Husvegg og frost

Dette betyr stripene

Har du noen gang lurt på hva stripene av frost på husveggen kan bety? Det kan nemlig by på noen uønskede vekster, dersom du ikke tar grep.

VÆR OPPMERKSOM: Stripene av frost på husveggen er gode nyheter. Der er derimot oppholdet mellom dem du bør være ekstra oppmerksom på. Foto: Celina Stamper
VÆR OPPMERKSOM: Stripene av frost på husveggen er gode nyheter. Der er derimot oppholdet mellom dem du bør være ekstra oppmerksom på. Foto: Celina Stamper Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du stusset på at det noen steder på husveggen er striper av frost bortover? Det kan nemlig bli et problem, dersom du ikke passer litt ekstra godt på.

- I dette tilfellet er en kuldebro et område i ytterveggen hvor varmen fra huset slipper lettere ut og hvor kulden kommer lettere inn, forteller Olle Christer Stenby, fagsjef bygningsvern i Bygg og Bevar.

Han forteller at det skyldes at isolasjonen er dårligere på disse punktene enn ellers i veggen.

- Trekonstruksjonen i en isolert vegg, slipper eksempelvis ut mer varme enn isolasjonen, sier han.

Tidligere daglig leder i Bygg og Bevar, Christel E. Wigen Grøndahl til DinSide at kuldebroer er veldig vanlig på husveggen.

– Spesielt i moderne hus med masse isolasjon. Der det fryser på veggen er det så godt isolert bak, at kledningen forblir kald. Der det ikke fryser, går gjerne stenderne – for de vil transportere varme.

En kuldebro er egentlig en varmebro fordi varme ledes ut gjennom "broen". For å hindre varmetap, må det være færrest mulig kuldebroer i et energieffektivt bygg. Tekna.no

Kan føre til fuktskader

Grøndahl sa at det kan være problematisk når islaget smelter på de veggene som sola ikke tørker opp: nordveggen eller vegger skjermet av vegetasjon.

Dette kan ifølge Grøndahl føre til økt sjanse for råte og fuktskader.

– Det kan føre til at kledningen holder litt kortere på disse veggene, at man kan få mer svertesopp eller alger på treverket. Man kan bøte på ulempen ved å vaske fasaden og holde vegetasjon nede, fortalte hun.

- Hvis det ikke er fuktighet over tid, er det antakelig ikke skadelig. For at råtesoppen skal trives må treet ha en fuktighet på over 20-30 %, sier Stenby.

9 prosent av veggen ikke isolert

På Tekna.no står det at materialer har ulik evne til å transportere varme. Bygningsdeler som er laget av stål eller betong, slik som søyler og bjelker, leder mer varme ut gjennom bygningsdelene enn bygningsdeler laget av tre. Bindingsverk av tre leder mer varme ut gjennom veggen enn de delene av bygget som er isolert. Dette kaller vi kuldebroer.

De skriver også at dersom man benytter gjennomgående bindingsverk i en yttervegg, kan du regne med at ni prosent av veggen ikke er isolert.

Bindingsverket utgjør en kuldebro fordi tre isolerer mindre enn de isolerte flatene i ytterveggen. På den måten blir også bindingsverket en kuldebro.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer