Slik bruker du airfryeren

- Det gjør jeg aldri igjen

Kristoffer Kaayne Kalsaas lager det meste i airfryeren, men én ting lager han fortsatt på gamlemåten.

HJELP ELLER HJELPEMIDDEL? Du har fått en airfryer til jul, men hva nå? Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB
HJELP ELLER HJELPEMIDDEL? Du har fått en airfryer til jul, men hva nå? Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det lå nok mer enn én airfryer under juletreet i år, men når pynten er pakket ned og den står der, skinnende blank på kjøkkenbenken, kan det være vanskelig å vite hvor man skal begynne.

Hurra, du har fått en airfryer, eller luftfrityr på norsk, men hva gjør du nå?

Det første du bør gjøre er å gjøre deg kjent med den airfryeren du har fått, ifølge Trude Eide Straume, kokk og forfatter av Den store airfryerkokeboka 1 og 2.

- Jeg får ofte spørsmål om det bare er å trykke på bilde av kylling eller bacon. Men nei. Programmene er forskjellig fra produsent til produsent, sier Straume til DinSide.

Det er også råvarene. Det er ikke sikkert en amerikansk kyllingfilet samsvarer med en norsk. Hun har derfor ikke tatt høyde for noen programmer i bøkene sine, men bruker temperatur og tid i oppskriftene sine.

- De første gangene du bruker den, bør du åpne skuffen litt ofte og sjekke, og justere på tid og temperatur. Det er ingen fasit hva som er korrekt.

Dette kan du lage

Ifølge den erfarne airfryerbrukeren (hun har for tida fem ulike varianter hjemme, for det meste har hun hatt sju!) kan man bruke airfryeren til det aller meste.

- Alt du kan lage i stekeovn og stekepanne, og ofte frityr, kan du lage i en airfryer Før jul, for eksempel, laget jeg lutefisk. Det var helt fantastisk. Og folk bare: Hæ?

Særlig fisk og kylling egner seg perfekt til å bli tilberedt i airfryeren.

- Hvorfor steke kyllingfileten i 50 minutter i ovn, når den blir bedre etter 25 minutter i en airfryer?

SUPERBRUKER: Trude Eide Straume har alltid flere ulike airfryere hun bruker, for tiden har hun fem stykker hun bruker. Foto: Marianne Storaker
SUPERBRUKER: Trude Eide Straume har alltid flere ulike airfryere hun bruker, for tiden har hun fem stykker hun bruker. Foto: Marianne Storaker Vis mer

- Du kan lage det aller meste du vanligvis ville laget i panne eller stekeovn, sier Straume.

- Du har det enkle, bare det å riste brød, eller lage ostesmørbrød, eller hjemmelagete vårruller, de er helt magiske, de blir supersprø og du trenger ikke noe olje. Den eneste forskjellen er fargen, og at du slipper smaken av frityrolje.

Hjemme har hun en tiåring som lager mat i airfryer, alt fra fiskekaker og omelett, til lompepizza.

- Mange barn synes det er ekstra gøy, og litt enklere å bruke airfryeren.

Hun har ikke gått på en smell. Ennå.

- Nå er jeg utdannet kokk, så det er sjelden jeg bommer på tid og temperatur, men også jeg prøvde veldig forsiktig til å begynne med. Men jeg håper jo jeg går på en smell en gang, da!

Hun får ofte henvendelser fra folk som har lest boka hennes, og mange har fortalt om episoder der røykvarsleren har blitt utløst. Gjerne i forbindelse med revet ost.

ANBEFALT: Kylling, i ulike varianter, blir bedre i en airfryer enn en stekeovn, ifølge Trude Eide Straume. Her er kyllingvinger fra Den store Airfryerkokeboka2.
ANBEFALT: Kylling, i ulike varianter, blir bedre i en airfryer enn en stekeovn, ifølge Trude Eide Straume. Her er kyllingvinger fra Den store Airfryerkokeboka2. Vis mer

- Noen airfryere blåser vanvittig, og plutselig kan osten fly opp i varmeelementet og slå ut røykvarsleren.

- Så burde man styre unna revet ost, da?

Airfryerdronningen har selvsagt et svar. Det finnes veier å jobbe rundt også dette problemet. Om du forvarmer airfryeren, og skrur av når du setter inn maten slik at osten får satt seg litt før du skrur på igjen, burde det være greit.

- Men også her er det forskjell fra modell til modell.

En ting holder hun seg likevel unna, flytende frityrrører, eller beignetrøre, som kokken korrekt omtaler det som.

- Du kan ikke lage frityrstekt banan med beignetrøre. Det er flytende, og uten olje blir det vanskelig, den vil ikke sitte fast.

Steker biffen på gamlemåten

- Toast er veldig enkelt for nybegynnere å bruke i en airfryer. Du får jevnt resultat hver gang, det funker veldig fint, sier Kristoffer «Kaayne» Kalsaas, til DinSide.

BRUKER DEN HVER DAG: Kristoffer Kaayne Kalsaas lager det meste i airfryeren, men biff steker han fortsatt på gamlemåten.
BRUKER DEN HVER DAG: Kristoffer Kaayne Kalsaas lager det meste i airfryeren, men biff steker han fortsatt på gamlemåten. Vis mer

Kaayne, som han kaller seg, er matbloggeren som ble vlogger, og stor på TikTok. Han har gitt ut flere kokebøker, blant annet kokeboka AirFryDay - om nettopp airfryere, og før jul testet han ribbe i airfryer med Dagbladet og DinSide.

Pommes frites er også et opplagt sted å begynne.

- Det var jo derfor airfryeren ble oppfunnet!

Nederlandske Fred van der Weij synes pommes frites ble for tørt i ovnen, før det ble skikkelig sprøtt, og utviklet airfryeren som løsningen på problemet: Hvordan få sprø pommes frites uten å frityrsteke dem.

- Poteter er også genialt, for eksempel i båter. Jeg pleier å koke dem før jeg har dem i, det gjør noe kult med konsistensen, det blir litt mørere inni og større kontrast med sprø kanter.

Matbloggeren bruker airfryeren så å si hver dag til å varme opp frosne rundstykker, og restepizza.

- Den blir nesten bedre enn når jeg lager den, for da får du virkelig krispet opp bunnen!

Kaayne anbefaler også en oppskrift på amerikansk ostekake fra New York Times, for dem som har lyst på noe søtt.

Lag hele måltidet i airfryeren

Ifølge Kaayne er airfryeren genial til å varme opp restemat, og resultatet blir mye bedre enn i mikrobølgeovn, der resultatet fort blir ganske vassent og ujevnt.

- Og om du bare er en person, kan du lage hele måltidet i airfryeren; grønnsaker, saus og protein.

- Saus i airfryeren?

- Nå er det forskjell på airfryere, men de som har en kurv du drar ut, med rist, er det gjerne litt rom under. Her kan du ha oppi litt kraft, urter, litt tomatpuré.

Når du legger proteinet i kurven, vil det dryppe litt ned i det rommet, så når det er ferdig stekt, er sausen redusert, med litt kraft i, og du kan jevne med litt maisenna.

Lager biffen på gamlemåten

Selv om airfryeren er genial til det meste, er det ikke alt som egner seg like godt. For eksempel klassisk fish'n'chips-fisk med våt frityrrøre. Den vil renne av før den rekker å bli sprø.

- Samme med små lette ting som kan fly rundt i kurven, det kan feste seg oppi varmeelementet.

Er det en ting som ikke er verdt det, er det biff. Den steker Kaayne helst på gamlemåten, i stekepanne.

- Det funker, men da må du helst ha den fra frosset tilstand, og steke så den ikke blir helt gjennomstekt. Uansett blir resultatet alltid bedre i ei stekepanne. Så det anbefaler jeg ikke!