Atomulykke

Dette bør du ha i beredskap

Direktoratet for samfunnssikkerhet- og beredskap har utarbeidet en liste over hva du bør ha liggende i huset i tilfelle en krisesituasjon oppstår.

BEREDSKAP: Skulle det oppstå en krisesituasjon av større eller mindre omfang, som for eksempel et lengre strømbrudd, lønner det seg å ha noen ting i beredskap. Video: Berit B. Njarga. klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2018 sendte direktoratet ut en oversiktsliste over hva alle nordmenn bør ha i beredskap i hjemmet sitt, dersom man skulle havne i en situasjon der man må være selvforsynt i tre dager.

I brosjyren står det skrevet at uvær, naturhendelser, sabotasje, tekniske problemer, terror eller krigshandlinger kan føre til at mange mister for eksempel strøm eller vann, og at det kan bli vanskeligere å få tak i nødvendige varer.

Enten strømmen går, man må være isolert over lengre tid eller andre tilfeller inntreffer, er det alltid lurt å ha et lite lager liggende.

Natt til fredag ble det aktualisert da det brøt ut kamper ved Europas største kjernekraftverk, som ble påført skader under kamphandlingene.

Ingenting tyder på at Norge står i fare

– Uavhengig av situasjonen i Ukraina anbefaler DSB alle husstander å være rustet til å klare seg selv i eget hjem i minst tre døgn. Å forberede seg vil være lurt hvis det skjer noe som gjør at vi mister tilgangen på viktige varer og tjenester – som strøm, telekommunikasjon, vann eller andre ting vi er avhengig av for å få hverdagen til å gå rundt, sier Agnar Christensen, kommunikasjonsdirektør i DSB til DinSide.

Han forteller at det kan være ulike hendelser som gjør at vi kan miste tilgangen på ulike varer og tjenester: klimaendringer som gir mer ekstremvær, digitalisering gjør oss mer sårbare, overgraving av en kabel, bakterier i drikkevannet eller et skred som stenger den eneste veien inn til bygda.

– Disse rådene ble lansert høsten 2018, og vi har jevnlig informasjonskampanjer for å minne folk på disse rådene. Det er i dag ingenting som tyder på at vi i Norge står i fare for å miste tilgangen på viktige varer og tjenester som følge av angrepet på Ukraina.

– Merker dere større pågang rundt beredskapslista og informasjon rundt dette om dagen?

– Ja, vi merker stor pågang. Det har vært en stor økning i antall besøkende på våre egenberedskapsartikler på sikkerhverdag.no, forklarer Christensen.

Beroliger nordmenn

Jonas Gahr Støre (Ap) har sagt at Norge fordømmer kamphandlingene ved Europas største atomkraftverk. Han vil berolige nordmenn som er redde.

– Angrepet på Europas største atomkraftverk er svært alvorlig. Skuddvekslinger og kamper ved og nær et atomkraftverk er svært farlig. Vi fordømmer på det sterkeste disse uansvarlige handlingene fra russiske myndigheter, sier Støre til NTB.

Han påpeker at det ikke er observert økt stråling, men at det er en alvorlig situasjon.

– Jeg forstår godt at folk både er bekymret og redde, men det er ingen umiddelbar fare for at Norge skal rammes. Vi overvåker situasjonen nøye, og vi har god beredskap dersom noe skulle skje, sier han.

– Mange lurer på hva de skal gjøre dersom det skjer en atomulykke i Ukraina. Direktoratet for strålevern og atomberedskap har på sine hjemmesider god informasjon om hvordan man kan beskytte seg ved atomulykker, sier statsministeren.

Vurder din egen situasjon

- Vi ber deg tenke gjennom hva som kan skje der du bor, hvordan du og de rundt deg kan bli rammet, og hvordan dere kan håndtere det. Vær forberedt på at du og din familie kan klare dere selv i minst tre dager, sier direktør i DSB, Cecilie Daae på deres nettsider ved publiseringen av beredskapsbrosjyren i 2018.

Denne listen dekker alt fra nødvendig mat og vann til DAB-radio og muligheter for varme.

Jod-tablettene Jodix er utsolgt landet rundt og vanndunkene forsvinner raskt fra butikkene. I en kommentar til NTB sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad at personer over 40 år ikke bør kjøpe jodtabletter.

– Personer over 40 år bør ikke kjøpe jodtabletter fordi de ikke vil ha behov for dette ved en atomhendelse, sier han til NTB.

Hos DSBs Sikker hverdag-nettside skriver de følgende om listen:

BEREDSKAPSLAGER: Det kan være lurt å ha litt ekstra mat og vann i beredskap. Foto: G. Røkeberg/DSB
BEREDSKAPSLAGER: Det kan være lurt å ha litt ekstra mat og vann i beredskap. Foto: G. Røkeberg/DSB Vis mer

«Har dere det mest nødvendige på plass slik at dere kan klare dere selv i minst tre døgn, er dere rustet for å komme dere gjennom de fleste kriser. Om krisen blir langvarig har dere med disse forberedelsene kjøpt dere tid og rom til å planlegge videre. Samtidig bidrar dere også til at de som trenger det mest kan få hjelp først.»

DSBs generelle liste er ganske omfattende - og ikke alle trenger å ha et såpass omfattende beredskapslager i hjemmet sitt. I videoen over ser du hvorfor.

Slik lagrer du vann

Én ting alle derimot trenger, er rent vann.

- Våre undersøkelser viser at knapt tre av ti har lagret drikkevann hjemme. Du trenger minst tre liter rent vann per person til drikke og matlaging i døgnet, så det kan være lurt å lagre noen dunker, forteller fungerende kommunikasjonsdirektør Tore Kamfjord til Dinside ved en tidligere anledning.

Ifølge sikkerhverdag.no skal du oppbevare vann på følgende måte:

  • For å sikre best mulig holdbarhet på vannet ved lagring bør man vaske flaskene/dunkene med såpe og vann og skylle dem. Tilsett deretter to korker husholdningsklorin per 10 liter vann. La det stå i minst 30 minutter før du skyller godt.
  • Etter rengjøringen fyller du flaskene eller dunkene helt fulle med vann fra springen. La vannet renne helt til det er kaldt, slik at du lagrer «nytt» vann. Varmt vann anbefales ikke som drikkevann, da varmt vann frigjør metaller fra rørnettet.
  • Vann skal helst lagres på et mørkt og kjølig sted uten direkte sollys. Sollys og høy temperatur kan langsomt bryte ned plastbeholdere slik at det blir lukt og smaksstoffer i vannet. Det kan også føre til vekst av alger.
  • Vannbeholdere skal ikke oppbevares i rom hvor bensin, plantevernmidler og andre liknende stoffer står. Årsaken er at damp fra disse kan trenge inn i plast.
  • Frost gjør at vannet fryser. Det kan ødelegge en full flaske, selv om vannkvaliteten ikke nødvendigvis blir dårligere.

Hos sikkerhverdag.no forteller de at du også kan kjøpe vann og lagre det.

«At butikkvann har holdbarhetsdato handler mest om at produsentene kan garantere innholdet slik de framstiller det. At vannet etter hvert kan få en emmen smak fordi flaska ikke er helt tett – og plasten kan avgi smak på vannet – betyr ikke at vannet er helseskadelig å drikke.»

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer