Hvordan vaske fliser?

- Det lukter rent, men har ingenting på fliser å gjøre

Vasketabben gjør flisene fettete og enda mer skitne.

RIKTIG: Et nøytralt vaskemiddel, litt vann, myk klut eller kost er nok for å gjøre flisene rene og pene. Foto: Linn M. Rognø
RIKTIG: Et nøytralt vaskemiddel, litt vann, myk klut eller kost er nok for å gjøre flisene rene og pene. Foto: Linn M. Rognø Vis mer
Publisert

Får du aldri baderomsflisene skikkelig rene? Det kan det være flere grunner til, men en av de vanligste og mest åpenbare, er bruk av feil type vaskemiddel.

Er badet det som gjenstår når du har vasket ned resten av huset, holder det nemlig ikke å bare bytte ut det skitne grønnsåpevannet i bøtta med rent grønnsåpevann før du vasker flisene på badet.

DROPP GRØNNSÅPE: Det er rådet fra Jan Eddie Kragtorp, murmester og faglig leder ved Flisekompaniet AS. Foto: Flisekompaniet AS.
DROPP GRØNNSÅPE: Det er rådet fra Jan Eddie Kragtorp, murmester og faglig leder ved Flisekompaniet AS. Foto: Flisekompaniet AS. Vis mer

- Grønnsåpe lukter rent, men har ingenting på fliser å gjøre, advarer Jan Eddie Kragtorp, murmester og faglig leder ved Flisekompaniet AS.

For vasker du med et såpeprodukt som ikke er tilpasset fliser, vil dette etterlate seg et fettlag på flisene, og de vil bli enda mer skitne og flekkete med én gang de har tørket etter vask, ifølge Kragtorp.

Bruk pH-nøytral såpe

Fliser, uansett type, må nemlig vaskes med egnet vaskemiddel.

SJEKK MED PRODUSENT: Malin Skaar, rengjøringsekspert i PlussTid, anbefaler å sjekke med produsenten av flisene om hva slags vaskemiddel som er riktig å bruke. Foto: PlussTid.
SJEKK MED PRODUSENT: Malin Skaar, rengjøringsekspert i PlussTid, anbefaler å sjekke med produsenten av flisene om hva slags vaskemiddel som er riktig å bruke. Foto: PlussTid. Vis mer

- Har du allerede vasket flisene med feil rengjøringsmiddel, må du vaske over på nytt med helt rent vann, og så bruke riktig produkt før du vasker en gang til, sier Malin Skaar, rengjøringsekspert i PlussTid.

Og riktig produkt vil si vaskemiddel med en nøytral pH-verdi.

- Daglig rengjøring skal utføres med pH-nøytralt vaskemiddel, mens hovedrengjøring kan utføres med et alkalisk rengjøringsmiddel. Dette fjerner organisk forurensing som fett, såpe, matrester og lignende, forteller Kragtorp.

Det enkleste er å sjekke innholdsfortegnelsen på vaskemiddelet før du rengjør flisene. Er pH-en nøytral, er det trygt å bruke det på flisene.

Ifølge Line Holaker ved Weber Norge, selskapet som spesialiserer seg på murverksrelaterte produkter, bør fliser og sementbaserte fuger rengjøres uten kjemiske rengjøringsmidler.

SJEKK pH-VERDI: Ifølge Line Holaker ved Weber Norge, skal vaskemiddel som brukes på fliser ha en nøytral pH-verdi. Foto: Weber Norge.
SJEKK pH-VERDI: Ifølge Line Holaker ved Weber Norge, skal vaskemiddel som brukes på fliser ha en nøytral pH-verdi. Foto: Weber Norge. Vis mer

- Men dersom rengjøringsmidler brukes, skal disse helst ha en nøytral pH, og det vil si pH 7 eller svakt alkalisk pH, som pH 9, samt være fluorfrie. Det er alltid viktig å bruke og fortynne rengjøringsmidlene i henhold til leverandørens anvisninger, understreker hun.

Forskjell på flisene

Skaar råder samtidig å sjekke hva produsent av flisene anbefaler.

- Det er mange ulike fliser på markedet. Marmor for eksempel er et ekstra sårbart materiale som må vaskes med pH-nøytralt middel, sier hun.

Ifølge Kragtorp kan man i utgangspunktet bruke pH-nøytralt middel på alle fliser og andre typer belegg som parkett og laminat.

- Men de som har naturstein av type skifer, marmor, travertin og lignende, må også impregnere overflatene med jevne mellomrom for best mulig holdbarhet, råder han.

NØYTRAL: Som regel finner du informasjon om pH-verdien i vaskemiddelet på innholdsfortegnelsen på emballasjen. På fliser bør tallet ligge på rundt 7. Foto: Linn M. Rognø. 
NØYTRAL: Som regel finner du informasjon om pH-verdien i vaskemiddelet på innholdsfortegnelsen på emballasjen. På fliser bør tallet ligge på rundt 7. Foto: Linn M. Rognø.  Vis mer

Riktig flisvask

Dette bør du unngå

Ifølge Line Holaker bør du unngå å gjøre følgende med flisene:

  • Påføre konsentrert rengjøringsmiddel
  • Påføre rengjøringsmiddel på tørre fuger
  • Å la rengjøringsmiddelet ligge på fugene over lengre tid

Når du har riktig vaskemiddel for hånd, og eventuelt har blandet det ut som anvist på emballasjen, er det også nødvendig å bruke riktig teknikk slik at flisene blir rene og pene, ifølge Holaker.

-Rengjøringen bør skje i to trinn. I første trinn brukes et svakt basisk vaskemiddel med pH litt over 7 for å fjerne fett, og i andre trinn et svakt surt vaskemiddel med pH litt under 7 for å fjerne kalk, forklarer hun.

- Rengjøring utføres med en myk børste eller eller klut. Glaserte fliser rengjøres med nøytrale rengjøringsmidler før overflaten skylles og tørkes godt. På sklisikre overflater kan rengjøringsmiddelet med fordel få lov til å virke en stund før det skylles av og tørkes godt. På naturstein må man være veldig forsiktig med vaskemidler, og kun bruke midler som er beregnet på denne typen stein, sier hun.

Denne saken har vært publisert på Dinside også tidligere

LES OGSÅ:
Ikke bland disse vaskemidlene
Et vidundermiddel for dusjen!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer