Ettermiddagen blir stadig kortere og vi trenger bedre lys innendørs. Men hvilke lyspærer egner seg best: LED, halogen eller sparepærer?
EU har bestemt at også halogenpærene skal fases ut, men enn så lenge har de fått dispensasjon og forlenget tid - etter det Dinside kjenner til, vil EUs forbud tre i kraft i 2018.
Når du går i butikken for å kjøpe lyspærer, gjelder det å holde tunga rett i munnen og sjekke informasjonen på forpakningen - vel og merke dersom du skjønner det som står der. Det er her Dinside kommer inn i bildet:
Her kan du se hva de ulike begrepene og tegnene på lyspærepakken betyr:
W: Watt

Watt angir effekt, og henger sammen med strømforbruket ditt. Jo flere watt, desto mer energi trekker lampen når den er tent.
lm: Lumen

lm er forkortelse for lumen, som er målet på lampens lysstyrke. Jo flere lumen, jo sterkere lys. Dette er målet du bør se etter på pakken, i stedet for å fokusere på watt. En gammel 40-watts glødepære avgir 410-470 lumen. Samme mengde lysstyrke vil du kunne få i en LED-pære på 8-9 watt.
Huskeregel: Ved å multiplisere antall watt med ti, får du det omtrentlige lumentallet. Hvis du for eksempel ønsker en lampe med tilsvarende lysstyrke som en 60 W glødepære, kan du se etter en pære med om lag 600 lumen.
- Lumen per tilført watt sier noe om energieffektiviteten til pæren, så det kan for eksempel være en måte å måle ulike LED-pærer opp mot hverandre, forteller Daniel Milford Flathagen, kommunikasjonsrådgiver i Enova til Dinside.
LES OGSÅ: Byttet til LED - sparer tusenlapper i året
Kelvin

K, Kelvin eller T[Kelvin]: Kelvin er et mål for fargetemperatur. Ønsker du et varmt lys, eller trenger du et best mulig kaldt arbeidslys? 2700 K betyr at lampen avgir et varm lys, mens 4000 K betyr et kaldere lys. Høyere fargetemperatur, altså et høyere Kelvin-tall, vil ofte oppfattes som bedre til fargegjengivelse og kontraster - som for eksempel vil gjøre det lettere dersom du skal lese i lyset fra lampen.
Ra: Fargegjengivelse

Ra betyr «Rendering Average», og angir fargegjengivelse. Tallet sier noe om hvor godt farger gjengis i lyset fra lampen. Lamper som selges til husholdninger må ha minst Ra 80. Den høyeste verdien en lampe kan få er 100.
Opptenningstid

Pærene med pilen og benevnelsene etter, gir informasjon om opptenningstiden, som altså er tiden fra du skrur på lampen til du har full effekt av lyset. Opptenningstiden skal angis i sekunder. Denne pæren bruker 20 sekunder på å oppnå 60 prosent lyseffekt.
Dimmbar?

Det skal opplyses om lampen er dimmbar. I tillegg til en tekst på forpakningen, merkes dette også gjerne med et tegn som likner en dimmerbryter. I dette tilfellet er den ene lampen dimmbar og den andre ikke.
Levetid

t[h]: Dette er angivelse av lampens livslengde, i timer (h). Mange angir også livslengden i år på forpakningen, dette er da omregnet fra en gjennomsnittlig brukstid på 2,7 timer per dag - som blir 1.000 timer per år (985,5 timer, for å være nøyaktig ...).
Tennsyklus

På/av: Disse symbolene er tegnet for tennsykluser. Tallet angir altså hvor mange tenninger lampen skal tåle. I disse tilfellene skal den tåle 5.000 og 1.000.000 tenninger.
Hg: Kvikksølv

Hg er den kjemiske betegnelsen for kvikksølv, og viser altså her til innhold av kvikksølv. Du finner kvikksølv i for eksempel sparepærer og lysrør, men ikke i eksempelvis halogenpærer.
LES OGSÅ: Millioner av giftige pærer på avveie
Volt

V står for volt, og sier noe om spenningsnivå. Volt-angivelsen på pakken forteller deg for hvilket bruk lampen er beregnet. 230 volt er «normalspenning i kontakten din», og lamper som er merket med dette er beregnet for lyskilder du kobler rett i veggen - og som altså ikke er koblet til en transformator.
Sokkeltype

Her angis sokkeltypen, som i dette tilfellet er E27. Tallet representerer diameteren på «skruen» i millimeter, mens «E» er for oppfinneren av lyspæra - Edison.
LES OGSÅ: Mer om de ulike lampesoklene
Temperaturbegrensninger?

Om lampen er utformet for spesielt varme eller kalde temperaturer, vil dette angis på forpakningen. Spesielt viktig dersom du skal ha lamper til utebelysningen. I dette tilfellet skal pæren greie å jobbe under temperaturer fra null til 50 grader - altså er det ikke den du bør velge til utelys.
Energimerking

Energimerkingen er obligatorisk og felles for EU-landene. Merkingen viser lampens energiklasse, og A++ er best.
LES OGSÅ: