Vedlagring

Dette bør du unngå

Dersom du lagrer ved inne kan det føre til flere ulemper.

VED: Fyringssesongen er på vei, og da er det spesielt én ting du må unngå. Video: Berit B. Njarga. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høsten er her og enkelte har allerede startet å fyre med ved. Det kan være fristende å oppbevare større mendger ved inne, men dette er ikke en god idé.

Veden kan ha flere uhumskheter med seg inn dersom den er fuktig.

Oppbevar veden tørt

- Det beste er å oppbevare veden tørt og fint, slik at den ikke utsettes for unødvendig fukt, sier fagsjef for inneklima, Kai Gustavsen i Norges Astma og Allergiforbund (NAAF).

En god huskeregel er å ikke ha mer ved inne enn det du trenger for én kveld, slik at ikke luften påvirkes av vedkubbene.

Gode steder for lagring av ved kan for eksempel være balkongen, uteboden eller garasjen.

- Man bør heller ikke lagre veden direkte på bakken, men påse at det er luftsirkulasjon rundt vedstabelen, legger han til.

Kan ha muggsopp

Forskningssjef for divisjon for skog og utmark ved Norsk institutt for bioøkonimi (NIBIO), Lone Ross Gobakken har tidligere sagt til DinSide at det er svært vanlig å finne muggsopp eller muggsoppsporer i større mengder, på overflaten av vedkubber.

Muggsopp kan produsere giftstoffer som kan gi luftveissymptomer, tretthet, nedsatt almenntilstand og konsentrasjonsvansker.

Dette kan skje

Det finnes flere konsekvenser ved å ta inn ved.

- Det ene er at veden vil fortsette å tørke når den kommer inn. Dermed kan det komme mer fukt i oppholdsrommet. Hvis veden er veldig fuktig og muggen og du oppbevarer den i bod eller kjeller kan luften gå oppover og da kan du få mugg i leiligheten dersom man er uheldig, forklarer skadesjef og biolog, Stein Norstein, i Anticimex.

En del ved er også angrepet av insekter, det kan derfor komme en god del insekter ut av veden.

- Det mest typiske er blåbokk, men det kan også være helt opp i ti forskjellige innsekter som lever mellom barken og veden, forklarer Norstein.

Blåbokk er ikke farlig og pleier som regel å fly mot lyset.

Viktig med godt inneklima

Gustavsen veklegger også at det er særlig viktig å påse før du fyrer at alle luftventilene i boligen er åpne slik at veden sikres god forbrenning.

God og riktig forbrenning er bra for inneklima og uteklima.

Et tips er å rengjøre og støvsuge peisen, både utvendig og innvendig med tilpasset utstyr.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer