Flislegge badet

Dette badet ble nytt på én uke

Slik pusser du opp badet med flis på flis-metoden.

FØR: Dette badet ble oppgradert på en uke ved å legge nye fliser oppå de gamle. Bilder av sluttresultatet, ser du i artikkelen under. Foto: Flisekompaniet.
FØR: Dette badet ble oppgradert på en uke ved å legge nye fliser oppå de gamle. Bilder av sluttresultatet, ser du i artikkelen under. Foto: Flisekompaniet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å pusse opp badet kan bli et tidkrevende og dyrt prosjekt, kanskje det er derfor mange av oss stadig legger planen på is. Men her skal du få et tips som gjør at man faktisk kan pusse opp badet på bare én uke – uten at det trenger å sprenge det budsjettet du har å rutte med.

Ekspertene kaller metoden for «flis på flis», og dette kan du gjøre helt selv.

Her får du vite hvordan du skal gå frem - og se video av utførelse nederst i saken!

Gamle fliser må sitte godt

- Metoden er like enkel som den er genial, skriver Flisekompaniet i en pressemelding.

Flis på flis-metoden går ut på å oppgradere baderommet uten at det krever en totalrenovering av rommet. Her legger du helt enkelt nye fliser oppå de gamle flisene.

Og ekspertene vi har snakket med, går god for metoden som du kan klare å gjøre helt på egen hånd.

- Det er ikke noe problem å legge flis på flis selv, så lenge man er sikker på at membranen under er tett og fin, sier Christoffer Holm, daglig leder ved Flisespekteret AS.

- Det er ikke noe krav til at baderom skal utføres av profesjonelle håndverkere, er man handy og nøye, vil en forbruker fint kunne utføre dette selv, mener han.

Unntaket er i sameier og borettslag - her er det reglene som styret har satt som gjelder, opplyser Holm.

Også Viggo Rangnes, markedssjef hos Bergersen Flis, mener at flis på flis-metoden kan være en svært god og økonomisk løsning - så lenge det som er bak de gamle flisene er i orden, de gamle flisene sitter godt og underlaget er stabilt.

- Før du legger nye fliser, må du huske å vaske de gamle flisene ren for smuss og fett, og prime disse godt med en godkjent primer. Da er det bare å legge nye fliser direkte utenpå, sier Rangnes.

Han tipser videre:

 • Man må også sørge for planunderlag - er det for eksempel flisborder og pynt som stikker ut bak, så må dette meisles bort og sparkles.
 • I et slikt tilfelle, bør man legge ett nytt membranlag utenpå flisene i tilfelle membran bak de gamle flisene tar skade når man fjerne flisborder og pyntefliser. Det er viktig at dette er en to-komponentmembran som er diffusjonsåpen. Man sparkler da hullene som oppstår i membranen.
 • Da skal hele badet smøres med membran og vanntettes på nytt med nye mansjetter - også slukmansjetter og tettebånd i alle overganger, slik at man har et nytt, tett rom både på vegger og gulv.

Vær samtidig klar over at du må fjerne alt av baderomsmøbler før du går i gang med prosjektet, opplyser Flisekompaniet.

ETTER: Badet som er avbildet øverst i artikkelen, ser nå slik ut etter at det ble lagt nye fliser over de gamle. Foto: Flisekompaniet.
ETTER: Badet som er avbildet øverst i artikkelen, ser nå slik ut etter at det ble lagt nye fliser over de gamle. Foto: Flisekompaniet. Vis mer

Usikker?

Er du usikker på om membranen under de gamle flisene er tette, eller om badet er av eldre karakter, anbefaler Holm å fjerne de gamle flisene. Dette for å få et bedre bilde av hvordan konstruksjonen under er.

- Hvis man er usikker på tilstanden på membranen, kan man også legge en to-komponentmembran som er diffusjonsåpen. Dette for å unngå at det er to tette sjikt som ikke puster, sier Holm og legger til:

- Ved å bruke vanlig membran vil dette på sikt skape problemer i form av fuktdannelse mellom membransjiktene, om det skulle vise seg at det var membran fra tidligere, understreker Holm.

Før du legger nye fliser oppå de gamle

- Før du begynner med å legge flis på flis, må du være sikker at det ikke er noe fukt, vannskade og sopp bak de gamle flisene så man ikke vanntetter og kapsler inn gamle vannskader, advarer Rangnes.

Rett før du setter i gang, er det viktig å vaske de gamle flisene med for eksempel salmiakk for å fjerne gamle fett- og såperester på flisene, forteller Holm.

- Er flisene blanke, bør disse også mattes litt ned med sandpapir. Etter at dette er gjort er det viktig å benytte en primer som er egnet for flis på flis, slik at det nye laget vil henge, sier han.

Utstyret du trenger

Du må selvsagt ha riktig utstyr på plass når du skal sette i gang med flise-prosjektet.

Holm har følgende tips:

Materiale:

 • Primer, eventuelt 2-komponent membran
 • flislim
 • ny slukrist
 • fliser
 • fugemasse
 • silikon

Verktøy:

 • Tannsparkel
 • Bøtte
 • Visp
 • fliskryss/fugesnor
 • fugebrett
 • svamp
 • malerrulle/pensel
 • silikonpistol
 • eventuelt utstyr til å lage hull i flisene

- Skal det benyttes storformatfliser, anbefales det også å benytte nivillerings-klips og kiler mellom flisene for å unngå ujevn overflate på sluttresultatet, avslutter Holm.

Alternativ til fliser

HELDEKKENDE: Heldekkende Conteco-betong er alternativ til flis på flis-metoden. Foto: Bergersen Flis.
HELDEKKENDE: Heldekkende Conteco-betong er alternativ til flis på flis-metoden. Foto: Bergersen Flis. Vis mer

Hvis du ønsker et litt annet uttrykk på baderommet, for eksempel en betong-look, har Rangnes et annet tips:

- Et enkelt alternativ til fliser lagt utenpå flis, er å benytte seg av Conteco-betong, sier han.

- Da smører du helt enkelt spesialbetongen, såkalt mikrosement, utenpå de gamle flisene. Da få et heldekkende betongdesign, tipser Rangnes.

Flisekompaniet har lagt ut en video som viser hvordan dette gjøres.

(Vi gjør oppmerksom på at det er en reklamevideo som Dinside ikke har noe med å gjøre).

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer