- Det er som å tro på julenissen

Slipper du å betale ned boliglånet ditt om banken går konkurs?

Du mister hverken hus - eller boliglån - om banken går konkurs. Foto: Colourbox.com
Du mister hverken hus - eller boliglån - om banken går konkurs. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dagens urolige finanssituasjon er det mange som har bekymret seg for sparepengene sine: Forsvinner de om banken går konkurs?

Svaret er, i 99 prosent av tilfellene "nei", med mindre du er uoverstadig rik, med mer enn 2 millioner blanke norske kroner på konto, og det kan du lese mer om her.

Da vi skrev om Øyvind Idsø som forrige uke fikk reddet ut sparepengene sine fra Kaupthing før de sperret tilgangen på kontanter ved et tilfelle, var det naturlig nok mange som var redde for sparepengene sine.

Alt om finanskrisen på DinSide Økonomi

Andre snudde på problemstillingen og har optimistisk spurt oss: Slipper jeg å betale mer på boliglånet om banken går konkurs? Burde jeg flytte lånet til en bank som sliter?

Svaret her er nok det samme som over: Nei.

- Å tro at man slipper å betale tilbake boliglånet sitt dersom banken går konkurs, det er nok å tro på julenissen, sier Bjørn Langli, kommunikasjonsdirektør i Fokus Bank til DinSide.

- Hvis dette, mot all formodning skulle skje, vil fordringen (lånet ditt, red.anm.) bli tatt over av noen andre.

Ta skjeen i egen hånd

Ifølge Jorge B. Jensen, underdirektør i Forbrukerrådet, kuttes banken ut av oppgjørssystemene når den er konkurs. Dette vil si at du i den første perioden etter konkursen ikke får betalt ned på lånet ditt direkte til banken.

Men det er ingen grunn til å juble. Rentene fortsetter å løpe, og lånet må betales tilbake.

Det som så skjer er at banken nedsetter et administrasjonsstyre, som oppretter en konto i en annen bank som du kan betale tilbake til. I neste fase kan fordringen bli overført til en annen bank, men du bør ta grep før dette skjer.

- Det er fornuftig av bankkunder å flytte hele kundeforholdet til en annen bank. Det at forbrukerne gjør det selv er en fordel. Da sitter du i førersetet, sier Jensen til DinSide.

Du bør gjerne sjekke litt rundt for å finne den banken som passer best for deg, og når du har gjort ditt valg, gir du beskjed til adminstrasjonsstyret om at du flytter kundeforholdet ditt.

Du trenger ikke bekymre deg for at administrasjonen skal motarbeide dette. Tvert imot ønsker de at du skal flytte lånet, så for å motivere deg til det, kan du oppleve at renten blir satt opp. Dersom du ikke frivillig bytter bank, vil administrasjonen selge lånet ditt.

- Vi har ingen bred erfaring med hva som skjer når banker går konkurs i Norge. Det har skjedd én gang, men da løste alt seg i løpet av en uke, sier Jensen.

Han synes imidlertid det er viktig å presisere at sannsynligheten for at bankvesenet vil kollapse er heller liten.

- Presentasjonen som Bjørn Skogstad Aamo holdt for Finanskomiteen i dag, viser at sannsynligheten for full kollaps i bankvesenet ikke er spesielt aktuell. Aamo viser at bankene - sett under ett - har tjent penger gjennom den globale finanskrisen. Av presentasjonen kan det se ut til at publikum har liten grunn til å være bekymret, avslutter Jensen.

Dårligere vilkår for lån

Når det gjelder fortgang i rentekutt er det dårligere vilkår for lån enn for innskudd, men går banken konkurs havner du i en tap-tap situasjon: Har du penger i banken, vil du ikke få renter på disse, mens lånerentene fortsetter å løpe.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer