Det er nå du skal ta mordersneglene

Det er nå du skal ta dem for å unngå plagen til neste sommer.

MORDERSNEGLENE FORMERER SEG OM HØSTEN: Det er nå du kan legge grunnlaget for mer sneglefri neste sommer. Foto: KAROLINE BRUBÆK
MORDERSNEGLENE FORMERER SEG OM HØSTEN: Det er nå du kan legge grunnlaget for mer sneglefri neste sommer. Foto: KAROLINE BRUBÆK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Når du engang kommer, neste sommer ...» synger DeLillos.

Det finnes de som du ønsker å treffe neste sommer, og det finnes de som du helst ikke ønsker å treffe neste sommer. Vi er vel på rimelig trygg grunn når vi sier at mordersneglene er i sistnevnte kategori.

Mordersneglen, eller iberiasneglen, elsker fuktig jord - og har dermed hatt en knallsommer mange steder i landet. Det er imidlertid nå du kan legge grunnlaget for at mordersneglene ikke skal plage deg i like stor grad neste sommer, som de kanskje har gjort i år.

Siste sjanse

Iberiaskogsnegl/ mordersnegle:

Iberiaskogsnegl har en ettårig livssyklus. Eggene legges i grupper på 20-50 egg i små jordhuler og andre skjulesteder fra sist i august til sist i september. De fleste eggene klekker fra sist i september til sist i november. De små sneglene stikker seg bort om vinteren i jordhuler, steinhauger og komposthauger, og neste vår blir de aktive igjen når temperaturen stiger til over 5 varmegrader. I løpet av sommeren blir de utvokste og kjønnsmoden. Fra august av parrer de seg, og deretter legger de egg. Etter egglegging krymper de voksne sneglene, blir sløve og dør.
Kilde: Plantasjen.no


Eggene legges i grupper på 20-50 egg i små jordhuler og andre skjulesteder fra slutten av august til slutten av september. De fleste eggene klekker fra slutten av september til slutten av november.

– Nå er det snart siste sjanse, hvis du vil begrense antallet mordersnegler i hagen din neste sommer. I løpet av neste måned går sneglene i hi, og da ser vi dem først igjen i april neste år, sier Jesper Corfitzen i den danske organisasjonen Haveselskabet i en pressemelding.

Det er imidlertid ikke nok bare å drepe sneglene. Du må huske å kaste likene i avfallsdunken. Dersom du lar de døde sneglene ligge i hagen, tiltrekker de seg enda flere snegler, og da er du egentlig like langt - eller kanskje til og med kommet enda kortere ... Mordersneglene spiser nemlig hverandre - derav navnet.

Slik fanger du mordersneglene:

 • Gå en tur i tussmørket eller ved morgengry og samle sneglene sammen i en bøtte. Kikk under steiner, trestubber, store blader og ved komposten. Kikk også under krukker, treplater, kloakkrister og liknende steder.
 • Hell kokende vann på sneglene, eller kutt dem i to med en spade eller liknende. Da dør sneglen med det samme.
 • Kast de døde sneglene i avfallsdunken, slik at de ikke tiltrekker seg sultne adrtsfrender.
 • Let også etter sneglenes egg. De er klare og hvitaktige og ligger i små bunker. Ødelegg eggene ved å trampe på dem.
 • Dersom snegleproblemet er av mindre omfang, kan sneglefeller med øl anvendes med god effekt. Fellene må tømmes et par ganger hver uke.
 • Ved å sette påå sneglegjerder eller sneglekrager rundt bed eller enkelte planter, kan du ha plantene i fred for sneglene.
 • Kilde: Haveselskabet

Flere tips til hvordan du blir kvitt dem

DinSide har tidligere skrevet om hva du kan gjøre for å kvitte deg med de slimete skadedyrene.

Her er noen av forslagene:

 • Preparatet Nemaslug inneholder små parasitter som gir brunsneglen ufrivillig spisevegring, som leder til død i løpet av et par uker. Skal være mest effektiv på yngre snegler.
 • Kok eller frys dem.
 • Klipp plenen ofte. Sneglene liker mørke og fuktige steder.
 • Strø salt på sneglen - da dør den. Eventuelt kan du spraye den med salmiakk, da den ikke ødelegger plantene rundt.
 • Brunsneglen elsker mørke ølsorter. Ta en isboks, skjær ned kantene, men la hjørnene stå igjen. Sett på lokk, slik at regnvann ikke vanner ut ølet. Grav boksen litt ned i bakken, slik at det blir lettere for sneglene å komme til - og så skal du kunne tømme ut øl og snegler et par ganger i døgnet.
 • Strø kaffegrut rundt bedene, dette liker visst ikke sneglene.
 • Pinnsvin og grevling er gode venner å ha i hagen. De hjelper deg nemlig med å bli kvitt mordersneglen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer