Det tar 40 år å lage en vinkork

Og så går den rett i søpla.

VINKORKEN: Korken utvinnes fra kork-treet, og det tar 40 år før korken på treet er klar til å brukes i vinkorkproduksjon. Foto: Colourbox.com
VINKORKEN: Korken utvinnes fra kork-treet, og det tar 40 år før korken på treet er klar til å brukes i vinkorkproduksjon. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om skrukorken er mer og mer på vei inn, holder den ekte korken stand - spesielt hos de mer konservative vinhusene. Hvert år produseres det faktisk hele 17 milliarder vinkorker til vinindustrien.

– Skrukork er på vei inn. Det er spesielt blant de rimeligere vinene det har blitt vanligere med skrukork. Markedet for dyrere viner virker fortsatt mer konservativt, men selv blant dyrere viner dukker det oftere opp vin med skrukork. Vinland som Australia og New Zealand har vært tidligere ute med skrukork enn mange av de tradisjonelle europeiske vinlandene, forteller Anders Roås Stueland, varefaglig rådgiver i AS Vinmonopolet.

Du kan få levert vinen på døra. Ja, om du bor på riktig adresse, altså ...

Plastkork er et annet alternativ til naturkorken, og det er rundt 50 produsenter av dette i dag. Plastkorken likner naturkorken i utseende, og for mange er den nettopp derfor lettere å "svelge". Ifølge Apéritif er det gjort forsøk på plastkorker vs. naturkork, som viser at dette fungerer like bra - på viner som er ment for konsum innen to år.

Korkeik

Korken utvinnes av barken på korkeik, som er en mellomstor, eviggrønn art i eikeslekten. Ifølge det portugisiske selskapet Corticeira Amorim, som er det ledende korkproduksjonsselskapet i verden, tar det cirka 40 år før treet begynner å produsere kork av den kvaliteten som kreves for vinkorker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer