Bytte bolig i studieåret

Det kan lønne seg å bytte studentbolig utenfor høysesongen

Leieprisene kan falle når høysesongen er over, ifølge forbrukerøkonom.

NYTT SKOLEÅR, NY BY: Til høsten flytter mange studenter til en ny by for å gå på skole, og da må de gjerne leie bolig. Det kan være lurt å følge med på leieprisene i løpet av skoleåret, for de kan falle når høysesongen er over, mener Elin Reitan i Nordea. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
NYTT SKOLEÅR, NY BY: Til høsten flytter mange studenter til en ny by for å gå på skole, og da må de gjerne leie bolig. Det kan være lurt å følge med på leieprisene i løpet av skoleåret, for de kan falle når høysesongen er over, mener Elin Reitan i Nordea. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har kanskje fått svar på studiesøknaden din og vet hvilken skole du har fått plass på og hvor du eventuelt må flytte i høst. Da må du gjerne leie bolig.

Det er flere ting studenter som skal leie bolig må passe på, blant annet må leiekontrakt og depositum være i orden.

Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea, anbefaler studentene ikke å gi opp boligjakten dersom den du leier ikke er optimalt eller leien er høy.

- Mange inngår leiekontrakter i begynnelsen av skoleåret når pågangen er stor og leieprisene kanskje skrus opp. Du kan finne bedre leiligheter til en lavere pris utenfor høysesongen, sier Reitan.

Men, husk at du også kan få lavere månedsleie der du allerede bor.

Kontrakten kan hindre deg

Det kan sikkert stemme at leieprisene synker noe utenfor høysesong, og at det sånn sett kan lønne seg å bytte bolig utenom disse tidsrommene, mener Øystein Gisvold Rennesund, advokatfullmektig i Leieboerforeningen.

Likevel råder han studentene til å vurdere om dette er et lurt valg med tanke på «påkjenningene» ved å finne ny bolig og å flytte.

Så finnes det også forhold som kan gjøre det praktisk vanskelig å bytte bolig når leieprisene faller.

- Du må passe på at leiekontrakten tillater oppsigelse i et gitt tidsrommet. Mange utleiere, særlig de som leier ut til studenter, utformer avtalene slik at de kun kan sies opp i visse tidsrom, typisk slik at de opphører rundt utløpet av et semester, sier Rennesund.

Dette er helt lovlig for utleiere, og hvis leieforholdet avsluttes på et tidligere tidspunkt, må du ofte være forberedt på å betale for utleiers ekstraomkostninger med å finne ny leietaker.

Hvis bruddgebyret utleier krever er urimelig, for eksempel mer enn to månedsleier, kan det være ulovlig å kreve dette inn, men dette må vurderes i de enkelte sakene, legger Rennesund til.

Studentskipnadene har egne depositumsregler

Hvorvidt det lønner seg å leie studentbolig eller på det private markedet er det vanskelig å gi et entydig svar på, ifølge advokaten i Leieboerforeningen.

- Studentboliger holder jevnt over en lav pris, men det vil helt sikkert også finnes billigere alternativer på det private markedet. Samtidig er erfaringen at studentsamskipnadene ofte er blant de mer pliktoppfyllende utleiere, sier Rennesund.

Når det gjelder depositum skal dette alltid stå på en sperret konto i leietakers navn, men her gjelder faktisk et helt spesifikk unntak for studentsamskipnadene.

- De kan nemlig ha depositumsbeløpet stående på en felleskonto, sier Rennesund.

Lurt å være føre var

Videre er det selvsagt viktig å passe på andre ting i og ved opphør av leieforhold, som god utvask og en ryddig avslutning.

Alt etter hvor lenge du har bodd i boligen, forventes det en viss slitasje. Normal slitasje er en av de vanligste konfliktene som oppstår mellom utleier og leieboer, og derfor er det viktig at leietakeren gjør en grundig sjekk av tilstanden til boligen ved innflytting.

- Vi får oftere henvendelser mot slutten av leieforhold enn ved oppstart, eller etter det har oppstått en konflikt i leieforholdet. Det kan, derimot, være lurt å spørre noen med mer leieerfaring før du signerer leiekontrakten, sier Rennesund.

Leieboerforeningen tilbyr også medlemmene sine å lese gjennom kontrakten om de har spørsmål.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer