Vond lukt i huset

- Det kan ta årevis å bli kvitt lukten

Lukter det gammelt i huset ditt? Dette kan være årsaken - og slik kan problemet løses.

MUGG I KJELLER: Jordslag-lukt, bedre kjent som gammel kjellerlukt, er noe av det vanskelige å bli kvitt i boligen. Foto: Mycoteam.
MUGG I KJELLER: Jordslag-lukt, bedre kjent som gammel kjellerlukt, er noe av det vanskelige å bli kvitt i boligen. Foto: Mycoteam. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi har jo en skrekkhistorie om han som hadde råtten kål utenfor luftinntaket til huset og kunne ikke skjønne hvorfor det lukta så grusomt inne!

Det sier Kolbjørn Mohn Jenssen, daglig leder ved MYCOTEAM AS.

Selskapet, som spesialiserer seg på bygningsbiologiske skader og inneklimarelaterte problemstillinger, har flere års erfaring med folk som kommer for å få bukt med luktskader i husene sine.

- Det er veldig mye rart som kan skyldes vond lukt i huset, sier Jenssen.

Og det er ikke alltid lett å finne årsaken til luktproblemet, men som regel går det fint å bli kvitt den vonde lukten.

Det er likevel en spesiell lukt som kan ta årevis å bli kvitt.

Gammel kjellerlukt

Hvis det gradvis har begynt å lukte som en gammel kjeller inne i boligen, kan dette være svært vanskelig å få bort, ifølge Jenssen.

LUKTSPESIALIST: Kolbjørn Mohn Jenssen, daglig leder ved MYCOTEAM AS. Foto: MYCOTEAM.
LUKTSPESIALIST: Kolbjørn Mohn Jenssen, daglig leder ved MYCOTEAM AS. Foto: MYCOTEAM. Vis mer

- Dette er jordslagslukt. Det lukter gammel kjeller fordi lukten ofte oppstår i kjellere på litt fuktig murverk eller materialet som står inntil murverket. Her er det en sopplignende bakterie som trives, og den avgir en veldig kraftig lukt, forklarer Jenssen.

Når murverket blir fuktig, betyr det at det er litt for høy fuktighet i rommet, og da vil bakterien utvikle seg.

- En slik lukt kan typisk oppstå i huset etter en vannskade, og det er også en lukt man kjenner i danske sommerhus, for eksempel, sier eksperten.

- Dersom det plutselig oppstår vond lukt i boligen bør man raskt forsøke å finne årsaken. Først må man forsøke å definere hva slags lukt det er. Det kan gi indikasjoner på et eventuelt skadebilde, sier John Einar Thommesen, forsker ved SINTEF.

Han tipser:

  • Er det kjellerlukt eller mugglukt, kan det være soppvekst på materialer.
  • Er det kjemisk lukt, kan det for eksempel være fukt i limet under et golvbelegg. Det kan også være avgassing fra tekstiler i for eksempel møbler.
  • Er lukten søt og kvalmende, kan det være døde, råtnede skadedyr (mus, rotter) inni konstruksjoner.
  • Kloakk og søppellukt kan være et uttørket sluk.

- Klarer man å lokalisere luktkilden selv er det bra, men i mange tilfeller er dette vanskelig. Etter en tid blir man vant til lukten slik at man ikke kjenner den lengre, og det kompliserer letejobben, sier Thommesen.

- I slike tilfeller anbefales det at man tar kontakt med fagekspertise, som kan gjøre objektive og uavhengig vurderinger. De har erfaring og de har objektive måleapparater som kan brukes i en kartlegging av årsakssammenheng.

Hvis du har kjøpt bruktmøbler på loppemarked, kan det hende at en slik lukt også sitter i disse møblene hvis de har stått i gamle hus hvor det lukter jordslag.

- Vi har fått inn mange møbler som folk mener har forårsaket vond lukt hjemme. Og jordslag-lukt er veldig vanskelig å få bort av møbler. Den lukten kan henge igjen selv etter rensing. I tillegg kan lukten sitte godt i huset, og det kan ta årevis å bli kvitt den, forteller Jenssen.

Lukt fra potteplanter

Kai Gustavsen, fagsjef inneklima ved Norges Astma- og Allergiforbund, forteller at det aller meste av vonde lukter i boliger ofte er menneskeskapt:

- Vi opplevde for eksempel på en arbeidsplass at det luktet fryktelig vondt i rommet. Det viste seg at det lå en råtten appelsin med pose rundt i en skuff, og den ga fra seg en gass som de ansatte opplevde som farlig. En annen plass var det en våt fotball som tørket og avga lukt til inneklima, sier Gustavsen, sier Gustavsen.

EKSPERT: Kai Gustavsen, fagsjef inneklima ved Norges Astma- og Allergiforbund. Foto: Norges Astma-og Allergiforbund.
EKSPERT: Kai Gustavsen, fagsjef inneklima ved Norges Astma- og Allergiforbund. Foto: Norges Astma-og Allergiforbund. Vis mer

Hjemme glemmer vi kanskje et bananskall eller appelsinskall som begynner å lukte kraftig etterhvert. Det er også typisk at sluker eller vannlåser på gjestebad som ikke er så ofte i bruk gir fra seg vond lukt når de tørker inn. Det kan også være noe så enkelt som gamle, fuktige sko som lukter i gangen.

Men visste du at den vonde lukten også kan komme fra potteplantene?

- Det kan begynne å lukte råttent fra jorden til potteplantene, ofte fordi man ikke har stelt dem riktig. Fyller du på med for mye vann, kan det føre til forråtnelse i potten. Ansatte på enkelte arbeidsplasser «vanner» potteplantene med kaffe, og mye kaffe i blomsterpotter kan lukte ubehagelig. Derfor er det viktig å påse at plantene har det greit. Lukter det vondt, er det best å bytte ut den gamle jorden med ny, råder Gustavsen.

Andre årsaker til vond lukt

LUKTER ILLE: Groing inne i avløpsrør av plast lukter råttent. Foto: Mycoteam.
LUKTER ILLE: Groing inne i avløpsrør av plast lukter råttent. Foto: Mycoteam. Vis mer

En annen vanlig årsak til vond lukt i huset, er støvsugerposen, ifølge Gustavsen:

-Tenk på om du bytter støvsugerpose ofte nok. Når vi støvsuger på kjøkken, i stuen og på badet, blir støvsugerposen til slutt en kompostpose. Og har du støvsugeren stående i et skap, for eksempel, vil det begynne å lukte ganske dårlig der etter hvert dersom støvsugeposen er full av hår, støv, blader, og så videre, sier han.

Og så råder Gustavsen deg til å bære ut matavfall og restavfall hver dag.

Vond lukt kan også utvikle seg om det er høy luftfuktighet, dårlig ventilasjon og utlufting i huset. Dette kan igjen føre til muggsopp.

- Det er også viktig å sørge for luftsirkulasjon mellom inventaret og kalde vegger og flater. Pass på at det er litt luft mellom hyller eller seng som står inntil veggen

Finn årsaken

Hvis det har oppstått en vond lukt i huset som du ikke klarer å få bukt med, er det ifølge Jenssen særlig tre ting du først må sjekke:

  1. Gjorde du noen endringer i huset før den vonde lukten oppstod?
  2. Kommer lukten på en spesiell årstid?
  3. Er det et gjentakende mønster i lukten?

- Er det gjentakende mønster skal vi klare å finne årsaken, og så må man gjøre noe med problemet, sier Jenssen.

Bor du i blokk eller rekkehus, kan det også skje at den vonde lukten kommer fra naboens bolig, da eldre blokkleiligheter kan ha luftlekkasje. Finner du ikke ut av luktproblemet hjemme, er det greit å ta en prat med naboen, råder Gustavsen.

Jenssen forteller at mange ikke er klar over er at ny maling eller bygningsmateriale kan skape en råtten lukt i huset.

Og så oppstår det selvsagt vond lukt hvis det ligger en død mus i kjøleskapets dryppskål sammen med mye mugg.

- Og er det død mus i veggen, kan det lukte råttent kjøtt. Men en råtten mus tørker fort inn og blir til slutt spist opp av fluer, og da forsvinner luktproblemet av seg selv, sier Jenssen.

- Har den gamle hunden pisset i hjørnet, er jo dette også typisk grobunn til vond lukt i huset, legger han til.

FÆL LUKT: Fettutskiller lukter ille. Foto: Mycoteam.
FÆL LUKT: Fettutskiller lukter ille. Foto: Mycoteam. Vis mer

Henger lukten igjen?

Det er heldigvis flere måter å få bukt med luktproblemer i huset etter at du har funnet årsaken til stanken.

- Hvis det lukter gammelt av møbler, kan du sette dem ut i sollyset om sommeren slik at lukten fordamper. Jo høyere temperatur, jo mer fordamper lukten, forklarer Jenssen.

Men hva hvis lukten henger igjen selv om du er kvitt årsaken til problemet?

Da er det lurt å skru opp temperaturen i boligen for å varme den opp skikkelig, og deretter lufte godt gjennom. Slik driver du ut lukten, tipser Jenssen videre.

- Du kan også få et profesjonelt firma til å slippe ut litt ozongass i huset. Dette er en kraftig oksidasjonsprosess som også bleker og kan gi andre skader på møbler, men det er effektivt for å fjerne lukt. Er det kommet jordslag-lukt i boligen, er dette noe du bør vurdere å gjøre, sier han.

Jordslag henger hardt igjen, derfor kan det også hende at du må utbedre rommet som har forårsaket lukten og deretter pusse opp overflater, ifølge Jenssen.

Det du ikke bør gjøre, er å forsøke å dekke over den vonde lukten med duftlys, duftpinner og røkelse, mener Gustavsen.

- Vi anbefaler ikke det siden luften innendørs ikke vil bli noe bedre av det. Med duftlys og lignende vil luften bare forurenses med partikler og svevestøv. I tillegg kan det føre til sot i rommet, understreker han.

-Det beste er alltid å varme opp boligen for så å lufte skikkelig etterpå slik at du baker ut lukten, avslutter Gustavsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer