Radonnivå i egen bolig

Dette bør du sjekke nå

Radon kan knyttes til flere hundre dødsfall i året, likevel sjekker bare 1 av 10 nordmenn radonnivået i egen bolig.

RADON: Det anbefales at man sjekker radonnivået i boligen sin, vi forklarer hvorfor og hvordan det gjøres. Video: Kristi Østvang / Storyblocks. Vis mer
Publisert

Hvert år kan rundt 300 lungekreftdødsfall tilknyttes radon i Norge. Likevel har bare 1 av 10 nordmenn sjekket radonnivået i egen bolig. Det viser tall fra en ny undersøkelse fra Boligmappa utført av YouGov.

Vi er nå inne i den mest ideelle tiden å måle radon hjemme. Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet definerer radon som en usynlig og luktfri radioaktiv gass.

- Det finnes effektive tiltak som kan redusere radonnivået. Derfor er det en unødvendig risiko å ha høye radonnivåer, sier seksjonssjef Bård Olsen i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet.

- Vi anbefaler at alle bygninger bør ha så lave radonnivåer som praktisk mulig. Er det over 100 becquerel per kubikkmeter anbefales det å iverksette tiltak, sier Olsen.

Disse tiltakene bør du gjøre

Dersom radonnivået er over tiltaksnivå, bør du gjøre noe med dette. Det finnes flere effektive tiltak, men disse kommer an på både boligen og hvor stort problemet er.

- Tiltak man kan gjøre er å for eksempel tette mot grunnen, tette sprekker, øke ventilasjonen, samt installere radonsug fra byggegrunnen. Vi anbefaler at du får hjelp av en radonrådgiver til å få hjelp med å vurdere hvilke tiltak som er best egnet, legger han til.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.