Det jeg ikke visste da jeg ble boligeier

Ett mål tomt ga ikke like mye hageidyll som forventet.

HAGEIDYLL ...? Her bor jeg. Og ja, det er et vindu bak buskene. Foto: BERIT B. NJARGA
HAGEIDYLL ...? Her bor jeg. Og ja, det er et vindu bak buskene. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jeg har vært naiv.

«Nesten ett mål tomt», sto det så forlokkende i boligannonsen.

Ett mål! Altså mer enn god nok plass til grilling, soling, fotballspilling og alt det man måtte ønske å gjøre i egen hage løpet av sommeren.

LES OGSÅ: Denne fjerner ugresset med rota!

Og sånn ble det - i det minste i starten. Men sakte men sikkert begynte noe å skje, som jeg ikke hadde forutsett. Og nå bor jeg plutselig i live-versjonen av Jumanji, for alle som har sett 90-tallsfilmen med Robin Williams i hovedrollen.

Som boligkjøper er det som jeg har erfart, enkelte ting du ikke er klar over før etter å ha bodd i den nye boligen i noen år. Etter seks år med hus og hage har det endelig gått opp for meg:

HAGEARBEID: Kjøper du bolig med stor hage, følger det med hagearbeid på kjøpet. Er du usikker på om du liker hagearbeid, kjøp bolig med hageflekk ... Foto: BERIT B. NJARGA
HAGEARBEID: Kjøper du bolig med stor hage, følger det med hagearbeid på kjøpet. Er du usikker på om du liker hagearbeid, kjøp bolig med hageflekk ... Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


Det hyggelige og avslappende hagelivet avhenger av én viktig faktor, nærmere bestemt hagearbeid.

Og det er her jeg har sviktet. At planter, busker, ugress og viltvoksende blomster vokser urovekkende mye raskere og blir imponerende mye høyere på Østlandet enn i Finnmark hvor jeg er vokst opp, har heller ikke hjulpet meg å forutse at det var sånn det skulle bli.

LES OGSÅ: Tre tips til finere plen

Nå sitter jeg som tornerose i tårnet på egen veranda, men i stedet for tornebusker er jeg omringet av buskas på alle kanter, og uten særlig håp om å bli reddet. Mannen min sitter tross alt innegrodd på den samme verandaen.

Jeg skal ikke skylde på mekleren som skrev boligannonsen, heller ikke på forrige eier, som hadde gjort en strålende jobb før vi inntok paradis og lot det fare. Heller ikke tidsklemma fortjener skylda denne gangen. Det er egen latskap som må ta på seg ansvaret - kombinert med Netflix og en dose uvitenhet.

Men noe har jeg da lært: Kjøper du hus med hage, må du forvente en viss mengde hagearbeid, og hakket mer enn jeg kan vise til. Hvis ikke er det bare å hilse Jumanji-omgivelsene velkommen, og love seg selv at til neste år, da skal det bli så mye bedre ...

For de som ikke ønsker å ende om som undertegnede, er mitt råd følgende:

Tenk deg om både to og tre ganger ved valg av bolig. Hva er det du egentlig er ute etter?

Og er du faktisk interessert i hagearbeid, er det bare å boltre seg i gode tips til hvordan å holde hagen vedlike i sommer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer