Muggsopp i varmepumpe

- Det var ufyselig

Da varmepumpa ble åpnet, skjønte ekteparet hvorfor helsa var blitt dårligere.

FULL OPPBLOMSTRING: Den illeluktende luften som varmepumpen blåste ut, skyldtes en koloni av muggsopp som dekket hele innsiden. Foto: Tore Kristiansen / Privat.
FULL OPPBLOMSTRING: Den illeluktende luften som varmepumpen blåste ut, skyldtes en koloni av muggsopp som dekket hele innsiden. Foto: Tore Kristiansen / Privat. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Varmepumpa hadde bare vært i bruk i ett år da Anne-Jorunn og Tore Kristiansen merket at den ikke hadde like god effekt på kjøling som tidligere. De tenkte derfor at noe var galt med den.

- Jeg kontaktet firmaet vi hadde kjøpt den av og fikk noen sjekkpunkter å prøve ut. Da dette ikke hjalp, kom de og undersøkte den, selv om de mente at det var for tidlig med service, sier Anne-Jorunn (63).

Varmepumpa hadde ingen synlige skader på utsida, og eierne hadde støvsugd filteret jevnlig.

Men da serviceteknikeren demonterte varmepumpa, fikk både han ekteparet fra Horten en svært motbydelig overraskelse.

- Følte sterkt ubehag

Hele innsida av den nye varmepumpa var nemlig fullstendig dekket av muggsopp.

- Det var ufyselig å se de mengdene som var der, og vi følte et sterkt ubehag ved tanken på at varmepumpa hadde stått og blåst disse soppsporene utover hele stua vår i lang tid, sier Anne-Jorunn.

Teknikeren syntes det var merkelig siden varmepumpa var såpass ny, ifølge 63-åringen.

Verken hun eller mannen Tore (69) hadde hørt om at noe slikt kunne skje.

KONDENS FØRER TIL MUGG: - Det skal ikke forekomme fukt i varmepumper og oppstå synlig vekst av mikroorganismer som mugg, sier Kai Gustavsen ved Norges Astma- og allergiforbund.
KONDENS FØRER TIL MUGG: - Det skal ikke forekomme fukt i varmepumper og oppstå synlig vekst av mikroorganismer som mugg, sier Kai Gustavsen ved Norges Astma- og allergiforbund. Vis mer

- Varmepumpa ble montert da vi flyttet inn i huset vårt i mai, 2022. Den ble brukt til kjøling om sommeren samme året, og bare noen få ganger til oppvarming i løpet av vinteren 2022-23. Og så brukte vi den til kjøling igjen nå i sommer, forteller Anne-Jorunn.

Men akkurat på hvilket tidspunkt muggsoppen kan ha oppstått i varmepumpa, er usikkert.

Kondens i kjølesystemet

- De fleste som henvender seg om dårlig inneklima og helseproblemer ved bruk av varmepumpe, har ofte ikke utført regelmessig renhold av varmepumpa - som fjerning av støv fra filter og renset de radiatorliknende varme- og kjølelamellene.

Det forteller Kai Gustavsen, fagsjef for inneklima i Norges astma- og Allergiforbund (NAAF).

Flere glemmer også å få utført regelmessig teknisk service på varmepumpa, ifølge Gustavsen.

Dermed kan det oppstå trøbbel inni varmepumpa som man ikke oppdager før det har utviklet seg til et alvorlig problem – for eksempel muggsopp.

- Kondens, støv og varme er det muggsopp trenger for å vokse. Men det skal ikke forekomme fukt i varmepumper eller andre tekniske installasjoner slik at det kan oppstå synlig vekst av mikroorganismer som mugg, forklarer Gustavsen.

Men om varmepumpa for eksempel brukes til kjøling i den varme årstida, er det ekstra viktig å være obs, advarer han.

- Det er da det vil dannes kondens, altså vann, i pumpas kjølesystem i innedelen, opplyser Gustavsen.

Teknikeren anbefalte Anne-Jorunn og Tore at de ved videre bruk av kjøling, kjørte varmepumpa i ti minutter på varme et par ganger i uka for å tørke den opp innvendig.

- Det har vi ikke gjort dessverre og heller ikke blitt opplyst om ved kjøp, vedgår Anne-Jorunn.

Forverret helse

Muggsopp-problemet har ikke bare ført til materielle skader på varmepumpa, det har også medført redusert helse for både Anne-Jorunn og Tore:

Paret har begge ulike former for allergier som har blitt betydelig verre i løpet av høsten.

- Vi har blitt dårlige begge to som følge av muggsoppen, og det har økt på fra i fjor høst, forteller Anne-Jorunn.

ALLERGIKERE: Ekteparet Tore og Anne-Jorunn Kristiansen, på henholdsvis 69 og 63 år, er begge allergisk mot blant annet muggsopp, og har fått nedsatt helse som følge av soppen i varmepumpen. Foto: Privat.
ALLERGIKERE: Ekteparet Tore og Anne-Jorunn Kristiansen, på henholdsvis 69 og 63 år, er begge allergisk mot blant annet muggsopp, og har fått nedsatt helse som følge av soppen i varmepumpen. Foto: Privat. Vis mer

Irritasjon og renning fra nese og øyne, er gjerne de første symptomene man opplever når man har vært jevnlig utsatt for muggsopp over en viss periode. Ved lengre eksponering blir det av og til tetthet i bihulene og hodesmerter.

Det opplyser Finn Levy, spesialist i indremedisin, og tidligere overlege ved Avdeling for miljø og arbeidsmedisin ved OUS, Ullevål.

- Allergikere vil kunne få tung pust, piping i pusten og hoste i forbindelse med eksponeringen, sier Levy videre.

- Hvis det blåses ut muggsporer i rommet, er det i hovedsak dem som er disponert for å utvikle allergisk astma som er i risikosonen, men det vet man ofte ikke på forhånd hvem er, legger han til.

Om symptomene blir varige, kommer an på hvor lenge og hvor mye man eksponeres for muggsopp, og om man er disponert for allergi, ifølge legen.

- Muggsoppallergikere med astma kan få astmaanfall etter relativt kort tid, understreker Levy.

Kai Gustavsen råder folk med varmepumpe å følge med på om det er noen i familien som får helseproblemer, eller må øke astmamedisineringen når varmepumpa settes i gang om høsten.

- I slike tilfeller bør man stoppe varmepumpa, gjennomlufte boligen godt og se om helseproblemene gir seg etter noen dager. Bedres ikke forholdene etter at pumpa er slått av, så er det viktig at en kvalifisert tekniker kontaktes slik at det kan gjennomføres grundig service på varmepumpa, sier Gustavsen.

- Ikke lyst å bruke igjen

Etter anbefaling, bestilte ekteparet rens av trommelen. Noen dager seinere tok serviceteknikeren ut trommelen, vasket og spylte den med kraftvask utendørs. Deretter støvsuget han resten av varmepumpa.

FULLRENS: Serviceteknikeren demonterte varmepumpen og renset trommelen utendørs. Foto: Tore Kristiansen / privat.
FULLRENS: Serviceteknikeren demonterte varmepumpen og renset trommelen utendørs. Foto: Tore Kristiansen / privat. Vis mer

Siden Anne-Jorunn og Tore er allergiske mot muggsopp, ringte de NAAF og ba om råd for sanering.

- Jeg tenker jo at varmepumpa har stått i lang tid og blåst soppsporer gjennom hele systemet, utover alt i hele stua vår. Så vi ble anbefalt full rundvask av alt inventar, særlig tekstilene, forteller Anne-Jorunn.

Paret leverte gardiner og tepper til vaskeriet og ba om at det ble brukt eddik i vannet. De har også banket tepper, renset sofaen og vasket vegger, gulv og tak med eddikvann.

I tillegg har de brukt et Biozone-apparat til å rense luften for muggsporer.

- Nå er varmepumpa fri for mugg, og kan brukes igjen, ifølge teknikeren. Men vi har ikke hatt veldig lyst til å bruke den igjen da vi fortsatt sliter med helsa, avslutter Anne-Jorunn.