Det er penger på toppen

Nordmenn betaler mest for hyttene som ligger høyest.

Publisert
Sist oppdatert

2007 ble et rekordår for antall fritidsboliger omsatt på fjellet - og nordmenn betaler mest for de hyttene som ligger høyest. De hyttene som ligger høyere enn 900 meter, oppnår nemlig markant høyere priser enn de som ligger lavere.

Dette er noen av konklusjonene som kommer frem i en analyse som MakroSikt har utarbeidet for Eiendomsmegler-foretakenes forening (Eff).

Ifølge Eff kan det være ønsket om sikre snøforhold som gjør at hyttene som ligger over 900 meter oppnår høyere prosentvise priser enn de som ligger lavere.

De sikre hyttene

Stor spredning

Ifølge undersøkelsen økte antall annonser på finn.no med 29 prosent, samtidig som antall hytter som ble solgt gjennom eiendomsmegler økte med 11 prosent.

- Det betyr at aktiviteten har økt, men ikke salgene. At utbudet er større, men markedet noe mer avventende enn før, sier Torbjørn Ek, Nestleder i Eff til DinSide.no

- Vi har hatt en gjennomsnittlig vekst i hyttemarkedet i 2007 på seks prosent for hele landet. Den har imidlertid avtatt noe fra rekordåret 2006, der prisene i snitt steg med hele 23 prosent. Men det var ganske store forskjeller fra sted til sted, sier Torbjørn Ek til DinSide, og legger til:

- Veksten spenner fra 14 prosent der prisene steg mest, til minus to prosent, der veksten var lavest, sier han.

Ifølge Ek steg prisene i Sirdal og på Haukelifjell med henholdsvis 14 og 13 prosent.

Hyttene som ligger høyt på fjellet har opplevd størst prisvekst i 2007. Bilde: Colourbox.no
Hyttene som ligger høyt på fjellet har opplevd størst prisvekst i 2007. Bilde: Colourbox.no Vis mer


Lavest var veksten i Kvam, der prisene gikk ned med to prosent. På Oppdal og Beitostølen falt prisene med én prosent, og i Åsral, Etnedal og Nissedal økte prisene med bare én prosent.

Hytta blir ditt nye hjem

Kvalitet viktigere

Nestlederen påpeker at kvaliteten på objektene som legges ut for salg, er viktigere enn den har vært de foregående årene.

- Blant annet er det interessant å se at en avstand på mellom 700 og 1500 meter fra skitrekket er optimal for best mulig pris på en hytte. Vi ser også at året 2000 er et skilleår på prisene som oppnås. Hytter fra 2000 og nyere oppnår klart bedre priser enn eldre hytter.

Usikkert fremover

Ek ønsker ikke å spekulere i hvor høy eller lav prisveksten blir på hytter i 2008, men sier:

- Tilbakemeldingen vi har fått går på at publikum er avventende, og litt avmålt. Vi vil nok få en stagnasjon eller dempet vekst, men en oppgang vil ikke være entydig for hele landet, avslutter han.

I forhold til utviklingen fremover, i 2008, er eksperter DinSide tidligere har snakket med, ikke helt enige om hva som vil skje i hyttemarkedet. Det kan du lese mer om i disse to sakene:

Vent med hyttekjøp

Hyttemarkedet i 2008

Kun hytter

Hytteeier

Eier du en hytte på fjellet? (Avsluttet)
Ja, som ligger over 900 meter over havet(44%) 38
Ja, men som ligger under 900 meter over havet(40%) 34
Nei(16%) 14
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Tallmaterialet i denne analysen omfatter 9.369 selveierhytter på fjellet annonsert på finn.no i perioden januar 2003-februar 2008.

Alle hyttene i undersøkelsen er formidlet gjennom et eiendomsmeglerforetak eller advokat. Av disse var 4.649 fritidsboliger registrert solgt. Av disse igjen hadde 3.553 oppgitt pris, omsetningstidspunkt og boligareal. Databasen er supplert med avstand fra den enkelte hytte til nærmeste skitrekk samt hvor høy hytten ligger over havet. Avstandsdataene er levert av Eiendomsprofil.

Ek påpeker at undersøkelsen utelukkende måler prisutviklingen på fjellhytter, noe som betyr at de mer prisutsatte fritidsleilighetene ikke er med i undersøkelsen.

Det er også viktig å påpeke, selv om mye formidles gjennom finn.no, at undersøkelsen ikke viser hele sannheten om totalmarkedet. Ifølge Opinion skal datamaterialet imidlertid gi et godt nok grunnlag for konklusjonene.

Prøv også: Hyttetaktskalkulatoren

Les mer om hytter:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer