Flom og styrtregn:

Dette bør du gjøre før regnet kommer

Varsler styrtregn: Se hvor det antakelig kommer mest nedbør, og hvordan du forbereder deg før de store nedbørsmengdene.

STYRTREGN: Styrtregn kan føre til mye overflatevann, og i verste fall oversvømme kjelleren din. Les hva du bør gjøre før regnet kommer. Foto: NTB Scanpix
STYRTREGN: Styrtregn kan føre til mye overflatevann, og i verste fall oversvømme kjelleren din. Les hva du bør gjøre før regnet kommer. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag er det meldt store mengder regn mange steder i landet. Meteorologisk institutt advarer om styrtregn i Telemark, Buskerud, Vestfold, Østfold, Akershus og Oslo.

Yr.no er det utstedt gult farevarsel for styrtregn for tirsdag ettermiddag til kveld. Gult farenivå er det laveste av de tre farenivåene.

- Fra tirsdag ettermiddag til kveld ventes kraftige regnbyger i ditt område. Det er store lokale variasjoner i intensitet og mengde, og været kan endres raskt, skriver Yr i sitt farevarsel.

De anbefaler folk om å holde seg oppdatert om utviklingen av været og værvarselet.

LYN OG TORDEN: Det var store problemer i togtrafikken som følge av tordenværet natt til 29. august. Denne videoen er fra Rælingen i Akershus. Ifølge Meteorologisk institutt var det over 18.000 lyn denne natten. Vis mer

- Følg med på værradar. Rensing av dreneringsveier og stikkrenner anbefales slik at vannet kan renne unna. Tilpass farten og kjør etter forholdene. Unngå å være på det høyeste punktet, og ikke opphold deg i nærheten av enkeltstående trær, tårn eller master, skriver de videre.

Det er fare for overvann i tettbygde områder, lokale oversvømmelser, bekke- og elveløpsendringer, og fare for jord- og flomskred der regnbygene treffer.

Det kan bli hagl, lyn og torden, og kraftige vindkast.

Ifølge farevarselet, skal faren øke fra tirsdag kl 12 - og være over kl 21.

Her er noen grep det kan være lurt å ta før nedbøren kommer:

Sørg for frie vannveier

Det kan ofte være vanskelig å si nøyaktig hvor og hvordan en regnbyge vil treffe.

Vil du vite om - eller når - bygene eventuelt kommer til deg, kan du følge med på uværets bevegelser på værradaren som ligger på varsom.no, der du kan følge oppdaterte prognoser - og ha bedre forutsetninger for å vite om ditt hjemområde er utsatt.

Det kan komme mye vann lokalt - som kan gjøre skade på boligen.

Du anbefales derfor å sørge for frie vannveier lokalt, ved å holde sluk, stikkrenner og kummer åpne.

Vann i kjelleren

Vidar Korsberg Dalsbø, kommunikasjonsrådgiver i DNB, har tidligere advart mot kostbare skader som følge av ekstremregn og store nedbørsmengder.

Ifølge Dalsbø, er det først og fremst er kjellere som er utsatt når det kommer overvann.

- Det beste rådet er å flytte verdifulle gjenstander ut derfra eller i sikkerhet, sier han, og legger til at rådet gjelder ikke minst de som har fått kjelleren fylt opp med flomvann før.

- Denne type vannskader har en tendens til å gjenta seg, siden avløpsanlegget er det samme og eiendommen ligger like utsatt til som før, påpeker han.

Er du forsikret?

Skulle du være så uheldig å få skader på boligen på grunn av flom, er alle bygninger og løsøre som er forsikret mot brannskader, automatisk også forsikret mot naturskader, ifølge DNB.

Samtidig plikter du å avverge eller begrense skader.

Norsk naturskadepool skriver på sine nettsider at en naturskade i lovens forstand er skade på ting som direkte skyldes skred, storm, flom, stormflo, jordskjelv eller vulkanutbrudd.

De skriver vider at forsikringsavtaleloven forplikter den enkelte skadelidte til å redusere skadene i forbindelse med en forsikringsskade, innenfor rimelige grenser og muligheter. Dette er også i egen interesse, fordi økonomisk erstatning ikke kan bøte tapet av affeksjonsverdier og unike gjenstander.

Vær obs på at dersom det er forbundet med risiko å oppholde seg på skadestedet, eller hvis den lokale redningssentralen evakuerer skadeområdet, opphører denne plikten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer