Hvordan vaske fliser?

- Det lukter rent, men har ingenting på fliser å gjøre

Vasketabben gjør flisene fettete og enda mer skitne.

RIKTIG: Et nøytralt vaskemiddel, litt vann, myk klut eller kost er nok for å gjøre flisene rene og pene. Foto: Linn M. Rognø
RIKTIG: Et nøytralt vaskemiddel, litt vann, myk klut eller kost er nok for å gjøre flisene rene og pene. Foto: Linn M. Rognø Vis mer
Publisert

Får du aldri baderomsflisene skikkelig rene? Det kan det være flere grunner til, men en av de vanligste og mest åpenbare, er bruk av feil type vaskemiddel.

Er badet det som gjenstår når du har vasket ned resten av huset, holder det nemlig ikke å bare bytte ut det skitne grønnsåpevannet i bøtta med rent grønnsåpevann før du vasker flisene på badet.

- Grønnsåpe lukter rent, men har ingenting på fliser å gjøre, advarer Jan Eddie Kragtorp, murmester og faglig leder ved Flisekompaniet AS.

For vasker du med et såpeprodukt som ikke er tilpasset fliser, vil dette etterlate seg et fettlag på flisene, og de vil bli enda mer skitne og flekkete med én gang de har tørket etter vask, ifølge Kragtorp.

Bruk pH-nøytral såpe

Fliser, uansett type, må nemlig vaskes med egnet vaskemiddel.

- Har du allerede vasket flisene med feil rengjøringsmiddel, må du vaske over på nytt med helt rent vann, og så bruke riktig produkt før du vasker en gang til, sier Malin Skaar, rengjøringsekspert i PlussTid.

Og riktig produkt vil si vaskemiddel med en nøytral pH-verdi.

- Daglig rengjøring skal utføres med pH-nøytralt vaskemiddel, mens hovedrengjøring kan utføres med et alkalisk rengjøringsmiddel. Dette fjerner organisk forurensing som fett, såpe, matrester og lignende, forteller Kragtorp.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer