Oppussing av bolig

Dette bør du pusse opp

Én million norske boliger er klare for betydelig oppgradering. En ny tjeneste skal hjelpe boligeiere med å avgjøre hva det er lurt å pusse opp.

TIPS OG TRIKS: Enten du skal selge boligen eller få lånet refinansiert, er dette lure tips å ta med seg! Video: Eilin Lindvoll. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bor du i et eldre hus og vurderer hva du skal pusse opp? En ny tjeneste fra Direktoratet for byggkvalitet (DIBK) kan hjelpe deg med å finne ut hva som er den smarteste oppussingen for boligen din.

Tjenesten heter smartereoppussing.no, som du finner på nettsida til Direktoratet for byggkvalitet.

Bakgrunnen for tjenesten er blant annet å få boligeiere til å velge den oppussingen som gjør boligene bedre - og slik at de varer lenger.

MALING OG BEISING: Det går fint an å male og beise på høsten, men da er det noen ting man ikke må glemme. Video: Kristin Sørdal. Klipp/reporter: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Hjelp til å heve kvaliteten

- Nordmenn pusser opp for over 80 milliarder kroner hvert år. 70 prosent av dem maler innvendig i boligen. Vi ønsker å hjelpe nordmenn med å pusse opp huset enda smartere, slik at de hever kvaliteten på boligen sin, at boligen tåler bedre å stå ute under stadig tøffere værforhold og at de slipper å fyre for kråka, sier senioringeniør Ingunn Marton i Direktoratet for byggkvalitet til Dinside.

Tjenesten ble lansert 16. mars og omfatter råd for ulike deler av boligen og hva som er de lureste tingene å gjøre innenfor de ulike områdene.

Hva bør du for eksempel tenke på, dersom du skal bytte gulv? Og hva er viktig dersom du skal pusse opp badet?

- Det er viktig at vi tar vare på boligene våre, slik at de holder høy kvalitet gjennom flere generasjoner. Dersom vi ikke gjør dette vil boligene forfalle, og det blir mer kostbart å renovere til en god standard. Det er lite miljøvennlig å pusse opp ofte, derfor bør vi gjøre det skikkelig når vi først pusser opp. Ved å samle oppussingsrådene på et nettsted, kan huseiere enkelt få gode råd når de skal pusse opp, sier Marton videre.

Gjennomsnittsboligen trenger renovering nå

Ifølge DIBK er gjennomsnittsboligen i Norge fra slutten av 70-tallet. Den er altså 40-50 år gammel.

- Boliger bygget i denne perioden og tidligere, trenger nå omfattende renovering, dersom de skal stå seg i ytterligere 40-50 år. Vi vet at 70 prosent av dem som pusser opp velger å male innvendig, mens bare 36 prosent gjør tiltak som hever standarden på boligen, slik som å skifte vinduer, etterisolere vegger, bytte kledning og tak eller drenere, sier Marton.

Ifølge DIBK kan både taktekking og kledning på vegger være modne for utskiftning på et 70-tallshus.

- Og da anbefaler vi at du samtidig vurderer å etterisolere. Dersom vinduene skal skiftes, bør du velge vinduer som er lette å åpne og med bedre isoleringsevne, sier Marton.

Én mill boliger klare for oppgradering

Ifølge DIBK kan det være snakk om nærmere én million boliger som er modne for betydelig oppgradering:

Marton viser til tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) som viser at det ble bygget om lag 750 000 boliger fra 1961 til 1990.

- Dette er boliger som er blitt 40-50-60 år og dermed klare for betydelig oppgradering. Dersom vi tar med oss tallene helt siden andre verdenskrig snakker vi om nærmere én million boliger, sier Marton til Dinside.

- Tenk i lengre perspektiv ved oppussing

Du kan selv sjekke ut rådene på den nye tjenesten smartereoppussing.no (ekstern lenke). Men for oppussing av bad er det for eksempel ni tips til hva du bør tenke på før du setter i gang med jobben. Og det er råd og tips for utskifting av gulv, vinduer, tak og kjøkken - og tips for etterisolering, drenering av tomt, bruk av håndverkere, søknad om bygging og mye annet.

- Rådene tar utgangspunkt i tre overordnede samfunnsforhold; klimatilpasning, energibruk og miljøhensyn, og til slutt at vi blir flere eldre i samfunnet, sier Marton.

Hun sier videre at klimaendringene fører til at boligene våre må tåle mer ekstremvær. Vi må bli flinkere til å bruke miljøvennlige produkter og redusere energibruken i boligen. Og i tillegg blir vi flere eldre her i landet som skal kunne bo hjemme lengst mulig.

- Det er derfor fornuftig å tenke i et lengre perspektiv når vi pusser opp, sier hun.

- Målet med rådene er at boligeiere skal bli flinkere til å planlegge oppussing sin, gjøre flere grep samtidig (for eksempel etterisolere når de skifter kledning) og prioritere den usynlige oppussingen minst like høyt som den synlige. I sum skal rådene hjelpe boligeiere å pusse opp slik at de hever kvaliteten på boligen sin, sier Marton.

Det er Direktoratet for byggkvalitet som har laget rådene - som er kvalitetssikret av SINTEF Community.

- Bedre med litt enn ingenting

En undersøkelse Prognosesenteret har gjennomført for DIBK viser at kun én av ti har etterisolert og én av ti har skiftet kledning. Av dem som har skiftet vinduer viser tallene at to av tre ikke vet hvilken U-verdi de nye vinduene har.

- Dette tyder på at mange trenger en guide til hvordan de skal ta vare på boligen sin. Våre råd kan bidra til å øke boligeieres kompetanse om oppussing, sier Marton, og fortsetter:

- Rådene er et godt utgangspunkt for huseier når han eller hun skal pusse opp. Det er dyrt å pusse opp eldre bolighus, men det kan bli enda dyrere å la være. Ved å legge en god plan kan oppussingen gjøres over flere år. Start med å fikse skader og se om du kan gjøre flere grep samtidig. Og husk at det er bedre å gjøre litt enn ingenting!

- Lag en vedlikeholdsplan

Forsikringsselskapet If har tjenesten If Boligsjekk til sine kunder. Det er en gratis gjennomgang av boligen med formål å gi huseiere bedre oversikt over boligtilstanden, og dermed unngå store, uforutsette utgifter. Undersøkelsen består av 150 sjekkpunkter både innvendig og utvendig.

Sigmund Clementz, kommunikasjonssjef i forsikringsselskapet If, sier til Dinside at alle guider som kan hjelpe folk med å holde boligen ved like, er av det gode.

- Vi vet fra If Boligsjekk at det å få tilbakemelding fra boligeksperter om hva som er nødvendig å gjøre blir tatt godt imot av boligeiere, som ikke nødvendigvis kan all verden om bygningsteknikk, drenering og tak, sier han.

- Det viktigste er at du som huseier har et aktivt forhold til vedlikehold og oppgradering. Da har du gode forutsetninger for å kunne lage en vedlikeholdsplan, slik at du har mulighet til å sette av penger eller fikse finansiering for de «dyre» tingene ved bolig: Oppussing av kjøkken og bad, drenering, takarbeider og oppgradering av det elektriske anlegget, råder kommunikasjonssjefen.

Også skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind håper folk bruker den nye tjenesten.

- Som forsikringsselskap opplever vi konsekvensene av mangelfullt vedlikehold, dårlig håndverk og mer ekstremt vær. Derfor mener vi rådene for smartere oppussing er veldig bra, særlig når vi vet at så mange nordmenn bruker penger på å pusse opp. Vi håper alle som planlegger å pusse opp tar en god sjekk, sier Nielsen.

Clementz understreker at vanlig vedlikehold og oppfriskning av boligen ikke er noe som er dekket av forsikringen; den dekker kun skader som skjer brått og uforutsett.

- Slitasje og elde årsaker flest skader

Nielsen forteller at forsikringsbransjen de siste tre åra har registrert over 190 000 vannskader i norske, private hjem, til estimert erstatning på over åtte milliarder kroner.

Og det er såkalt slitasje og elde, ofte gamle og/eller slitte rør, både i og utenfor huset, som er årsaken til fleste skader – over én av tre, forteller hun.

- Utette tak, lekkasje fra bad - ofte grunnet såkalt elde og dårlig membran - og vanninntrenging gjennom grunnmur grunnet manglende drenering, er også hyppig årsak til skader. Ytre påvirkninger som frost, storm, ekstrem nedbør gjør sitt - og spesielt sistnevnte er gir stadig oftere gir skader, sier Nielsen til Dinside.

Hun påpeker at gjennomsnittshuset kan være spesielt utsatt for vannskader:

- Snittalderen på hus vi forsikrer er bygget på slutten av 1970-tallet. Disse er, om de ikke er oppgradert og godt vedlikeholdt, spesielt utsatt for vannskader, både grunnet byggetekniske standard på denne tiden, manglende vedlikehold og blant mer fordi folk begynte å dusje på denne tiden.

- Eldre og slitte rør er den hyppigste årsaken til vannskader i norske hjem. Bare de siste tre åra har forsikringsbransjen registrert ca. 70 000 vannskader grunnet eldre rør i dårlig forfatning, til en foreløpig estimert erstatning på over tre milliarder kroner, forteller Nielsen.

Legg penselen i kjøleskapet, bruk alluminiumsfolie på malebrettet, fest teip på malespannet, bruk plastfolie på malerullen og slipp maskeringsteip med sparkel! Vis mer

Store forskjeller fra landsdel til landsdel

Clementz forteller at det er store variasjoner fra landsdel til landsdel hva som er problemområder for vedlikehold, utbedring og oppussing.

Basert på data fra If Boligsjekk, er dette noen av forskjellene:

  • Ingen andre landsdeler i Norge sliter mer med dreneringsproblemer enn Agder-fylkene, viste en analyse av 70 000 boligrapporter fra If Boligsjekk vi gjorde for et par år siden. Hele 25 prosent flere Sørlands-boliger har feil og vedlikeholdsbehov ved dreneringen enn landsgjennomsnittet.
  • På Vestlandet er det trøbbel med mange yttertak. Her må taket repareres på mer enn hver tredje bolig for å forhindre fukt og andre følgeskader. Mange tak i Trøndelag er også i dårlig tilstand.
  • Mens Oslo og Østfold har badene i Norge som akutt trenger mest reparasjon, er landsdelen også blant områdene i Norge som har det laveste vedlikeholdsbehovet per bolig, viser gjennomgangen av rapportene fra If Boligsjekk.
  • I Nord-Norge er takrenner og nedløp et problemområde: I de tre nordligste fylkene har hele én av fem sjekkede boliger en feil eller et vedlikeholdsbehov på takrenner og nedløp. Det er mer enn 40 prosent mer enn landsgjennomsnittet og mer enn noen av de andre landsdelene.

Vi velger bort det som er omfattende og dyrt

- Vi vet fra spørreundersøkelser vi har gjort om bolig at det som er omfattende og dyrt, gjerne er det som blir skjøvet på – og i noen tilfeller helt fortrengt eller «glemt», sier Clementz.

Han peker på at drenering er kostbart, oppussing av bad og kjøkken koster flere hundre tusen og utbedring av tak det samme.

- Og ikke synes det så veldig godt alltid, heller, sier han.

- I de samme undersøkelsene våre svarer nordmenn at de mer enn gjerne friske opp stua si med de siste fargene, bytte sofa og kjøpe nye gardiner. Sammenliknet med drenering og takutbedring er dette lystbetont, er relativt billig å gjøre og gir synlige resultater raskt, sier han videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer