Vask av fliser

Det er ikke ett fett hvordan du rengjør flisene

Én ting gjør det enklere å vaske fliser.

ULIKT SMUSS: Skal du vaske flisene riktig, bør du skille på konsistensen på smusset. Kjennes det ut som smør eller salt? Dette skal rengjøres med to ulike midler. Foto: NTB Scanpix.
ULIKT SMUSS: Skal du vaske flisene riktig, bør du skille på konsistensen på smusset. Kjennes det ut som smør eller salt? Dette skal rengjøres med to ulike midler. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Smuss som fett og kalk gjør det helt nødvendig å rengjøre flisene på badet en gang i blant.

Men skal du få de skikkelig rene, holder det ikke å vaske over med hvilket som helst vaskemiddel.

Smør eller salt?

- Baderommet har ofte flere soner, som krever litt ulik kjemi. Derfor bør du velge riktig såpe til riktig smuss, sier Line Mercedes Åramnes, leder kvalitet og opplæring ved CityMaid.

Hun tipser:

  • Kjennes smusset ut som smør, er det et produkt som fjerner fett og hudrester du trenger.
  • Er smusset som salt, trenger du et produkt som inneholder syre.

- Du kan også oppleve begge deler. For eksempel kan dusjområdet ha problemer med både kalk og rester fra olje, hud og fett. Trikset da er å vaske i to omganger. Først fjerne fett og såperester med et eget produkt. Skum gjerne opp produktet slik at du unngår spray. Deretter skyller du godt med vann, anbefaler Åramnes videre.

- Dersom du fortsatt har «harde» flekker som kjennes som salt, er det behov for et produkt som inneholder syre, sier hun.

Dette skader flisene

Men før du bruker et syreprodukt, bør du kartlegge hvor syrefaste fugene og flisene er, understreker rengjøringseksperten.

- Bruker du for sterk kjemi risikerer du å skade overflaten i stedet for å vaske den, advarer Åramnes.

Hun tipser om følgende:

  • Forfukt fuger, og påfør produktet i væskeform på området det skal virke. Pass på at det ikke tørker.
  • Du kan bruke en myk børste som kun er til dette for å fjerne kalken. Bruk gjerne en gammel tannbørste, men sørg da for at den aldri kommer tilbake til opprinnelig bruk.

Gjør flisene mer skitne

Om du synes at flisene aldri blir skikkelig rene uansett hvor mye du vasker, kan det helt enkelt skyldes at du bruker feil type såpe.

For vasker du med et såpeprodukt som ikke er tilpasset fliser, vil dette etterlate seg et fettlag på flisene, og de vil bli enda mer skitne og flekkete med én gang de har tørket etter vask, ifølge Jan Eddie Kragtorp, murmester og faglig leder ved Flisekompaniet AS.

Er badet det som gjenstår når du har vasket ned resten av huset, holder det nemlig ikke å bare bytte ut det skitne grønnsåpevannet i bøtta med rent grønnsåpevann før du vasker flisene på badet - en tabbe mange av oss begår.

- Grønnsåpe lukter rent, men har ingenting på fliser å gjøre, har Kragtorp tidligere uttalt til Dinside.

Fliser, uansett type, må vaskes med egnet vaskemiddel.

- Har du allerede vasket flisene med feil rengjøringsmiddel, må du vaske over på nytt med helt rent vann, og så bruke riktig før du vasker en gang til, informerer Malin Skaar, rengjøringsekspert hos Orkla.

Gjør det lettere å vaske flisene

For å slippe skippertak og slite med å få rene fliser, er det veldig smart å impregnere flisene etter at du har vasket dem. Da vil du oppleve at det er mye enklere å holde dem rene, ifølge Åramnes.

- Impregnerer du jevnlig kan vask med mikrofiber og vann da løse mange flekker dersom det vaskes ofte nok. Når du trenger såpe, vil du oppleve at du ikke trenger å benytte så sterke kjemikalier som tidligere. Dette er godt for deg, materialene dine og miljøet, avslutter Åramnes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer