- Dette begynner å bli dramatisk

Hyttemarkedet sterk påvirket av fallende eiendomspriser og høyere rente.

Når utgiftene blir for store, er hytta ofte det første som ryker. Foto: Colorbox.com
Når utgiftene blir for store, er hytta ofte det første som ryker. Foto: Colorbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Hvis spørsmålet er om du skal vente eller kjøpe hytte i dag, så bør en stadig vekk vente, er den klare beskjeden fra Arvid Flagestad.

Han er professor på Institutt for innovasjon og økonomisk organisering ved handelshøyskolen BI.

- Uten at man skal dramatisere for mye, er det ingen tvil om at hyttemarkedet kommer til å synke den nærmeste tiden. Det er en helt naturlig konsekvens av den utviklingen vi har hatt, sier Flagestad som refererer til blant annet et fallende eiendomsmarked.

Flagestad går så lang som å si at situasjonen i hyttemarkedet er ganske dramatisk.

- Usikkerheten som har rådet i flere måneder, kombinert med høyere rente, slår hardt ut på markedet. Det begynner å bli ganske dramatisk sier han.

Kalkulator: Sjekk hvor mye hytten din er verdt

Varslet tidligere i år

Utsiktene for hyttemarkedet tidligere i år var gode. Prognosesenteret varslet i begynnelsen av året at hytteprisene ville stige med 2 til 3 prosent i løpet av året. Men allerede da advarte Flagestad det kunne være lurt å vente med hyttekjøpet.

- Nå er vi imidlertid kommet inn i en økonomisk nedgangsperiode, som nok vil vare noen år, så han til DinSide tidligere i år.

Og i dag karakteriserer han situasjonen i hyttemarkedet slik:

- Det er nok enda mer kritisk en den gang, spesielt med tanke på hvordan renten har utviklet seg, sier han nå.

Høyere renter, fallende eiendomspriser: DinSide følger finansuroen

Lavere omsetning

Fra 2000 til 2007 steg hytteprisene med 129 prosent. Da er det kanskje ikke rart at mange har hoppet på trenden med å skaffe seg et lite hi på fjellet eller ved sjøen. Nå har rentesmellen kommet, og da er det alltid hyttemarkedet som lider først.

- I de gode tidene vi har hatt er det mange som har investert i hus og hytter. Nå må de velge å holde på det ene eller andre, og da er det hytta som ryker, sier Flagestad.

Men mye tyder på at det ikke blir lett å selge. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at omsetningen av fritidsboliger falt med 9 prosent fra andre kvartal i 2007 til tilsvarende periode i år.

- Jeg tror det blir vanskeligere å selge, i hvert fall det nærmeste året, sier Flagestad.

Hele hyttemarkedet er riktignok ikke helsvart. Som i boligmarkedet, er det sjelden at gode objekter synker i verdi.

- Det er alltid slik i dette markedet at hytter som ligger nær godbiter i fjellet eller ved sjøen, som er relativt kostbare, klarer å holde seg rimelig godt i pris. Der står de over kjøpekrefter med betydelige ressurser, og jeg tror ikke vi vil se det store fallet her.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer