- Det siste vi trenger

Tirsdag ble det meldt inn nærmere 40 nyoppståtte vannskader til Fremtind som følge av betydelige nedbørsmengder det siste døgnet.

NEDBØR: De to siste døgnene har vært preget av større nedbørsmengder over store deler av Østlandet. Forsikringsselskapene strides om dramatikken. Bildet er ment som illustrasjon. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
NEDBØR: De to siste døgnene har vært preget av større nedbørsmengder over store deler av Østlandet. Forsikringsselskapene strides om dramatikken. Bildet er ment som illustrasjon. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

Allerede i går, mandag, meldte DinSide om potensielt flere erstatningsutbetalinger hos forsikringsselskapene, grunnet store nedbørsmengder gjennom ukas to første dager.

VARMT ELLER KALDT?: Hvorfor blir vi rådet om å ikke innta varmt vann fra springen? Her får du svaret! Video: Linn Merete Rognø. Vis mer

4900 registrerte skader

Alene hos forsikringsselskapet til DNB og SpareBank 1, Fremtind, er det meldt inn over 4900 registrerte skader etter både Hans' og øvrige nedbørsmengders første inntog tidligere i sommer.

Varsom.no har dessuten varslet om jord- og flomskredfare på gult nivå for store deler av Østlandet fram til fredag morgen.

Skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind, vedgår at været byr på problemer for forsikringsselskapene, og i forlengelsen eventuelle reparasjoner som følge av skadd bebyggelse. Det kommer fram i en pressemelding.

- Været fortsetter å gi oss utfordringer. Konsekvensene av all nedbøren i august og september er omfattende vannskader på hus og hjem, som vil ta lang tid å reparere, opplyser hun i meldingen, og tilføyer:

- Konsekvensene er allerede enorme. Det siste vi trenger nå, er enda flere vannskader.

Lang ventetid

Siden det er mange som trenger hjelp samtidig, er det stor pågang hos de samme fagressursene som forsikringsselskapene benytter.

– Derfor vil kundene som er rammet av vann- og flomskader oppleve at behandlingstida tar lengre tid enn forventet framover. Det er forståelig nok veldig kjedelig og frustrerende for de som er rammet, og vi gjør alt vi kan for å hjelpe, sier Hofstad-Nielsen.

Hun anmoder likevel beboende i utsatte områder om å ta rikelig med forholdsregler for å forebygge eventuelt større skadeomfang.

- Stikkrenner og sluk må renses for at vannet skal renne unna. Se også til at avløp og kummer ikke blir demmet opp, og sørg for at vannet har fritt leide inn i avløpskummene, råder hun.

- Ingen dramatikk

Til tross for forholdsvis dystre tall og opplysninger fra Fremtind, mener forsikringsselskapet If at deres tall ikke kan betraktes som avvikende fra normalen.

- Det er ingen som helst dramatikk rundt dette. Hos oss er det kommet inn under 15 skademeldinger fra mandag til tirsdag klokka 13.30. Det er et veldig lavt antall, opplyser kommunikasjonssjef i If, Sigmund Clementz, til DinSide.

Han understreker at dette er tall som man ellers kan forvente i løpet av et «normalt» døgn - uten større nedbørsmengder.

- I skadeantall er dette ingen dramatikk. Men for hver enkelt som har fått en skade er det selvsagt veldig alvorlig.

For ordens skyld skal det nevnes at Fremtind og If forsikringsselskaper har markedsandeler på henholdsvis 14.8 og 21.6 prosent ifølge FinansNorge.

Han deler imidlertid den generelle oppfordringen fra Fremtind om å forebygge best mulig.

- Sørg for at rister er åpne. Ta ansvar for eget hus og eget nabolag. Har man gjort dette, har man gjort ganske mye, sier han avslutningsvis.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer