Du har kanskje fått svar på studiesøknaden din og vet hvilken skole du har fått plass på og hvor du eventuelt må flytte i høst. Da må du gjerne leie bolig.
Det er flere ting studenter som skal leie bolig må passe på, blant annet må leiekontrakt og depositum være i orden.

Leieinntekter kan gi mer i lån
Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea, anbefaler studentene ikke å gi opp boligjakten dersom den du leier ikke er optimalt eller leien er høy.
- Mange inngår leiekontrakter i begynnelsen av skoleåret når pågangen er stor og leieprisene kanskje skrus opp. Du kan finne bedre leiligheter til en lavere pris utenfor høysesongen, sier Reitan.
Men, husk at du også kan få lavere månedsleie der du allerede bor.
Kontrakten kan hindre deg
Det kan sikkert stemme at leieprisene synker noe utenfor høysesong, og at det sånn sett kan lønne seg å bytte bolig utenom disse tidsrommene, mener Øystein Gisvold Rennesund, advokatfullmektig i Leieboerforeningen.
Likevel råder han studentene til å vurdere om dette er et lurt valg med tanke på «påkjenningene» ved å finne ny bolig og å flytte.

Ekstrautgifter kan koste deg opptil 1.200 kroner mer i månedensleie
Så finnes det også forhold som kan gjøre det praktisk vanskelig å bytte bolig når leieprisene faller.
- Du må passe på at leiekontrakten tillater oppsigelse i et gitt tidsrommet. Mange utleiere, særlig de som leier ut til studenter, utformer avtalene slik at de kun kan sies opp i visse tidsrom, typisk slik at de opphører rundt utløpet av et semester, sier Rennesund.
Dette er helt lovlig for utleiere, og hvis leieforholdet avsluttes på et tidligere tidspunkt, må du ofte være forberedt på å betale for utleiers ekstraomkostninger med å finne ny leietaker.
Hvis bruddgebyret utleier krever er urimelig, for eksempel mer enn to månedsleier, kan det være ulovlig å kreve dette inn, men dette må vurderes i de enkelte sakene, legger Rennesund til.
Studentskipnadene har egne depositumsregler
Hvorvidt det lønner seg å leie studentbolig eller på det private markedet er det vanskelig å gi et entydig svar på, ifølge advokaten i Leieboerforeningen.

Mangler 14.000 studentboliger
- Studentboliger holder jevnt over en lav pris, men det vil helt sikkert også finnes billigere alternativer på det private markedet. Samtidig er erfaringen at studentsamskipnadene ofte er blant de mer pliktoppfyllende utleiere, sier Rennesund.
Når det gjelder depositum skal dette alltid stå på en sperret konto i leietakers navn, men her gjelder faktisk et helt spesifikk unntak for studentsamskipnadene.
- De kan nemlig ha depositumsbeløpet stående på en felleskonto, sier Rennesund.
Lurt å være føre var
Videre er det selvsagt viktig å passe på andre ting i og ved opphør av leieforhold, som god utvask og en ryddig avslutning.
Alt etter hvor lenge du har bodd i boligen, forventes det en viss slitasje. Normal slitasje er en av de vanligste konfliktene som oppstår mellom utleier og leieboer, og derfor er det viktig at leietakeren gjør en grundig sjekk av tilstanden til boligen ved innflytting.
- Vi får oftere henvendelser mot slutten av leieforhold enn ved oppstart, eller etter det har oppstått en konflikt i leieforholdet. Det kan, derimot, være lurt å spørre noen med mer leieerfaring før du signerer leiekontrakten, sier Rennesund.
Leieboerforeningen tilbyr også medlemmene sine å lese gjennom kontrakten om de har spørsmål.
