Hvordan fjerne bananfluer?

Det er enklere enn du tror

Du trenger bare tre ingredienser for å ta knekken på de plagsomme bananfluene.

BANANFLUER: De dukker opp ut av ingenting, men hvordan blir du kvitt dem? Video: Berit B. Njarga. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer
Publisert

De er små, men plagsomme, formerer seg på svært kort tid og kan virke umulige å bli kvitt. Men vi har funnet måten å ta knekken på bananfluene, eller fruktfluene som de egentlig heter.

Og oppskriften på denne bananflue-fella er ekstremt enkel! Se videoen over - eller følg punktene som følger nedover i artikkelen.

Lag en fruktflue-felle

Har du først fått bananfluer i hus, er det to ting du bør sørge for: Å bli kvitt fluene som allerede surrer rundt på kjøkkenet ditt, og unngå at de formerer seg videre.

Allerede nå i august melder de sin ankomest mange steder, men ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) er bananfluer vanligst om høsten i perioden september til november. De kan fly inn gjennom åpne vinduer eller komme inn med frukt, tomflasker eller annet der egg eller larver finnes. Larvene utvikles i gjærende emner som råtten eller halvråtten frukt og skvetter av øl og vin.

Så hvordan blir du kvitt dem? Ved hjelp av tre ingredienser:

Eddik, vann og oppvasksåpe.

Dette er alt du trenger for å lage en effektiv felle for bananfluer. Foto: Berit B. Njarga
Dette er alt du trenger for å lage en effektiv felle for bananfluer. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Vi blandet like deler hvitvinseddik og vann, og tilsatte noen dråper oppvasksåpe før vi satte fella på benken. Du kan prøve deg frem med en eddiken du måtte ha i hus.

Fella virker bedre enn du kanskje tror: På bare 20 minutter hadde seks av bananfluene stupt ned i fella og druknet. Noen timer senere tok vi en ny sjekk, og da var antallet langt høyere!

EFFEKTIV: På bare 20 minutter hadde vi tatt knekken på seks fluer. Foto: Berit B. Njarga
EFFEKTIV: På bare 20 minutter hadde vi tatt knekken på seks fluer. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Unngå at de formerer seg videre

I tillegg til å lage en felle for fluene som allerede er å finne på kjøkkenet ditt, bør du forebygge slik at de ikke formerer seg videre. En enkelt hunn kan legge mange hundre egg, ifølge FHI.

Ved romtemperatur kan hele livssyklusen fra voksen til nyvoksen ta bare 10 til 15 dager.

De anbefaler å forebygge ved å tømme tomflaske- eller returbokslagre regelmessig, hindre at frukt eller grønnsaker, spesielt om høsten, blir liggende lenge i søppelkasser og ellers holde god hygiene.

Sist oppdatert 17.8.2020

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer