Tilstandsrapport ved bolighandel

– Det er kjøperen som oftest overtar ansvaret for synlige og skjulte feil

Derfor er det viktig at du leser nøye gjennom tilstandsrapporten.

RØRKONTROLL: Sjekk av rørsystem, lekkasjer og fuktskader er blant de viktigste undersøkelsene takstmenn gjør i en bolig som er til salgs, og det er viktig at du som boligkjøper leser tilstandsrapporten nøye og bemerker deg hva som står der og ikke. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
RØRKONTROLL: Sjekk av rørsystem, lekkasjer og fuktskader er blant de viktigste undersøkelsene takstmenn gjør i en bolig som er til salgs, og det er viktig at du som boligkjøper leser tilstandsrapporten nøye og bemerker deg hva som står der og ikke. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skal du kjøpe eller selge bolig, følger det som regel med en tilstandsrapport. Dette er en vurdering av boligens tekniske tilstand basert på en takstmanns undersøkelser, som sier noe om feil og mangler, samt boligens verdi.

Men det er ikke obligatorisk med tilstandsrapport, og det er heller ikke sikkert at alt bli tatt høyde for i den.

– Dette fører til stor risiko for kjøperen og skaper en skjevhet i avtaleforholdet til selgeren, som er et godt argument for at tilstandsrapport bør være obligatorisk i bolighandel, sier Kristin Sundby, advokat i Osloadvokatene.

Det fikk en boligkjøper i Trondheim erfare. Han kjøpte et hus til nesten fem millioner kroner, hvor det i etterkant ble oppdaget alvorlige og ulovlige feil ved det elektriske anlegget, i tillegg til flere fuktskader, skriver NRK. Ingenting av dette ble opplyst om i prospektet, og det sto i tilstandsrapporten at elanlegget ikke ble sjekket før salget. Til sammen må trønderen betale 800.000 kroner for utbedringer av boligen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer