Husvegg og frost

Dette betyr stripene

Har du noen gang lurt på hva stripene av frost på husveggen kan bety? Det kan nemlig by på noen uønskede vekster, dersom du ikke tar grep.

VÆR OPPMERKSOM: Stripene av frost på husveggen er gode nyheter. Der er derimot oppholdet mellom dem du bør være ekstra oppmerksom på. Foto: Celina Stamper
VÆR OPPMERKSOM: Stripene av frost på husveggen er gode nyheter. Der er derimot oppholdet mellom dem du bør være ekstra oppmerksom på. Foto: Celina Stamper Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du stusset på at det noen steder på husveggen er striper av frost bortover? Det kan nemlig bli et problem, dersom du ikke passer litt ekstra godt på.

– Dette er is som legger seg på fasaden ettersom den er bedre isolert noen steder enn andre. Fenomenet kaldes kuldebro – og vil oppstå der det er lekkasjer av varme innenfra.

Det forteller daglig leder i Bygg og Bevar, Christel E. Wigen Grøndahl til DinSide.

Hun forteller at kuldebroer er veldig vanlig på husveggen.

– Spesielt i moderne hus med masse isolasjon. Der det fryser på veggen er det så godt isolert bak, at kledningen forblir kald. Der det ikke fryser, går gjerne stenderne – for de vil transportere varme.

Kan føre til fuktskader

Grøndahl forteller at det kan være problematisk når islaget smelter på de veggene som solen ikke tørker opp: nordveggen eller vegger skjermet av vegetasjon.

Dette kan ifølge Grøndahl føre til økt sjanse for råte og fuktskader.

– Det kan føre til at kledningen holder litt kortere på disse veggene, at man kan få mer svertesopp eller alger på treverket. Man kan bøte på ulempen ved å vaske fasaden og holde vegetasjon nede, forteller hun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer