- Det er løgn

- Dette er ikke villedende markedsføring, det er direkte løgn, sier ekspert.

- Dette er ikke villedende markedsføring, dette er løgn, sier belysningsekspert Kalle Hashmi ved den svenske Energimyndigheten om merkingen av sparepærene. Foto: Kristin Sørdal
- Dette er ikke villedende markedsføring, dette er løgn, sier belysningsekspert Kalle Hashmi ved den svenske Energimyndigheten om merkingen av sparepærene. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I forbindelse med en fersk test av sparepærer publisert i Testfakta.se, uttaler belysningsansvarlig Kalle Hashmi i den svenske Energimyndigheten at det store problemet med sparepærer er hvordan produsentene markedsfører pærene.

- En 11-Watts sparepære kan ikke erstatte en 60-Watts glødepære. Dette er den største løgnen industrien har spredt gjennom årene, sier belysningsansvarlig Kalle Hashmi ved den svenske Energimyndigheten til DinSide.

- Og dette er ganske enkelt, fortsetter han: En 60-Watts glødepære har minimum 720 lumen, man kan også ha opptil 780 lumen. Når det gjelder en 11-Watts sparepære, som altså skal være det samme, så har denne rundt 605 lumen - dette er cirka 100 til 130 lumen mindre enn i en glødepære. Dette er enkle grunnprinsipper fra fysikken, forteller Hashmi videre.

Hashmis kritikk bekreftes av testresultatene i Testfaktas seneste test, som altså er utført av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut SP. Ingen av de åtte testede pærene når opp til utlovet watt-tall, det vil si de tall som tilsvarer de gamle glødepærene. Verst er Megaman som lover en lysstyrke tilsvarende en 45-Watts glødepære, men som kun oppnår drøye 60 prosent av dette.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.