Overspenningsvern

Dette bør du sjekke i sikringsskapet

Overspenningsvern beskytter strømnettet ditt mot plutselige spenningsendringer, som ved tordenvær. Men vet du om du har det?

SE ETTER DENNE I SIKRINGSSKAPET: Enheten i ringen er et overspenningsvern som beskytter strømnettet ditt - og alle dingser og elektronikk du kobler til det. Men det er ikke alle som har dette i sikringsskapet sitt - eller som kanskje vet at det må kontrolleres jevnlig og byttes når det er «utbrukt». Foto: Veslemøy Moe Kyllingstad
SE ETTER DENNE I SIKRINGSSKAPET: Enheten i ringen er et overspenningsvern som beskytter strømnettet ditt - og alle dingser og elektronikk du kobler til det. Men det er ikke alle som har dette i sikringsskapet sitt - eller som kanskje vet at det må kontrolleres jevnlig og byttes når det er «utbrukt». Foto: Veslemøy Moe Kyllingstad Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste av oss har etter hvert nå fått installert automatiske strømmålere, og behovet for å stikke nesa inn i sikringsskapet er kanskje ikke så utbredt lenger.

Men det er annen informasjon der inne som kan være lurt å følge med på - som overspenningsvernet.

Visste du at du faktisk må følge med på det og bytte det, når det er «oppbrukt»?

Overspenningsvern - hva er det?

Først er det greit å vite hva det er: Et overspenningsvern er en enhet som sitter i sikringsskapet ditt og som beskytter strømnettet ditt mot plutselige spenningsendringer, som for eksempel ved tordenvær.

Uten spenningsvern kan slike plutselige spenningsendringer få åpne dører inn mot potensielt kostbare ting som du har koblet til strømnettet i huset ditt - og da med mulige uheldige konsekvenser som følge av en plutselig forhøyet «spenningsdose».

Elektronisk utstyr som PC-er, rutere, kjøleskap, frysere, nettbrett, mobiler og liknende er spesielt sårbare for skader fra overspenning.

Overspenningsvernet som sitter i sikringsskapet ditt kalles «GROV-vern». Det finnes også noe som kalles «mellom-vern» - også det sitter i sikringsskapet ditt, som skal fange opp eventuelle rester av overspenningen som slipper forbi GROV-vernet.

Til sist finnes det «FIN-vern», som er en type overspenningsvern som du kan koble mellom støpsel og stikkontakt der du har eventuelle kostbare, sårbare enheter tilkoblet. Men husk: Dette fin-vernet vil imidlertid ikke ha noen effekt dersom du ikke har et grov-vern installert.

Pass på!

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) minner om at du bare må ha et FIN-vern som passer til det norske strømnettet (som er «IT-nett» - eldre boliger). Dette gjelder ikke om sikringsskapet er merket med TN-S.

Men det er ikke alle som har et slik overspenningsvern.

Påbudt fra 2012

Det ble innført et absolutt krav til installasjon av overspenningsvern i alle nye elektriske anlegg fra og med 2012.

Andelingsdirektør Anne Rygh Pedersen, DSB
Andelingsdirektør Anne Rygh Pedersen, DSB Vis mer

Reglene kom allerede i 2010 men «gamle» regler kunne benyttes ut 2011.

- Det kan derfor være litt varierende om det er installert overspenningsvern i denne overgangsperioden, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i DSB til Dinside.

Men bor du i en bolig som ble oppført i 2012, skal du ha overspenningsvern installert.

- Det har i mange år vært krav til å vurdere behov for overspenningsvern men dette ble sjelden installert. Men stadig mer bruk av elektronisk utstyr økte både risiko, sårbarhet og kostnader ved skade. DSB gikk derfor inn for et generelt krav til overspenningsvern i 2010, sier Pedersen.

Reglene har imidlertid ikke tilbakevirkende kraft.

SLIK SER DET UT: Se etter en slik enhet i sikringsskapet om du ikke vet om du har overspenningsvern. Og husk: Når vinduene ikke lenger er grønne, men røde eller svarte, så må de byttes! Foto: Elektroimportøren
SLIK SER DET UT: Se etter en slik enhet i sikringsskapet om du ikke vet om du har overspenningsvern. Og husk: Når vinduene ikke lenger er grønne, men røde eller svarte, så må de byttes! Foto: Elektroimportøren Vis mer

Slik kan du sjekke om du har det

Om du nå lurer på hvorvidt du faktisk har et overspenningsvern og hvordan du kan sjekke det:

Overspenningsvernet er plassert i sikringsskapet inne eller i tilknytningsskapet på utsida av huset.

- Der du finner strømmåleren vil du også finne overspenningsvernet om du har det. Overspenningsvernet er to eller tre gule eller røde moduler som sitter ved siden av sikringene. De har et lite vindu som skal være grønt når alt er i orden og svart eller rødt om de må skiftes, sier Pedersen til Dinside.

Det skal være informasjon om overspenningsvernet i sikringsskapet.

Husk at du bør sjekke overspenningsvernet jevnlig: De «brukes opp» etter hvert og må byttes:

- Sjekk overspenningsvernet årlig eller oftere og spesielt etter tordenvær. Om en av modulene er «utbrukt» vil anlegget ikke være beskyttet. Du kan dessuten oppleve at sikringene går uten grunn, sier Pedersen til Dnside.

Du må få hjelp av en installatør til å bytte modulene; dette er ikke noe du kan gjøre selv.

Hva koster det å installere overspenningsvern?

I tillegg til å beskytte anlegget ditt mot skader som følge av lynnedslag i nærheten, beskytter det også mot overspenninger som oppstår når nettselskapet foretar ut- og innkoblinger ved for eksempel arbeid.

- Installasjon av overspenningsvern koster rundt 4.000 kroner og kan være en veldig god investering for å beskytte TV, PC, hvitevarer og LED lamper mot skader, sier Pedersen - som anbefaler deg å sjekke pris før du bestiller.

- Å dokumentere skadet utstyr for erstatning fra forsikring kan ta uker. Dessuten får du ikke erstattet alt. Uforklarlige seinskader kan også oppstå. DSB anbefaler derfor også ettermontering av overspenningsvern, sier hun videre.

- Den sikreste måten å unngå skader som følge av overspenninger er å trekke ut kontakten! Men dette er neppe praktisk i dagens digitale samfunn, sier Pedersen til Dinside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer