Dette bør du gjøre med orkidéene dine

Frem med saksa - og en porsjon tålmodighet.

HVA GJØR DU MED DISSE? Hva gjør du når orkidé-røttene vokser ut av potta? Visste du at du kan klippe dem? Foto: KRISTIN SØRDAL
HVA GJØR DU MED DISSE? Hva gjør du når orkidé-røttene vokser ut av potta? Visste du at du kan klippe dem? Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert

Orkideene er noen av de mest populære inneplantene i norske hjem, selv om også grønnplanteomsetningen er på en stadig stigende kurve.

LES OGSÅ: Plantefeilene du bør styre unna

Alle planter trenger regemessig pleie, også orkideer. Men visste du at du også bør bytte jord på orkideene regelmessig? Eller at du godt kan klippe bort røtter som stikker ut?

Dette bør du gjøre med orkidéene dine for å holde dem pene:

#1: Vann godt!

Selv om orkidéen er nøysom, må de vannes regelmessig - og helst en gang i uka.

Tonje Bergh i planterådgivingskontoret Plantemania sier til Dinside at orkideer har løftrøtter som vokser over jorden – og at det er viktig at disse også får vann når du vanner.

- Det finnes mange myter om hvordan orkideene skal vannes. Én ting er i alle fall sikkert – orkideer skal ha vann, og da gjerne en skikkelig gjennomvanning én gang i uken. Dypp gjerne potten i lunkent vann og la planten stå i 5- 10 minutter for å bli skikkelig gjennomvannet. Husk å helle av overflødig vann, for orkideer liker ikke å bli stående med røttene i vann for lenge. Orkideer elsker høy luftfuktighet så plantene kan gjerne dusjes, slik at både bladene og luftrøttene blir våte. For lite vann vil gi innskrumpede luftrøtter og slappe blader, forteller Bergh.

Gartner Hilde Poppe i Plantasjen anbefaler å senke potta i en bøtte med temperert vann, eller å holde den under rennende vann i springen til røttene blir grønne.

- Har du glemt å vanne de så de har blitt veldig tørre, kan de trenge litt mer tid i vannet før du ser at røttene blir grønne. Løft de opp og la vannet renne godt av. La de tørke lett opp mellom hver vanning, oppfordrer Poppe.

LES OGSÅ: Du har vel prøvd fyrstikktrikset på plantene dine?

BLØTLEGGING: Senk orkidéen i vann som her - og la den stå slik i cirka 10 minutter før du tar den opp og lar den renne av seg godt. Foto: KRISTIN SØRDAL
BLØTLEGGING: Senk orkidéen i vann som her - og la den stå slik i cirka 10 minutter før du tar den opp og lar den renne av seg godt. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer#2: Frem med saksa!

Det er flere ting som med fordel kan stusses, på orkidéen.

- Klipp av den øverste delen av stengelen - like over andre «øyet» (som er ledd i stengelen) - det vil som regel komme nye blomsteranlegg derfra. Hvis hele stengelen har tørket inn, kan du klippe av helt ned til bladfestet og etter en stund vil det vokse frem nye stengel med blomsteranlegg, forteller Bergh.

Dette visste du kanske - men vet du at du også godt kan klippe bort røtter som forviller seg ut av pottekanten?

- Normalt er det ikke skadelig å ta bort noen røtter som gror ut av potten, planten har nok røtter i potten som tar opp vannet, sier Poppe.

KLIPP AV: Røtter som stikker ut over potteplanten kan klippes. Foto: KRISTIN SØRDAL
KLIPP AV: Røtter som stikker ut over potteplanten kan klippes. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis merLES OGSÅ: Slik holder du liv i krydderurtene dine

#3: Gjødsle

Også orkidéer må gjødsles jevnlig.

- For å få en ekstra frodig plante er det en god investering å gjødsle planten en gang i måneden med orkidégjødsel, oppfordrer Bergh.

Hun advarer imidlertid mot å gjødsle for mye.

- Orkidésorten Phalaenopsis er lett å overgjødsle. Kjøp derfor spesialgjødsel for orkideer og følg bruksanvisningen, oppfordrer hun.

Phalaenopsis er ifølge Plantasjen den mest populære orkidésorten i Norden.

Poppe anbefaler å følge anvisningen på flasken eller gi blomstene en svakere oppløsning litt oftere enn anvist, for optimale forhold.

Du kan få orkidégjødsel både i flytende form og som gjødselpinne.

LES OGSÅ: Disse plantene er vanskeligst å drepe

GJØDSLE: Husk gjødsel, og følg anvisningen på pakken. Foto: KRISTIN SØRDAL
GJØDSLE: Husk gjødsel, og følg anvisningen på pakken. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer#4: Velg gjennomsiktig

- Orkideer blir dyrket i gjennomsiktige potter og det er fordi røttene trives med lys. Sett derfor orkideene i en transparent pyntepotte – da trives den aller best, forteller Bergh i Plantemania.

GJENNOMSIKTIG: Orkidéene trives best i gjennomsiktige potteskjulere, slik at røttene får lys. Foto: KRISTIN SØRDAL
GJENNOMSIKTIG: Orkidéene trives best i gjennomsiktige potteskjulere, slik at røttene får lys. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Testikkel

Selve navnet orkidé kommer av det greske ordet orchis som betyr testikkel, og dette navnet ble brukt fra omkring år 300 f.Kr. Det var sannsynligvis kineserne som dyrket de første orkideene. Allerede for et par tusen år siden brukte de orkideer til rituelle formål, fester og høytider. Familien var også kjent hos aztekerne, som brukte det i mat og medisin. I Europa er de tropiske orkideer derimot først beskrevet fra omkring 1500-tallet, og i 1731 ble den første planten importert til England fra Bahamas. I 1812 ble orkidé en handelsvare.
(Kilde: Tonje Bergh, Plantemania)
#5: Bytt vindu

Om du ikke allerede har gjort det: Orkidéene dine bør bytte vindu hver høst og hver vår. Dette er på grunn av sol- og lysforhold.

Ifølge Poppe i Plantasjen, bør de fleste orkidéer stå lyst - men uten direkte sol.

Om vinteren bør du plassere orkidéene i et sydvent vindu, mens de om sommeren bør plasseres i et øst- eller vestvendt vindu - eller trekkes inn i rommet.

Dette fordi et sydvent vindu om sommeren blir for solrikt og varmt - men kan gi det ekstra lyset planten trenger om vinteren.

Et alternativ kan også være å sette på ekstralys eller plantelampe.

For øvrig bør de stå trekkfritt og i temperaturer mellom 18 og 25 grader.

Potter du om?

Hvor ofte potter du om orkidéene dine? (Avsluttet)
Aldri(85%) 1256
Hvert 2. eller 3. år(8%) 116
Hvert år(4%) 60
Vet ikke(3%) 38
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

#6: Bytt jord regelmessig

Du bør skifte jord på vanlige potteplanter minst én gang per år. At kun 14 prosent gjør dette, ifølge Dinsides uhøytidelige spørreundersøkelse, og at 75 prosent aldri skifter jord på plantene sine, er imidlertid en annen sak.

Men: Hvor ofte skifter du jord på orkidéene dine?

- Orkidéer bør pottes om hvert 1. -3. år, avhengig av sort, forteller Hilde Poppe i Plantasjen, og sier at ompotting helst skal skje om våren.

Men har planten vokst seg ut av potten, bør du sette i gang - selv om det ikke er vår:

- Det er viktig å IKKE potte om under blomstringsperioden, understreker Poppe, men sier at så lenge du gjør det etter avblomstring, så går det bra.

#7: Husk: Orkidébark

Når du skal potte om, så husk spesialbark for orkidéer:

- Jorden må være luftig og det er derfor nødvendig å kjøpe bark som er spesialtilpasset orkideer, sier Bergh.

Artikkelen har vært publisert på Dinside tidligere

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer