Det lille under

Grunnarbeidet er aller viktigst når du pusser opp. Her gir vi deg noen gode råd om hvordan du behandler veggen før du maler.

Publisert
Sist oppdatert

Skal du male? Hvis du tror det eneste du trenger å gjøre er å slenge på et lag maling må du tro om igjen. Det aller viktigste når du skal male er forarbeidet.

I denne artikkelen gir vi deg noen tips til å komme i gang. Forskjellige typer underlag krever forskjellig behandling, men det er uansett noen fellesnevnere som går igjen: Underlaget du skal male på må være rent, tørt og jevnt. Her har vi tatt en enkel malingsjobb som utgangspunkt, hvor verken gammel strie eller tapet trenger å tas helt av.

Rent og tørt

For at malingen skal få ordentlig feste, er det aller viktigste at underlaget er rent og tørt.

Veggene må være fri for støv. Støvsug veggene for å få vekk det verste støvet. Et smart triks for å få vekk fine lag med støv, er å tørke over veggen med en støvklut i mikrofiber, for eksempel fra Jordan, eller buke tørrmopp-systemet til Swiffer eller Jif. Fest de tørre klutene på moppen og før over veggene, som om du skulle moppet gulvet.

Veggene må være rene. Er veggene dine veldig skitne, må du vaske dem - da fjerner du hinner som gjør at malingen ikke fester seg. Skal du male over tapet eller på gipsplater, må du hoppe over vaskingen, siden verken tapet eller gips tåler vann. Avhengig av hvor skitten veggen din er, kan du enten vaske med kraftvask/grovrent eller med husvask. Kraftvask inneholder lut og etser underlaget, dette skaper god heft. Vanlig husvask holder i de fleste tilfeller, den er ikke etsende og dermed mer skånsom. Er underlaget veldig fettete, kan du bruke salmiakk. Husk å alltid skylle godt med masse vann.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer