«Når du engang kommer, neste sommer ...» synger DeLillos.
Det finnes de som du ønsker å treffe neste sommer, og det finnes de som du helst ikke ønsker å treffe neste sommer. Vi er vel på rimelig trygg grunn når vi sier at mordersneglene er i sistnevnte kategori.
Mordersneglen, eller iberiasneglen, elsker fuktig jord - og har dermed hatt en knallsommer mange steder i landet. Det er imidlertid nå du kan legge grunnlaget for at mordersneglene ikke skal plage deg i like stor grad neste sommer, som de kanskje har gjort i år.
Siste sjanse
Iberiaskogsnegl/ mordersnegle:
Kilde: Plantasjen.no
Eggene legges i grupper på 20-50 egg i små jordhuler og andre skjulesteder fra slutten av august til slutten av september. De fleste eggene klekker fra slutten av september til slutten av november.
– Nå er det snart siste sjanse, hvis du vil begrense antallet mordersnegler i hagen din neste sommer. I løpet av neste måned går sneglene i hi, og da ser vi dem først igjen i april neste år, sier Jesper Corfitzen i den danske organisasjonen Haveselskabet i en pressemelding.
Det er imidlertid ikke nok bare å drepe sneglene. Du må huske å kaste likene i avfallsdunken. Dersom du lar de døde sneglene ligge i hagen, tiltrekker de seg enda flere snegler, og da er du egentlig like langt - eller kanskje til og med kommet enda kortere ... Mordersneglene spiser nemlig hverandre - derav navnet.
Slik fanger du mordersneglene:
- Gå en tur i tussmørket eller ved morgengry og samle sneglene sammen i en bøtte. Kikk under steiner, trestubber, store blader og ved komposten. Kikk også under krukker, treplater, kloakkrister og liknende steder.
- Hell kokende vann på sneglene, eller kutt dem i to med en spade eller liknende. Da dør sneglen med det samme.
- Kast de døde sneglene i avfallsdunken, slik at de ikke tiltrekker seg sultne adrtsfrender.
- Let også etter sneglenes egg. De er klare og hvitaktige og ligger i små bunker. Ødelegg eggene ved å trampe på dem.
- Dersom snegleproblemet er av mindre omfang, kan sneglefeller med øl anvendes med god effekt. Fellene må tømmes et par ganger hver uke.
- Ved å sette påå sneglegjerder eller sneglekrager rundt bed eller enkelte planter, kan du ha plantene i fred for sneglene. Kilde: Haveselskabet
Flere tips til hvordan du blir kvitt dem
DinSide har tidligere skrevet om hva du kan gjøre for å kvitte deg med de slimete skadedyrene.
Her er noen av forslagene:
- Preparatet Nemaslug inneholder små parasitter som gir brunsneglen ufrivillig spisevegring, som leder til død i løpet av et par uker. Skal være mest effektiv på yngre snegler.
- Kok eller frys dem.
- Klipp plenen ofte. Sneglene liker mørke og fuktige steder.
- Strø salt på sneglen - da dør den. Eventuelt kan du spraye den med salmiakk, da den ikke ødelegger plantene rundt.
- Brunsneglen elsker mørke ølsorter. Ta en isboks, skjær ned kantene, men la hjørnene stå igjen. Sett på lokk, slik at regnvann ikke vanner ut ølet. Grav boksen litt ned i bakken, slik at det blir lettere for sneglene å komme til - og så skal du kunne tømme ut øl og snegler et par ganger i døgnet.
- Strø kaffegrut rundt bedene, dette liker visst ikke sneglene.
- Pinnsvin og grevling er gode venner å ha i hagen. De hjelper deg nemlig med å bli kvitt mordersneglen.