Ny avhendingslov

Dette betyr ny bruktboliglov for deg

Det er slutt på å selge boliger «som den er», og boligkjøpere kan ikke lenger kreve erstatning for det som er beskrevet i prospekt og tilstandsrapport.

OPPDATERT: Stortinget har vedtatt en modernisering av loven som regulerer markedet for bruktbolig. Dette vil føre til et mer opplyst boligmarked, som vil komme både kjøper og selger til gode, mener Forbrukerrådet. Foto: Jarl Erichsen/NTB Scanpix.
OPPDATERT: Stortinget har vedtatt en modernisering av loven som regulerer markedet for bruktbolig. Dette vil føre til et mer opplyst boligmarked, som vil komme både kjøper og selger til gode, mener Forbrukerrådet. Foto: Jarl Erichsen/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Før helgen vedtok Stortinget endringer i avhendingsloven, som regulerer kjøp og salg av bolig. Endringene gjør at det blir en lavere terskel for å kreve erstatning ved boligkjøp, og gir boligselgere større ansvar.

- Dette er en etterlengtet forbrukerseier, som mange skal ha æren for. Helt siden begynnelsen av 2000-tallet har vi vært pådriver for dette, sier direktør Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet i en pressemelding.

Selve nøkkelen til et mindre konfliktfylt boligmarked, er at det ikke lenger vil tjene noen å holde tilbake informasjon om boligen. I dag kan selger tjene på å legge fram så lite informasjon som mulig, ifølge Blyverket.

Moderniseringen av lovverket vil føre til et mer balansert boligmarked, og gi trygghet til forbrukere på begge sider av bordet om at mange feil er avdekket før salg.

Dette er nytt i loven

Så, hvilke konkrete endringer er vedtatt i avhendingsloven, og hva betyr de for deg som boligkjøper eller -selger? Her er noen viktige punkter:

  • For det første forbyr den nye loven at bruktboliger selges med forbeholdet «som den er», men stiller heller krav til takstmennenes kompetanse og utforming av tilstandsrapporten.
  • Den nye loven strammer inn boligkjøperens undersøkelsesplikt.
  • Lovendringen gjør også at kjøper kan kreve erstatning for en mangel om den overstiger 10.000 kroner.

Begge parter i boligsalget får altså et viktig ansvar fremover. På den ene siden vil selgere få en opplysningsplikt, men i tillegg god hjelp av autoriserte og kompetente takstmenn til å avdekke feil i en offentlig regulert tilstandsrapport.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer