Hvordan velge lyspære

Dette betyr informasjonen på lyspære-emballasjen

Lyspæreforpakningen kan gi deg viktig informasjon som hjelper deg å velge riktige lyspærer til ditt bruk. 

VIKTIG INFORMASJON: Det er en mengde informasjon på lyspæreforpakningene. Vet du hva alle symbolene og betegnelsene betyr? Foto: KRISTIN SØRDAL
VIKTIG INFORMASJON: Det er en mengde informasjon på lyspæreforpakningene. Vet du hva alle symbolene og betegnelsene betyr? Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ettermiddagen blir stadig kortere og vi trenger bedre lys innendørs. Men hvilke lyspærer egner seg best: LED, halogen eller sparepærer?

EU har bestemt at også halogenpærene skal fases ut, men enn så lenge har de fått dispensasjon og forlenget tid - etter det Dinside kjenner til, vil EUs forbud tre i kraft i 2018.

Når du går i butikken for å kjøpe lyspærer, gjelder det å holde tunga rett i munnen og sjekke informasjonen på forpakningen - vel og merke dersom du skjønner det som står der. Det er her Dinside kommer inn i bildet:

Her kan du se hva de ulike begrepene og tegnene på lyspærepakken betyr:

W: Watt

STRØMBRUK: Watt handler om strømforbruk. Det er store forskjeller fra en halogenpære til en LED- eller sparepære. Foto: KRISTIN SØRDAL
STRØMBRUK: Watt handler om strømforbruk. Det er store forskjeller fra en halogenpære til en LED- eller sparepære. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Watt angir effekt, og henger sammen med strømforbruket ditt. Jo flere watt, desto mer energi trekker lampen når den er tent.

lm: Lumen

DETTE ER SVARET: Det er Lumen du bør se etter, når su skal handle lyspærer - i stedet for å fokusere på watt som det var i glødelampens tid. Foto: KRISTIN SØRDAL
DETTE ER SVARET: Det er Lumen du bør se etter, når su skal handle lyspærer - i stedet for å fokusere på watt som det var i glødelampens tid. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis merlm er forkortelse for lumen, som er målet på lampens lysstyrke. Jo flere lumen, jo sterkere lys. Dette er målet du bør se etter på pakken, i stedet for å fokusere på watt. En gammel 40-watts glødepære avgir 410-470 lumen. Samme mengde lysstyrke vil du kunne få i en LED-pære på 8-9 watt.

Huskeregel: Ved å multiplisere antall watt med ti, får du det omtrentlige lumentallet. Hvis du for eksempel ønsker en lampe med tilsvarende lysstyrke som en 60 W glødepære, kan du se etter en pære med om lag 600 lumen.

- Lumen per tilført watt sier noe om energieffektiviteten til pæren, så det kan for eksempel være en måte å måle ulike LED-pærer opp mot hverandre, forteller Daniel Milford Flathagen, kommunikasjonsrådgiver i Enova til Dinside.

LES OGSÅ: Byttet til LED - sparer tusenlapper i året

Kelvin

STEMNINGSSKAPER? Kelvin forteller deg om fargen på lyset.  Foto: KRISTIN SØRDAL
STEMNINGSSKAPER? Kelvin forteller deg om fargen på lyset. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis merK, Kelvin eller T[Kelvin]: Kelvin er et mål for fargetemperatur. Ønsker du et varmt lys, eller trenger du et best mulig kaldt arbeidslys? 2700 K betyr at lampen avgir et varm lys, mens 4000 K betyr et kaldere lys. Høyere fargetemperatur, altså et høyere Kelvin-tall, vil ofte oppfattes som bedre til fargegjengivelse og kontraster - som for eksempel vil gjøre det lettere dersom du skal lese i lyset fra lampen.

Ra: Fargegjengivelse

FARGEGJENGIVELSE: Hva gir best fargegjengivelse? 100 er best. Foto: KRISTIN SØRDAL
FARGEGJENGIVELSE: Hva gir best fargegjengivelse? 100 er best. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis merRa betyr «Rendering Average», og angir fargegjengivelse. Tallet sier noe om hvor godt farger gjengis i lyset fra lampen. Lamper som selges til husholdninger må ha minst Ra 80. Den høyeste verdien en lampe kan få er 100.

Opptenningstid

NÅR BLIR DET LYS? Halogenlampene gir deg lys fra første sekund, mens det kan variere mer når det kommer til sparepærer. Denne sparepæren kan bruke 20 sekunder på å oppnå 60 prosent lyseffekt. Foto: KRISTIN SØRDAL
NÅR BLIR DET LYS? Halogenlampene gir deg lys fra første sekund, mens det kan variere mer når det kommer til sparepærer. Denne sparepæren kan bruke 20 sekunder på å oppnå 60 prosent lyseffekt. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis merPærene med pilen og benevnelsene etter, gir informasjon om opptenningstiden, som altså er tiden fra du skrur på lampen til du har full effekt av lyset. Opptenningstiden skal angis i sekunder. Denne pæren bruker 20 sekunder på å oppnå 60 prosent lyseffekt.

Dimmbar?

DIMMBAR? Den til venstre kan dimmes, den til høyre ikke. Foto: KRISTIN SØRDAL
DIMMBAR? Den til venstre kan dimmes, den til høyre ikke. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis merDet skal opplyses om lampen er dimmbar. I tillegg til en tekst på forpakningen, merkes dette også gjerne med et tegn som likner en dimmerbryter. I dette tilfellet er den ene lampen dimmbar og den andre ikke.

Levetid

TIMER OG ÅR: Ved merking av lyspærer regner man et gjennomsnitt på 1.000 timer per år. 10 år er med andre ord 10.000 timer, 25.000 timer er 25 år. Foto: KRISTIN SØRDAL
TIMER OG ÅR: Ved merking av lyspærer regner man et gjennomsnitt på 1.000 timer per år. 10 år er med andre ord 10.000 timer, 25.000 timer er 25 år. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mert[h]: Dette er angivelse av lampens livslengde, i timer (h). Mange angir også livslengden i år på forpakningen, dette er da omregnet fra en gjennomsnittlig brukstid på 2,7 timer per dag - som blir 1.000 timer per år (985,5 timer, for å være nøyaktig ...).

Tennsyklus

LÆR DEG DISSE SYMBOLENE: Kanskje ikke like selvforklarende, men dette er altså symboler for hvor mange ganger lampen tåler at du skrur den på. Foto: KRISTIN SØRDAL
LÆR DEG DISSE SYMBOLENE: Kanskje ikke like selvforklarende, men dette er altså symboler for hvor mange ganger lampen tåler at du skrur den på. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis merPå/av: Disse symbolene er tegnet for tennsykluser. Tallet angir altså hvor mange tenninger lampen skal tåle. I disse tilfellene skal den tåle 5.000 og 1.000.000 tenninger.

Hg: Kvikksølv

KVIKKSØLV: Dette er en sparepære, og den inneholder kvikksølv. Foto: KRISTIN SØRDAL
KVIKKSØLV: Dette er en sparepære, og den inneholder kvikksølv. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis merHg er den kjemiske betegnelsen for kvikksølv, og viser altså her til innhold av kvikksølv. Du finner kvikksølv i for eksempel sparepærer og lysrør, men ikke i eksempelvis halogenpærer.

LES OGSÅ: Millioner av giftige pærer på avveie

Volt

VOLT: Volt handler om spenning. Disse er beregnet for normalspenning, altså ikke noe som er koblet til en transformator. Foto: KRISTIN SØRDAL
VOLT: Volt handler om spenning. Disse er beregnet for normalspenning, altså ikke noe som er koblet til en transformator. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis merV står for volt, og sier noe om spenningsnivå. Volt-angivelsen på pakken forteller deg for hvilket bruk lampen er beregnet. 230 volt er «normalspenning i kontakten din», og lamper som er merket med dette er beregnet for lyskilder du kobler rett i veggen - og som altså ikke er koblet til en transformator.

Sokkeltype

SOKKEL: Sjekk at du kjøper riktig sokkel. Du kan få både halogen-, LED- og sparepærer til tradisjonelle skrusokler. Foto: KRISTIN SØRDAL
SOKKEL: Sjekk at du kjøper riktig sokkel. Du kan få både halogen-, LED- og sparepærer til tradisjonelle skrusokler. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis merHer angis sokkeltypen, som i dette tilfellet er E27. Tallet representerer diameteren på «skruen» i millimeter, mens «E» er for oppfinneren av lyspæra - Edison.

LES OGSÅ: Mer om de ulike lampesoklene

Temperaturbegrensninger?

TEMPERATURSENSITIV? Det er forskjell på hvor sensitive lampene er for temperaturer. Dette er spesielt viktig å sjeke dersom du skal kjøpe lamper til utebelysningen. Foto: KRISTIN SØRDAL
TEMPERATURSENSITIV? Det er forskjell på hvor sensitive lampene er for temperaturer. Dette er spesielt viktig å sjeke dersom du skal kjøpe lamper til utebelysningen. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis merOm lampen er utformet for spesielt varme eller kalde temperaturer, vil dette angis på forpakningen. Spesielt viktig dersom du skal ha lamper til utebelysningen. I dette tilfellet skal pæren greie å jobbe under temperaturer fra null til 50 grader - altså er det ikke den du bør velge til utelys.

Energimerking

ENERGIVENNLIG? Haogenpæren til vestre er mye mindre energivennlig enn LED- og sparepæren ved siden av. Foto: KRISTIN SØRDAL
ENERGIVENNLIG? Haogenpæren til vestre er mye mindre energivennlig enn LED- og sparepæren ved siden av. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis merEnergimerkingen er obligatorisk og felles for EU-landene. Merkingen viser lampens energiklasse, og A++ er best.

LES OGSÅ:

Velg riktig LED-pære

Lag din egen lampe i sement

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer