Strømbrudd skjer ikke så ofte i Norge, men torsdag gikk strømmen i Troms og Finnmark. Og det er jo ikke mer enn et par uker siden ekstremværet Nina tok strømmen for mange på Vest- og Sørlandet.
Selv om strømmen vanligvis kommer tilbake etter en til to timer, skjer det i ekstreme tilfeller at den blir borte i flere dager.
Frykter du konsekvensene kan du forberede deg på lengre strømbrudd. Det er spesielt aktuelt om du bor litt utenfor allfarvei.
Heldigvis koster det ikke all verden å gardere seg.
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har satt opp sjekklisten «Slik forbereder du deg på at strømmen blir borte».
Vi har tatt utgangspunkt i denne og oppdatert med noen tilleggsprodukter:
Oppvarming


Sørg for å ha ved i huset om du har peis eller vedovn. En parafinovn fungerer også, men vær oppmerksom på at pumpen som fyller innetanken (dersom du har en slik løsning) krever strøm. Det er derfor lurt å ha ekstra parafin for å kunne fylle på manuelt.
Tørr ved brenner best: Slik stabler du den
Mat og drikke
Om strømbruddet blir langvarig, vil mat i kjøleskap og fryser bli ødelagt. Det er derfor smart å ha hermetikk og tørrmat på lager.
Et stormkjøkken som kan brukes til å varme opp mat er smart.
Her er en variant: Liten og effektiv multifuel-brenner
Husk også vannreserver til matlaging, kaffe og vask. Vannet kan forsvinne sammen med strømmen om du er avhengig av pumpesystem.
LES OGSÅ:
Denne maten varmer seg selv
Varm mat uten flammer
Lys

Dagens LED-lommelykter varer lenge. Det finnes også batteridrevne LED-lamper som varer i opptil 100 timer på ett batteri. Det fines også en rekke oppladbare lamper.
Behovet for stearinlys er dermed noe mindre enn før, men ha gjerne en pakke slike og ikke minst fyrstikker/lighter liggende.
LES OGSÅ: Denne lyser selv når strømmen blir borte
Radio

Det er viktig å følge med på lokalnyhetene om strømmen har gått i ditt område. Overgangen til DAB/DAB+ har dessverre ført til at du ikke lenger kan forvente at radioen varer like lenge på batteri som før. Har du en batteridreven FM-radio liggende, virker den jo fortsatt. Og de fleste DAB-radioer har jo også FM, og kan dermed gi lyd fra seg lenger.
Husk batterier.
LES OGSÅ: Nødstrøm til elbilen
Mobil

Det finnes i dag et godt utvalg i nødladere for mobil. Mange må lades opp, men det finnes også batteridrevne løsninger til en hundrelapp.
Igjen: Sørg for å ha nok batterier om du velger den siste løsningen, og husk at den første bare fungerer om du har nødaggregat.
LES OGSÅ: Denne ble vi helt avhengige av på tur
Nødaggregat

Nødaggregater får du nå helt ned i 1.500 kroner. Men om du virkelig ønsker å leve behagelig under strømbruddet, bør du investere noe mer. For rundt 5.000 kroner får du 4,5 liters tank (husk bensin!) og strøm som egner seg til mer enn belysning (PC, TV etc.).
For de med enda større behov (og store hus) finnes det gassdrevne minikraftverk til flere titusener av kroner.