Dette betaler du gjennom strømregningen

Sjekk hva strømutgiftene faktisk består av.

STRØMUTGIFTER: Du betaler blant annet 25 prosent merverdiavgift for strømforbruket, som faktureres sammen med nettleien. Foto: PER ERVLAND
STRØMUTGIFTER: Du betaler blant annet 25 prosent merverdiavgift for strømforbruket, som faktureres sammen med nettleien. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er slett ikke bare eget strømforbruk du betaler for som strømkunde, innbakt i regningen er det nemlig også en rekke utgifter og avgifter.

DinSide kan her gi deg en oversikt over hvilke utgifter dette dreier seg om.

Nettleie

Nettleie betaler du til det lokale nettselskapet, og beløpet skal dekke selskapets kostnader til strømtransport, deriblant for å få overført strømmen til huset ditt. Nettleia skal også dekke kostnader til bygging, drift og vedlikehold av strømnettet.

Nettleie består av en fast del og en variabel del, som er avhengig av ditt strømforbruk. Eksempelvis betalte strømkunder i Buskerud i snitt 1.488 kroner i faste utgifter og 20,9 øre per kilowattime for nettleie i 2011 (ikke inkl mva og forbruksavgift), viser statistikk fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Det er også innbakt en avgift i nettleien på 1 øre/kWh. Denne avgiften går til Energifondet, som skal bidra til en miljøvennlig omlegging av bruk og produksjon av energi.

Les også: Sjekk om du bor i et område hvor nettleien skal ned

Betaling av strømforbruket

Selve strømforbruket betaler man gjennom å velge en av tre forskjellige typer strømavtaler:

Fast pris
Med en fastpriskontrakt betaler man en fast pris på strømmen i en bestemt periode, for eksempel på ett år. I denne perioden er det vanligvis ikke mulig å skifte leverandør uten å risikere å få et erstatningsansvar overfor den gamle leverandøren.

Ulempen er at strømprisen i en fastprisavtale, normalt er litt høyere. Fordelen med et slikt abonnement er likevel at du får økonomisk forutsigbarhet. En avtale om fast pris gir en forsikring mot plutselige økninger i strømprisene. Avtalen kan derfor passe godt for deg med stram økonomi.

Standard variabel pris
Med en strømavtale om standard variabel kraftpris, fastsettes strømprisen løpende etter hvordan markedet utvikler seg.

Strømleverandørene plikter å informere om prisendringer 14 dager før de trer i kraft. Dette gjørs for eksempel ved annonsering i aviser, eller gjennom Konkurransetilsynets kraftprisoversikt.

Enkelte leverandører krever også et fast beløp i tillegg til det du betaler for det konkrete strømforbruket.

Spotpris med påslag
En spotprisavtale gir deg strømpriser som følger markedsprisen på den nordiske kraftbørsen Nord Pool Spot. De opererer med forskjellige priser for fem regioner i Norge.

Gjennom spotprisavtalen er prisen du betaler den gjennomsnittlige markedsprisen per måned. I tillegg må du betale et påslag til strømleverandøren.

Dette er et pristillegg som kraftleverandørene legger til spotprisen fra Nord Pool, og det er dette påslaget som gjør at prisene varierer mellom de forskjellige strømleverandørene.

Konkurransetilsynets kraftprisoversikt viser at påslaget kan variere mellom 0,59 og 3,50 øre per kilowattime. Noen leverandører opererer dessuten med påslag i form av et fastbeløp.

Ifølge analyser fra NVE er det spotprisavtaler som er tilgjengelige på Konkurransetilsynets kraftprisoversikt, som over tid har vært mest lønnsomme.

Her kan du sjekke prisoversikten til Konkurransetilsynet.

Les også: Glemte du å lese av strømmen 1. januar? Gjør det nå!

Og så kommer avgiftene til staten

Som strømkunde betaler du også merverdiavgift (mva) til staten på 25 prosent. Strømkunder i fylkene Nordland, Troms og Finnmark er fritatt for å betale mva.

Det blir også lagt til en forbruksavgift for ditt strømforbruk, som i 2012 er fastsatt til 11,39 øre per kilowattime.

Finnmark fylke og følgende kommuner i Troms er fritatt for å betale forbruksavgift: Karlsøy, Kvænangen, Kåfjord, Lyngen, Nordreisa, Skjerøy og Storfjord.

Både merverdiavgift og forbruksavgift faktureres sammen med nettleien.

Les også: Nordmenn taper millioner på dyre strømavtaler

Ny kostnad fra 2012

I 2012 vil det dessuten bli innbakt en ny kostnad i strømregningen.

Elsertifikater ble innført i Norge fra 1. januar i år. Målet med disse sertifikatene er økt produksjon av fornybar strøm. Det er du som strømkunde som finansierer ordningen, ved at strømleverandørene legger elsertifikatkostnaden inn i strømprisen.

Kilder: nve.no, konkurransetilsynet.no, snl.no

Les også: Du har krav på erstatning ved strømbrudd

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer