Vaskelapp

Dette betyr symbolet

Du kan risikere at klesplagget blir ødelagt dersom du ikke vet hva dette ikonet betyr.

Du har kanskje sett dette symbolet av et strykejern på klesplagget ditt, men vet du hva prikkene inni strykejernet betyr? Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I de aller fleste plagg finnes det en vaskelapp gjemt inni plagget. Her står det som regel et par symboler, som tidvis kan være vanskelig å forstå seg på.

Men betydningene bak de ulike ikonene kan lønne seg å kunne, slik at du ikke ender opp med å ødelegge klesplagget.

Du har kanskje lagt merke til strykejern-ikonet. Inni dette ikonet finnes det ulike antall punkter avhengig av klesplagget. Punktene inni strykejern-ikonet representerer hva plagget burde strykes på.

Dette betyr det

DinSide har snakket med Ingun Grimstad Klepp som er professor i klær og bærekraft ved Forbrukerforskningsinstituttet SIFO. Klepp er også en av forfatterne bak boka Lettstelt.

Klepp forklarer at ett punkt betyr 110 grader, mens to punkter betyr 150 grader. Tre punkter betyr at plagget tåler omtrent 200 grader.

Men det er særlig én ting som kan gjøre strykeprosessen litt lettere.

- Svært mange strykejern har jo da punkter, så da trenger man ikke tenke på temperaturen, forklarer Klepp til DinSide.

Eller kan de ha fiberangivelser, påpeker hun. Hvor mye stoffet tåler, kommer an på hvor fuktig det er.

- Om du er i tvil, stryk først et sted hvor skader ikke er så synlig, råder hun.

Unngå denne tabben

Dersom du ikke sjekker vaskelappen i klesplagget du skal stryke og heller velger temperaturen basert på magefølelse, kan det gå galt. Særlig om du velger for høy temperatur for plagget.

Dette avhenger likevel av hvilket materiale som er brukt i klesplagget.

- Syntetiske tekstiler kan smelte og naturstoffer kan få brente flekker, forklarer professoren.

Ifølge Braun kan det lønne seg å sortere tøyet som skal strykes etter stofftype. Dette fordi strykejernet ofte tar lengre tid å kjøle seg ned enn å varmes opp.

Derfor råder Braun om å starte med klesplagget som er laget av delikate stoffer og som tåler minst varme, før du videre bør stryke plagg som tåler mer - da jernet har fått varmet seg opp.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer