Det kryr av dem i senga di

Slik hamler du opp med sengekrypene.

Sover du alene i senga? Ikke egentlig. Sjansen er stor for at disse holder deg med selskap. Foto: Wikipedia
Sover du alene i senga? Ikke egentlig. Sjansen er stor for at disse holder deg med selskap. Foto: Wikipedia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sleep tight, don`t let the bed bugs bite. Noen gang fått den tekstmeldingen?

De er større enn du tror - dyrene som bor i sengen din kan bli opp til en halv centimeter lange, og de blir enda lengre hvis de får seg et måltid av menneskeblod. Takket være billige utenlandsturer blir det stadig enklere for dem å invadere senga di.

Helseforskere fra Mississippi har undersøkt dyrene som bor i senga di, og konkludert med at de er ufarlige. De er kanskje uønskede, men de skader deg ikke, ifølge britiske Guardian.

"Bed bugs" er små insekter som trives godt i samme miljø som mennesker.

Les også: Vegglusen invaderer Danmark

Har du dyr i senga?

Hvis det er insekter i hjemmet ditt eller på hotellrommet ditt er det ikke vanskelig å oppdage dem. Du må bare se nøye. Insektene er i utgangspunktet ikke synlige for det blotte øye for de holder seg i skyggen i dagslys. De holder seg stort sett et par meter unna lekekassen sin - altså sengen din. Typiske gjemmesteder er i madrassen, i sprekkene på sengerammen, bak det eventuelt løse tapetet ditt eller bak bildet på veggen. På dagen er det enklere å se insektenes ekskrementer - mørke røde eller brune flekker, enn insektene selv.

Stem!

Har du insekter i sengen? (Avsluttet)
Jeg aner ikke, kanskje jeg bør sjekke?(77%) 676
Ja, prøver å bli kvitt dem.(16%) 140
Nei, ikke nå lenger ...(7%) 66
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Insektene er ikke systematisk registrert i Storbritannia, fordi det oftest er lokale skadedyrsfirmaer som hamler opp med småkrypene, ifølge Guardian. Brightons Health Laboroatory har allikevel begynt å identifisere nye typer insekter, etter fullstendig tørke etter nye typer på nittitallet. Rundt om i verden blir det stadig oppdaget nye insekter som trives i sengehalmen. I for eksempel San Fransisco doblet insektklagene seg mellom 2004 og 2006.

Les også: Er det bed bugs på hotellrommet?

Hva gjør du hvis du blir bitt?

Det er ikke sikkert du merker at du er bitt. Takket være frivillige som stilte seg til disposisjon for bitt, vet vi at 7 av 10 får nesten usynlige merker etter bittene. De som fikk en reaksjon fikk millimeterstore røde merker, et merke per bitt.

For de aller fleste forsvinner utslett fra et bitt i løpet av en uke. Hvis du får utslett kan du bli kvitt dette hos legen. Hvis du klør på utslettet slik at det blir infeksjon i det kan du i tilegg trenge antibiotika. Det er rapportert et tilfelle om en mann som ble bitt og måtte behandles med adrenalin - men det er sjeldent.

Kan "bed bugs" spre sykdommer?

Historisk sett har disse insektene fått skylden for alt fra pest, spedalskhet, tuberkulose og gulfeber. Forskere har i etterkant undersøkt om de har skylden, men de har ikke funnet bevis for at disse insektene har spredd sykdommer.

Noen leger har også undersøkt hvorvidt insektene ved å bite mer enn en person kan spre blodsmitteviruser, som for eksempel HIV eller hepatitt. Det har ikke vært bekreftet noen tilfeller av "bed bugs" som sprer sykdommer som dette, og dyreforsøkene har heller ikke vist noen indikasjon på at det er mulig. I forsøket fikk halvparten av insektene hepatitt B. To uker senere var det ingen utover den smittede gruppen som hadde fått viruset. De syke insektene klarte heller ikke smitte sjimpansene som var med i forsøket.

Les også: Saksøker hotellgigant etter middbitt

Hvordan blir du kvitt insektene?

Det kan være vanskelig å blitt kvitt insektene da de har slått seg til ro i sengen din. Det er ikke blitt forsket mye på hvordan sprøytemidler mot insekter fungerer, men det viser seg at insektene kan bli resistente mot giften. Invididuelle insekter kan overleve i sengen din fra seks til tolv måneder, selv uten "mat". For å bli kvitt dem trenger antageligvis en blanding av forskjellige midler.

Det er også mulig å hyre inn skadedyrsfirma som kan ta livet av insektene. De er allikevel ikke fysisk borte, og så det er bare å ta fram støvsugeren. Hvis dyrene lever inne i madrassen tar de mest sannsynlig sitt siste sukk hvis du skaffer deg et madrassdekke eller lignende. Det dyreste alternativet er en ny madrass. For de av dere som bor i tropene går det an å dynke et insektnett i insektsgift og henge det over sengen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer