Skjeggkre er mer omtalt enn noen gang. Vi har tidligere skrevet saker både om hvordan du kan bli kvitt dem, og om det nye middelet som har blitt tillatt for å bekjempe dem.

Kreet har de siste årene spredd seg med enorm fart, og tusenvis av nordmenn har funnet dem i kriker og kroker i hjemmet sitt. Og selv om skjeggkre ikke utgjør verken noen helserisiko eller annen fare, kan det være svært ubehagelig å vite at du har dem i hus.
Dette kan videre føre til problemer for deg som planlegger å selge boligen.
Byr på utfordringer i boligomsetningen
Skjeggkre har nemlig blitt et hett tema som stadig oftere dukker opp ved kjøp og salg av boliger, siden stadig flere nordmenn finner skjeggkre i forbindelse med eierskifte.
Et godt eksempel er saken som blant annet ble omtalt her på Dagbladet, om bloggeren Jørgine «Funkygine» Massa Vasstrand og ektemannen Morten Sundli, som krever erstatning på 634.000 kroner etter skjeggkre-funn i leiligheten deres på Torshov i Oslo. I løpet av februar skal de møte i retten om konflikten.
Dette viser nok en gang at det også kan være komplisert å definere hva slags konsekvenser en skjeggkre-oppdagelse kan få.
Problematisk for takstmenn
Et eventuelt skjeggkre-funn er ikke bare problematisk for selger og kjøper av en bolig, men kan også by på problemer for involverte takstmenn.

Flere og flere finner skjeggkre i boligen. Slik blir du kvitt dem
– Om en takstmann blir gjort kjent med at det er skjeggkre i en bolig er det helt klart noe som skal fremgå av takst-rapporten, men det er vanskelig å fastsette hvilken betydning det har for markedsverdien på boligen, uttalte advokat Daniel Helgesen i bransjeorganisasjonen Norsk takst nylig i podcast-sendingen Takstnytt.
Han mener kjøperne selv bør gjøre seg opp en mening hvilken betydning de vil legge i eventuelle funn av skjeggkre.
– Ved en tvist i ettertid er sannsynligvis kostnaden for bekjempelse av skjeggkre det mest konkrete og tydelige man kan forholde seg til.
Helgesen nevner også i podcasten at siden det ikke er noen garanti for full bekjempelse, og reaksjonen på skjeggkre er svært subjektive, er beregningen av en eventuell verdiforringelse i stor grad skjønnsmessig.
Tydelige regler må etableres
Advokaten sier også at det er viktig at det etableres tydelige regler for hvordan man skal håndtere saker hvor kjøpere oppdager skjeggkre i sitt nye hjem. Han mener dette er viktig for å unngå unødvendige og belastende konflikter.

- Innen seks måneder finnes disse krypene over hele landet
Helgesen trekker også fram eksempler fra rettspraksis hvor det antydes at de økonomiske konsekvensene vil bli lavere etter hvert som krypene blir enda vanligere i norske hjem.
- På sikt kan man tenke seg at det vil være kostnaden for bekjempelse det tvistes om, og ikke verdiforringelse på boligen sier han.
Først og fremst ubehagelig
Dersom du er en av mange som har funnet skjeggkre i boligen din, er ekspertene enige: Det er viktig å ikke miste motet. Pust dypt inn og ut, de fleste problemer er til for å løses.

For ja, skjeggkre er vrient å bli kvitt, men produktsjefen for skadedyr i Anticimax, Erik Thomas Gjølme, sier til Dinside at skjeggkre gjør liten skade, og at problemene med insektet først og fremst skyldes at enkelte synes at det er ubehagelig bare å få øye på dem.
Dette støttes også av daglig leder i rådgivningsfirmaet Mycoteam, Kolbjørn Mohn Jenssen.
– Det er selvfølgelig utrivelig å få skjeggkre i huset, og mange sliter psykisk etter å ha oppdaget dem. Men som skadedyr betraktes de ikke å være blant de mest alvorlige inntrengerne, uttalte han i podcast-sendingen.
Varierende toleranse
Gjølme understreker også at hva man aksepterer av tilstedeværelse, varierer fra person til person.
- Om man ønsker å forsøke noen tiltak selv, kan støvsuging og tørrmopping være fornuftig, foreslår han.
Han forklarer at hensikten altså vil være å begrense fuktighet lokalt i boligen, samtidig som du fjerner potensielle matkilder som smuler, matrester og lignende.
Tørre forhold vil nemlig gi skjeggkreene færre muligheter for reproduksjon. Bruk av små limfeller mot insekter kan også bidra til å holde bestanden av skjeggkre nede, selv om det ikke bidrar til å bekjempe dem.
Åte som bekjempelse
Teknisk sjef i skadedyrformaet Rentokil, Arne Nese, var også tilstede i Takstnytt-sendingen. Der fortalte han at bruken av både kjemisk sprøytebehandling og limfeller, har vist seg å være lite effektive metoder for å bekjempe skjeggkre.
– En nyere metode, der man legger ut forgiftet åte, har vist seg å virke langt bedre, og fremstår nå som det beste alternativet vi har, sa Nese i podcast-sendingen.

Denne giften legges ut punktvis langs veggene, og insektene dør kort tid etter å ha spist av den. På den måten kan man ta knekken på store deler av bestanden, men om en total utryddelse kan oppnås er foreløpig uvisst.
Vi i Dinside skrev tidligere denne uken om at miljødirektoratet tillater profesjonelle skadedyr-firmaer å bruke det nye åtemiddelet Advion Cockroach Gel, for å bekjempe skjeggkre.
