Radonnivå i egen bolig

Dette bør du sjekke nå

Radon kan knyttes til flere hundre dødsfall i året, likevel sjekker bare 1 av 10 nordmenn radonnivået i egen bolig.

RADON: Det anbefales at man sjekker radonnivået i boligen sin, vi forklarer hvorfor og hvordan det gjøres. Video: Kristi Østvang / Storyblocks. Vis mer
Publisert

Hvert år kan rundt 300 lungekreftdødsfall tilknyttes radon i Norge. Likevel har bare 1 av 10 nordmenn sjekket radonnivået i egen bolig. Det viser tall fra en ny undersøkelse fra Boligmappa utført av YouGov.

Vi er nå inne i den mest ideelle tiden å måle radon hjemme. Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet definerer radon som en usynlig og luktfri radioaktiv gass.

- Det finnes effektive tiltak som kan redusere radonnivået. Derfor er det en unødvendig risiko å ha høye radonnivåer, sier seksjonssjef Bård Olsen i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet.

- Vi anbefaler at alle bygninger bør ha så lave radonnivåer som praktisk mulig. Er det over 100 becquerel per kubikkmeter anbefales det å iverksette tiltak, sier Olsen.

Disse tiltakene bør du gjøre

Dersom radonnivået er over tiltaksnivå, bør du gjøre noe med dette. Det finnes flere effektive tiltak, men disse kommer an på både boligen og hvor stort problemet er.

- Tiltak man kan gjøre er å for eksempel tette mot grunnen, tette sprekker, øke ventilasjonen, samt installere radonsug fra byggegrunnen. Vi anbefaler at du får hjelp av en radonrådgiver til å få hjelp med å vurdere hvilke tiltak som er best egnet, legger han til.

- Bekymringsfult

Olsen forteller til DinSide at det har blitt mer og mer vanlig å måle radonnivået i egen bolig, likevel gjør ikke alle dette. Konsekvenser ved å ha for høyt radonnivå kan være alvorlig.

I undersøkelsen til Boligmappa kommer det fram at bare 37 prosent kjenner helsefarene knyttet til for høye radonverdier i boligen.

– Når vi vet hvor mange krefttilfeller som er knyttet til radon, så er det bekymringsfullt at så få har kjennskap til radonfaren. Vi ønsker derfor å sette fokus på denne problematikken, sier Eirik Vigeland, kommunikasjonssjef i Boligmappa i en pressemelding.

Ifølge kreftforeningen er radon et helseproblem når gassen blir konsentrert i inneluften og pustes inn i lungene.

- Det er fordi radon avgir såkalt alfastråling. Denne stoppes lett i luft, men når strålingen skjer inne i lungene kan strålingen gi skader på cellene, som kan utvikle seg til kreftceller, sier generalsekretær i Kreftforeningen Ingrid Stenstadvold Ross i en pressemelding.

Slik måler du

I oktober startet høysesongen for radonmåling, og varer fram til april. Dette er den perioden de er mest ideelt å måle radon hjemme.

- Det aller viktigste er at man måler i en periode på minst to måneder nå i vinterhalvåret. Du kan måle med sporfilm eller med et elektronisk apparat som måler radon, forklarer Olsen.

- Man bør minst måle to rom i boligen, og dette bør være i oppholdsrom som stue og soverom, fortsetter han.

Radonnivåer kan endres over tid, derfor bør målinger gjøres jevnlig.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer