


Fantastic Frank: Sjekk det nye meglertrikset

Ironisk nok kanskje, er målet til megler Tommy Friestad i Boa Eiendomsmegling i Oslo det samme. For der noen mener at styling bortforklarer, tåkelegger eller forkler problemer, bruker Boa aktivt styling for å få frem nettopp det samme som Willassen: Boligens karakter.

– Målet er å være så ærlig som mulig, sa Friestad til DinSide i forbindelse med salget av en Oslo-bolig som ble avbildet med sko i kjøleskapet og gamle lamper med skjermen på snei i dusjen.

– Vi sier at "her må du pusse opp". Vi prøver ikke å bruke hotellstyling for å ta oppmerksomheten bort fra slitt tapet. Viktigst av alt er å fremheve boligens karakter og de unike verdiene.

Les også om da Friestad hengte opp bilder av badebasseng i hagen.

Rent og ryddig - slik det er

De svenske meglerne i Fantastic Frank var blant de første som brukte ekstremstyling. Foto: ANDERS LINDÉN
De svenske meglerne i Fantastic Frank var blant de første som brukte ekstremstyling. Foto: ANDERS LINDÉN Vis mer


Selv om de dropper styling i Vesterålen, betyr det ikke at de unnlater å rydde unna overflødige møbler, og redusere nipsmengden noe. Hive mannskjiten om du vil. Eller i det minste, gjemme den litt unna.

– Vi tipser jo om at det skal være rent og se ryddig ut. Og at man bør ta bort ting som ikke passer, eller rydde bort noe, om det er litt overmøblert, sier Willassen. – Det det hele går ut på, er å vise en bolig slik som den egentlig fremstår, ikke som noe den kan være. På en ordentlig måte, med de møblene og det inventaret som er i boligen som vi selger.

Willassen forteller også at selgerne som oftest er til stede på visningen. – Vi synes det er viktig at de kan bidra til å svare på spørsmål. Det er selgerne som sitter inne med de viktigste opplysningene, forteller Willassen.

Selgerne bidrar på visning med å vise frem boligen, og kan fortelle både positive og negative ting om boligen, slik at kjøperne vet hva de får. – Det er mye lettere at de er til stede, slik at kjøperne kan få direkte svar, og vi slipper å ringe frem og tilbake. De aller fleste selgere er jo normale mennesker, slik som dem som kjøper.

– Og så hender det at de baker brød, eller inviterer kjøpere på en kopp kaffe. Det er det hele.

Lei striglete hjemme-hos-reportasjer? Bli med hjem til Moa Söderhielm for en deilig annerledes boligreportasje, helt uten filter.

Style eller rydde?

- Vi anbefaler ofte styling når boligen ikke er møblert, sier Maren Synnevåg, kommunikasjonssjef i Eie Eiendomsmegling. Foto: Eie Eiendomsmegling
- Vi anbefaler ofte styling når boligen ikke er møblert, sier Maren Synnevåg, kommunikasjonssjef i Eie Eiendomsmegling. Foto: Eie Eiendomsmegling Vis mer


Om boligstyling er fornuftig eller ikke avhenger helt av salgsobjektet.

- Vi anbefaler ofte styling når boligen ikke er møblert, og av og til ved møblerte boliger. De aller fleste boligene trenger interiørmessige råd i forbindelse med boligsalget, men rådgivningen går oftere på små detaljer enn styling av hele boligen, sier Synnevåg.

– Det viktigste er at boligen fremstår som trivelig, ikke nødvendigvis at det er det mest moderne interiøret, når boligene skal forberedes til visning.

Man kan også ta enkle grep for å få boligen til å fremstå lys og luftig. Og det aller meste kan du gjøre selv.

Les mer: Slik klargjør du boligen for visning

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer