Dette bør du ikke vaske med eddik

Her kan universalmiddelet gjøre mer skade enn gagn.

BRUK LUNKENT SÅPEVANN: Her risikerer du å gi deg selv merarbeid, om du ikke gir eddiken en pause. Foto: ELISABETH DALSEG
BRUK LUNKENT SÅPEVANN: Her risikerer du å gi deg selv merarbeid, om du ikke gir eddiken en pause. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Faste Dinside-lesere har nok fått med seg de smarte vasketipsene som gjør at du mer eller mindre effektivt kan fjerne flekker, selv uten spesialmiddel. Har du eddik i skapet, kan du enkelt rengjøre komfyr, rustfritt stål, dempe jordslag og fjerne vond lukt i vaskemaskinen.

I tillegg er det miljøvennlig og helsesmart, å ty til eddikflasken i stedet for nærmeste universalspray, når du skal vaske.

Med så mange bruksområder er det lett å gripe blindt etter eddikflasken, men noen ganger kan væsken gjøre vondt verre. Det siste du vil er å ødelegge det du vasker, eller gjøre jobben vanskeligere.

I disse situasjonene gjør du klokt å la eddikflasken hvile i kjøkkenhyllen.

Benkeplate i marmor, granitt

MARMOR: Her er både kjøkkenbenk og gulv i marmor. Merk smart løper på gulvet. Foto: ALL OVER PRESS
MARMOR: Her er både kjøkkenbenk og gulv i marmor. Merk smart løper på gulvet. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer

Det er få ting som er vakrere enn en skinnende benkeplate i marmor eller granitt. Dessverre suger de lett til seg flekker, og blir fort misfarget av sitrusfrukter, bær, kaffe, te - generelt kjemikalier i vanlige næringsmidler - og vaskemidler.

Det kan da være fristende å ty til fargeløs hvitvinseddik, men ikke la deg lure: Syren i eddiken vil etse steinen, slik at den blir enda mer porøs og mottakelig for flekker.

I stedet for bør du vaske benken med varmt såpevann og mildt oppvaskmiddel.

Tre, stein, kompositt eller laminat? Les mer om benkeplater

Betong

Betong er et annet materiale som ikke liker eddik. Benkeplater i betong er en fin måte å gi kjøkkenet et industrielt preg, og det finnes også mange fine bord med bordplater i betong.

Med mindre du har forseglet betongen inne bak flere lag lakk, bør du være forsiktig med eddiken. Det samme gjelder forøvrig for de fleste typer vin, så med mindre du er manisk tilhenger av glassunderlag, eller bare drikker vann, bør du tenke deg om to ganger før du velger betong til salongbord.

GUIDE: Mur, betong, støp og sement

Fliser i stein

RENE BÆR: Eddik kan brukes til mye, blant annet er eddikbad fint for å vaske frukt og bær, og som en bonus, holder de seg lenger.  Foto: ELISABETH DALSEG
RENE BÆR: Eddik kan brukes til mye, blant annet er eddikbad fint for å vaske frukt og bær, og som en bonus, holder de seg lenger. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Det er ikke bare benkeplaten som vil få etseskader av eddik: Steinflisene på gulvet i gangen, på badet, og marmorskjærebrettet for den saks skyld, blir ødelagt av eddik.

Det er enkelt og relativt rimelig å bytte ut skjærebrettet - eller marmorbrettet så mange har på kjøkkenbenken med olje og eddik på (vær forsiktig så ikke det renner ned fra balsamicoeddiken, da) - men blir gulvflisene ødelagt, er det en stor og dyr jobb å erstatte.

Dette er forøvrig nok en god grunn til ikke å ha fliser på kjøkkengulvet.

Egg

Eggeflekker er en annen ting du bør holde eddiken unna. Eggeflekker er i utgangspunktet notorisk vanskelig å få bort, i hvert fall om du ikke takler problemet med én gang.

Eggerøre eller halvstekt eggeplomme klistrer seg fast til tallerkenen, og blir det stående en liten stund, må det sterk lut til. Men ikke eddik. Eddik kan reagere med det rå egget slik at det koagulerer, og det gjør vaskejobben vanskeligere.

Grip heller etter tørkerullen fort som fy - før du etter tørk vasker over med mildt, lunkent såpevann. (Varmt vann bidrar også til at egget koagulerer.)

Klønete med hardt kjøkkengulv? Sjekk disse glassene , barneserviset og penserviset som har knusegaranti

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer