- Det er trygt å selge boligen privat

Men er det trygt å kjøpe?

Du unngår ikke å se at det er noe litt utenom det vanlige med denne annonsen. Og gjør du det, er det nok en grønn boks under annonseteksten.  Foto: Finn.no
Du unngår ikke å se at det er noe litt utenom det vanlige med denne annonsen. Og gjør du det, er det nok en grønn boks under annonseteksten. Foto: Finn.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En ny lovendring som trådte i kraft 1. januar har åpnet for at også privatpersoner kan avertere boligen sin for salg på Finn.no.

Forbrukerrådet jublet over seier, og også Konkurransetilsynet sluttet seg til hallelujakoret.

- Det er trygt å selge bolig privat, het det fra begge leire, med et visst forbehold:

Det er trygt å selge og kjøpe bolig privat så lenge en advokat eller megler står for kontrakt og oppgjør.

- Får man hjelp til kontrakt og oppgjør er det like trygt som noe annet, sier direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet i en pressemelding.

- Forbrukeren har fått reelle muligheter til å velge å gjøre deler av jobben selv. Slik valgfrihet er bra, og legger til rette for konkurranse og lavere priser, sier direktør Knut Eggum Johansen i Konkurransetilsynet.

Les hele innlegget fra Forbrukerrådets direktør Randi Flesland her

Men hva med den som kjøper?

Meglerne er skeptiske

Lars Vangen Jordet i Finn Eiendom presiserer at de ikke ønsker å advare, men informere, om forholdene rundt privat formidling av boliger.  Foto: Caroline Roka
Lars Vangen Jordet i Finn Eiendom presiserer at de ikke ønsker å advare, men informere, om forholdene rundt privat formidling av boliger. Foto: Caroline Roka Vis mer


Ikke overraskende er eiendomsmeglerbransjen svært skeptiske til at private nå får tilgang til annonseportalene. Motivene kan være mange, et bilde av den karikerte megleren med vannkjemmet hår som ser sedlene flakse av gårde er nærliggende. Men megler skal også være kjøpers mann, og man skal ikke bare feie bort fagfolks råd som grådighet.

- I forbindelse med den nye eiendomsmeglingsloven ble kravene til meglere skjerpet inn, for å styrke kjøpers rettigheter. Man kan jo spørre seg om dette er et fortsatt skritt i riktig retning, sier Roger Ek i Norges Eiendomsmeglerforbund til DinSide.

- Vi tror ikke kjøperne kommer til å være tjent med det. Men noen vil alltid drive risikosport, og da må de få lov til det, sier Torbjørn Ek i Eiendomsmeglerforetakenes forening til DinSide.

Men også Finn advarer

Når du som selger går inn på Finn.no og kommer inn på en annonse fra en privatperson lyser nemlig grønne felt mot deg. De forklarer at du ikke har de samme rettighetene når du kjøper fra en privatperson som når du kjøper gjennom en profesjonell aktør.

Vi spurte Finn om hvorfor de har valgt å advare mot dette.

- Det er viktig å påpeke at det er ingen advarsel, det er informasjon. Grønt er fargen vi bruker når vi skal gi informasjon til brukerne, sier Lars Vangen Jordet i Finn Eiendom til DinSide.

Det grønne feltet er også synlig på forsiden, der de informerer om forbrukertrygghet og hva som er nytt på Finn.no.

- Grunnen til at vi har lagt ut dette er at forbrukeren får satt seg inn i rettighetene man har. Og det er en forskjell på en som bruker profesjonell hjelp og en som ikke gjør dette.

Forskjellen er, i hovedtrekk at når man kjøper av private er salget regulert gjennom avhendingsloven, mens når profesjonelle står for salget er det eiendomsmeglingsloven som gjelder.

Frislippet ikke bare problemfritt: Tør du stole på at privatpersoner har god nok kunnskap til å selge bolig?

Den lille forskjellen

Hvem står for salget?

Det kan være vanskelig å holde tungen rett i munn her. For selv om en privatperson annonserer, er det fullt mulig at en profesjonell aktør vil stå for salget. Dette tas det ikke høyde for i annonsene fra Finn som legger inn advarsler i alle annonser fra privatpersoner.

Dersom du legger ut en annonse på Finn selv, anbefaler vi deg å spesifisere om en profesjonell aktør skal stå for denne biten.


Dette innebærer en rekke ulike ting, blant annet krav om innsikt i budloggen, krav til størrelsen på budet, et cetera.

- Som forbruker har man større trygghet gjennom eiendomsmeglingsloven enn avhendingsloven. Meglerloven gjennomgikk en stor revisjon et par år tilbake, nettopp for å styrke forbrukers vern, sier Vangen Jordet.

Og han er ikke i tvil når vi spør ham om det er en forskjell i rettigheter dersom man kjøper bolig private.

- Kjøper har dårligere vern om man kjøper privat.

Les mer på Finn.no

Eget initiativ

Til forskjell fra andre informasjonsbokser vises imidlertid denne tre ganger. Og man kommer nesten ikke unna spørsmålet om det ligger andre motiver enn informasjon bak denne avgjørelsen. For det er fortsatt eiendomsmeglerne som er Finn Eiendoms største inntektskilde. Dette benekter Vangen Jordet.

DinSide: Har noen betalt dere for dette?

- Nei selvfølgelig ikke.

- Hvorfor har dere valgt å gjøre akkurat denne informasjonen så mye mer synlig enn de andre informasjonsbolkene? Den vises tre ganger i hver eneste annonse fra private.

- Nå får vi høre på de tilbakemeldingene vi får, siden vår utvikles kontinuerlig. Dette er nytt, med store kjøpesummer involvert, og da er det viktig å opplyse forbrukerne om hvilke rettigheter som gjelder.

- Har noen meglere eller meglerfirma vært med i prosessen eller avgjørelsen om dette?

- Nei, det er en beslutning tatt av oss i Finn.no, avslutter Vangen Jordet.

Du betaler 4.710 kroner mer enn megleren for å annonsere på Finn. Se hvorfor.

- Det er ikke noe enten-eller

Også hos Forbrukerombudet er de positive til at det åpnes for privat annonsering av boliger på annonseportaler som Finn.no. Seksjonssjef i Forbrukerombudet, Jo Gjedrem, sier til DinSide at de tror det vil kunne gå greit, men at de er oppmerksomme på utfordringen som ligger i informasjonsplikten. For det er ikke bare enkelt å holde styr på alle begrepene. Også meglere, som har dette som fulltidsjobb slurver med markedsføringen.

- Det er viktig for kjøper at han får de riktige opplysningene, men også for selger, slik at det ikke blir konflikter i etterkant.

- Nå har Forbrukerrådet og Forbrukerombudet jobbet lenge med å skjerpe kravene til meglere. Er det ikke et skritt tilbake for dem som kjøper at annonseringen nå slippes fri?

- Her er det viktig å se på rådet vi gir. Du kan gjøre mye selv, men du bør også kjøpe noen tjenester, sier Gjedrem. - Det er ikke noe enten-eller her.

For Forbrukermyndighetene står fast på at du bør involvere en profesjonell aktør i selve salget.

Les mer: Forbrukerrådets 10 selgervettregler

Dette vil de sjekke

Kjøpe bolig

Hva er du mest komfortabel med? (Avsluttet)
Megler/advokat står for salget, men selger styrer deler av prosessen(41%)
Jeg vil helst at profesjonelle skal styre hele salget(35%)
Kjøpe direkte fra privatperson(24%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Forbrukerombudet konsentrerer seg om markedsføringsbiten i en salgsprosess, og vil derfor følge ekstra godt med på selve boligannonsene. Og det er opplysningsplikten, eller informasjonsplikten i annonse og prospekt de vil konsentrere seg om.

- Det er jo sånn at avhendingsloven sier for dem som selger privat at alle vesentlige opplysninger skal være med. Dette er også noe den som skal legge ut opplysningene bør være nøye på.

Pris og størrelse er selvfølgelig viktig, men alle opplysninger kjøper bør være klar over, må med. Og her gjelder det å være ærlig.

- Dette er noe vi følger med på, det er ikke minst viktig at de som formidler disse annonsene har et system som gjør at det er enkelt, tilpasset forbrukeren når de skal legge det ut.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer