Hvordan velge lyspære

Dette betyr informasjonen på lyspære-emballasjen

Lyspæreforpakningen kan gi deg viktig informasjon som hjelper deg å velge riktige lyspærer til ditt bruk. 

VIKTIG INFORMASJON: Det er en mengde informasjon på lyspæreforpakningene. Vet du hva alle symbolene og betegnelsene betyr? Foto: KRISTIN SØRDAL
VIKTIG INFORMASJON: Det er en mengde informasjon på lyspæreforpakningene. Vet du hva alle symbolene og betegnelsene betyr? Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ettermiddagen blir stadig kortere og vi trenger bedre lys innendørs. Men hvilke lyspærer egner seg best: LED, halogen eller sparepærer?

EU har bestemt at også halogenpærene skal fases ut, men enn så lenge har de fått dispensasjon og forlenget tid - etter det Dinside kjenner til, vil EUs forbud tre i kraft i 2018.

Når du går i butikken for å kjøpe lyspærer, gjelder det å holde tunga rett i munnen og sjekke informasjonen på forpakningen - vel og merke dersom du skjønner det som står der. Det er her Dinside kommer inn i bildet:

Her kan du se hva de ulike begrepene og tegnene på lyspærepakken betyr:

W: Watt

Watt angir effekt, og henger sammen med strømforbruket ditt. Jo flere watt, desto mer energi trekker lampen når den er tent.

lm: Lumen

lm er forkortelse for lumen, som er målet på lampens lysstyrke. Jo flere lumen, jo sterkere lys. Dette er målet du bør se etter på pakken, i stedet for å fokusere på watt. En gammel 40-watts glødepære avgir 410-470 lumen. Samme mengde lysstyrke vil du kunne få i en LED-pære på 8-9 watt.

Huskeregel: Ved å multiplisere antall watt med ti, får du det omtrentlige lumentallet. Hvis du for eksempel ønsker en lampe med tilsvarende lysstyrke som en 60 W glødepære, kan du se etter en pære med om lag 600 lumen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer