Husvegg og frost

Dette betyr stripene

Har du noen gang lurt på hva stripene av frost på husveggen kan bety? Det kan nemlig by på noen uønskede vekster, dersom du ikke tar grep.

TREMØBLER: Med dette enkle tipset får du svaret på om du trenger å gi tremøblene dine litt kjærlighet. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du stusset på at det noen steder på husveggen er striper av frost bortover? Det kan nemlig bli et problem, dersom du ikke passer litt ekstra godt på områdene uten.

- I dette tilfellet er en kuldebro et område i ytterveggen hvor varmen fra huset slipper lettere ut og hvor kulden kommer lettere inn, forteller Olle Christer Stenby, fagsjef bygningsvern i Bygg og Bevar.

Han forteller at det skyldes at isolasjonen er dårligere på disse punktene enn ellers i veggen.

- Trekonstruksjonen i en isolert vegg, slipper eksempelvis ut mer varme enn isolasjonen, sier han.

Tidligere daglig leder i Bygg og Bevar, Christel E. Wigen Grøndahl har tidligere forklart til DinSide at kuldebroer er veldig vanlig på husveggen.

– Spesielt i moderne hus med masse isolasjon. Der det fryser på veggen er det så godt isolert bak, at kledningen forblir kald. Der det ikke fryser, går gjerne stenderne – for de vil transportere varme.

Kan føre til fuktskader

Ifølge Grøndahl kan det være problematisk når islaget smelter på de veggene som sola ikke tørker opp: nordveggen eller vegger skjermet av vegetasjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer