Dette bør du IKKE kjøpe på Clas Ohlson

Fagfolk advarer mot å montere elektrisk utstyr selv.

Sikringer bør fortsatt installeres av fagfolk. Å gjøre det selv kan få konsekvenser. Foto: Colourbox.com
Sikringer bør fortsatt installeres av fagfolk. Å gjøre det selv kan få konsekvenser. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Utstyret har dårlig kvalitet og fungerer ikke slik som det skal.Jan Erik Johansen, Abmas Elektro


Årets Clas Ohlson-katalog ligger i postkassene. Mye moro for menn, men noen av produktene bør du holde deg langt unna, mener fagfolk DinSide har snakket med.

Clas Ohlson selger nemlig mye utstyr for sterkstrøm, som ifølge lover og forskrifter bare skal håndteres av fagfolk. Også butikkjeden Biltema selger produkter av denne typen.

- Det er ikke lov, du får ingen garanti, og det ødelegger hele elektrikeryrket, sier Jan Erik Johansen, driftsleder i Abmas Elektro.

Han mener Clas Ohlson og lignende butikkjeder selger ekstremt mye av sine sterkstrøm-produkter.

- Folk tror de skal spare penger og kjøper inn utstyret selv. Så vil de ha en elektriker til å gjøre jobben med å installere det. Men utstyret har dårlig kvalitet og fungerer ikke sånn som det skal. I tillegg begynner mange å montere det selv, og så tar det fyr...

Johansen understreker at elektrikeren kan montere utstyr som er innkjøpt av privatpersoner, og at det er opp til hver enkelt elektriker å vurdere kvaliteten på ustyret. Men Johansens firma tar avstand for dette.

- Da må elektrikeren selv garantere for jobben og utstyret, men det er ingen seriøse bedrifter som driver på denne måten. Jeg mener sterkstrøm-produkter kjøpt hos Clas Ohlson har dårlig kvalitet. I tillegg er det lite montasjevennlig og ser stygt ut.

Les også: Slik får du null energiutgifter

Omsettes fritt

Per Kristian Ness i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) understreker at det finnes en forskrift som går på kvalifikasjonene til den som skal utføre installasjonene. Så er det gjort en del unntak for hva du kan gjøre selv.

- Det er stort sett å skifte støpsel på ledninger, montere lamper i taket og litt annet småtteri. Sterkstrøm-produktene kan fritt omsettes, men det er lagt begrensninger på bruken. Sånn har det alltid vært.

Mister forsikringspenger

- Våre forsikringsvilkår er bygd opp slik at vi forutsetter at folk følger lover og forskrifter. Er det brudd, vil det kunne bli avkortning/bortfall av erstatning. Men det må være årsakssammenheng mellom det at folk har gjort noe ulovlig og at brannen har oppstått. Generelt er det ganske alvorlig å overtrede lover og forskrifter med tanke på brann, sier Jack Frostad i forsikringsselskapet If.

Les også: Slik sikrer du boligen mot lyn

Forsikringsselskapet Trygg Vesta har de samme forutsetningene i sine vilkår. Et brudd på disse vil føre til avkorting i utbetalingen.

- Heldigvis er ikke dette en vanlig skadeårsak, men det ligger en gråsone her. I våre vilkår forutsettes det at man her følger autorisasjonskravet. Som regel vil det være slik at elektrikeren selv har med sitt eget utstyr. Da må elektrikeren gå god for dette utstyret, sier informasjonsrådgiver Svein Erik Rastad i Trygg Vesta.

Les også: Reagerer på forsikringsvilkår

Clas Ohlson følger loven

Varekjeden Clas Ohlson og andre kjeder gjør ikke noe galt i å selge disse produktene til forbruker. Det er du selv som bryter loven hvis du installerer dem.

Alt elektrisk materiell som folk ikke kan montere selv, skal være godt merket, og produktene som selges hos Clas Ohlson, er merket etter forskriftene. En stikkprøve foretatt av DinSide bekrefter at utstyret er merket på norsk, svensk, engelsk og finsk med påskriften "må installeres av behørig installatør".

Likevel selger Clas Ohlson mye av disse produktene.

- Ja, det gjør vi. Vi selger veldig mye av det, bekrefter Clas Ohlsons hovedkontor.

Dette kan du gjøre selv:

 • Skifte dekselet for koplingsbokser, brytere og stikkontakter, men ikke selve den veggfaste delen.
 • Montere og skifte varmeovner dersom de har bevegelig ledning og støpsel.
 • Kople til eller skifte topolede støpsler i bevegelig ledning til og med 25 A, med og uten jording.
 • Kople til eller skifte topolede skjøtekontakter og apparatkontakter til og med 16 A med og uten jording.
 • Kople til og reparere lampetter, bordlamper etc. med bevegelig ledning, og også brytere på ledningen.
 • Kople til og skifte lamper som henger i takkrok e.l., tilkoplet med støpsel/stikkontakt, kronklemme eller "sukkerbit2, dersom ikke lampene er å betrakte som en del av den faste installasjonen. Det må være strekkavlastning på selve ledningen, slik at kontaktene ikke belastes fysisk.
 • Skifte andre lysarmaturer i tørre rom med isolerende gulvdekke. (Kilde: Nelfo)

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer