Huseiernes landsforbund

- Det finnes fallgruver

Forbrukerorganisasjonen serverer en rekke tips.

PASS PÅ: Utleieforhold kan by problemer. Derfor er det viktig at man gjør ting riktig helt fra starten av. Foto: NTB
PASS PÅ: Utleieforhold kan by problemer. Derfor er det viktig at man gjør ting riktig helt fra starten av. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Morten Andreas Meyer, generalsekretær i Huseiernes landsforbund, kommer med flere råd og tips før folk skal ut på det lokale leiemarkedet i sommer.

- Vår erfaring er at de aller fleste leieforhold er ganske problemfrie. Men det finnes fallgruver. Derfor er det viktig at du gjør ting riktig helt fra starten av, sier Meyer.

Generalsekretæren mener at utleiere bør sjekke referanser, kreve depositum og lage en skriftlig leiekontrakt, mens leietakere rådes til å vente med å flytte inn til avtalen er signert og depositumet er satt inn på sperret depositumskonto.

- Vi anbefaler leietaker å lage en overtakelsesprotokoll. Når du overtar boligen, er det lurt å ta en runde for å se etter feil og mangler. Denne protokollen legger du ved kontrakten, eller sender den til boligeier så snart som mulig etter overtakelse. Dokumenter eventuelle feil med bilder, så slipper du å betale eller å få skylden seinere, råder Meyer.

Meyer trekker fram at huseier ikke bare kan skru opp leia.

- Den ene måten er ved en årlig regulering etter konsumprisindeksen, som først kan skje når det har gått minst ett år fra leieavtalen ble inngått, og kan deretter skje en gang i året. Den andre måten er etter at leieforholdet har vart i to år og seks måneder uten annen endring av leien enn indeksregulering.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer