- Det gikk fort

Plutselig var kjelleren full av vann.

FLØT: Vannet fløt på soverommet. Foto: Asle Hansen/Dagbladet
FLØT: Vannet fløt på soverommet. Foto: Asle Hansen/Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Natt til tirsdag har forsikringsselskapet If fått inn flere meldinger om vann- og lynskader fra ulike deler av Sør-Norge.

Det skriver selskapet i en pressemelding tirsdag morgen.

På morgenkvisten tirsdag var det kommet inn rundt 15 uværsskader på boliger til If. Skadetallet er ventet å stige utover dagen. Det er først og fremt vann som har trengt inn i kjellere If har fått melding om.

Vann over hele kjelleren

Dagbladet-journalist Asle Hansen er en av dem som fikk en kjedelig start på tirsdagen.

- Det var tørt på badet da jeg var der ved 06.30-tiden. Jeg skulle ut med bikkja, men den nektet da det regnet så hardt, forteller han.

Rett etterpå ble sønnen i huset oppmerksom på noen rare lyder fra badet, og da Hansen gikk ned var det omlag fem centimeter med vann på gulvet.

- Det gikk fort.

I kjelleretasjen er det baderom, gang og soverom. Nå må gulv og mest sannsynlig veggene rives.

KJEDELIG: Dagbladet-journalist, Asle Hansen fikk en kjip start på tirsdagsmorgenen. Foto: Asle Hansen/Dagbladet
KJEDELIG: Dagbladet-journalist, Asle Hansen fikk en kjip start på tirsdagsmorgenen. Foto: Asle Hansen/Dagbladet Vis mer

Et firma har nå vært hjemme hos Hansen på Grefsen, for å suge opp vannet. En takstmann har også vært på befaring.

- De hadde mye å gjøre tirsdag formiddag, forteller Hansen.

Han er klar på at det er fryktelig kjedelig, men at det tross alt ikke er snakk om liv og helse.

- Og vi er jo forsikret, poengterer han.

BADET: Slik så det ut på badet. Foto: Asle Hansen/Dagbladet
BADET: Slik så det ut på badet. Foto: Asle Hansen/Dagbladet Vis mer

Forventer flere

Hos If venter de flere skader utover tirsdagen.

- Det tar som regel litt tid før det er mulig å få et godt bilde av hvor mange skader slike uvær fører til. Det er alltid et etterslep i skademeldingene. Samtidig fortsetter det med regn og torden utover tirsdag, så her kan det bli langt flere lyn- og vannskader enn hva vi ser til nå, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Forsikringsselskapet satte skadeapparatet sitt i ekstra beredskap mandag, og er allerede i gang med å hjelpe de første som har fått vann inn i boligen.

Regnet har også ført til trafikale problemer.

Flere innbyggere i hovedstaden fikk problemer med å komme seg på jobb på morgentimene da trikken sto flere steder som følge av vannansamling i trikkesporet, skriver NTB.

- Vi har en grense på sju centimeter vann vi kan passere, for ikke å ødelegge motorene på trikken, sier kommunikasjonssjef Cato Asperud i Sporveien til Avisa Oslo.

LYN- OG TORDENVÆR: Dette bør du gjøre for å sikre elektronikken i boligen når det lyner og tordner. Video: Embla Hjort-Larsen / DBTV. Foto: NTB Vis mer

- Det har vært nedbørsmengder på over 20 millimeter i timen i morges, men vi har ennå ikke totaloversikten over hvor mye det har regnet, sier vakthavende meteorolog Julie Solsvik Vågane ved Meteorologisk institutt til NTB.

- Vi følger situasjonen tett. Med styrtregn er det alltid vanskelig å si hvor regnbygene treffer. Hvis den kraftige nedbøren treffer tett bebygde områder med mye asfalt og tette flater, blir det som regel langt flere skader enn hvis bebyggelsen er spredt, sier Clementz i If.

Kostbare skader

Tall fra Finans Norge viser at erstatningene etter vanninntrenging og stopp i avløp/tilbakeslagsskader har økt mye de siste årene og koster mer enn én milliard i året.

- Bor du i utsatte områder er det flere tiltak du kan gjøre. Stikkrenner og sluk må renses for at vannet skal renne unna. Ofte tar regn- og flomvannet med seg gjenstander som tetter avløpssystemet, så rydd bort skrot og kvister fra hagen. Se også til at avløp og kummer ikke blir demmet opp, og sørg for at vannet har fritt leide inn i avløpskummene, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i forsikringsselskapet Fremtind i en melding.

Vann i kjellere kan også oppstå ved store nedbørsmengder, og det anbefales å fjerne verdifulle gjenstander fra kjellere og garasjer.

- I det minste bør du få gjenstander opp fra gulvet eller i vanntette beholdere. Hold dører og vinduer til kjeller lukket, og i verste fall vurder å tette til med sandsekker, sier Hofstad-Nielsen.

Asle Hansen er i tillegg til å være journalist i Dagbladet en av få nordmenn som har slått Bjørn Dæhlie i spurt på ski. Se videoen her:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer