Vedlagring

Dette bør du unngå

Dersom du lagrer ved inne kan det føre til flere ulemper.

Om du oppbevarer veden inne er det flere ting du bør tenke på. Insekter, fukt-og råteskader kan nemlig følge med veden om du oppbevarer den feil. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høsten er her og enkelte har allerede startet å fyre med ved. Det kan være fristende å oppbevare større mendger ved inne, men dette er ikke en god idé.

Veden kan ha flere uhumskheter med seg inn dersom den er fuktig.

Oppbevar veden tørt

- Det beste er å oppbevare veden tørt og fint, slik at den ikke utsettes for unødvendig fukt, sier fagsjef for inneklima, Kai Gustavsen i Norges Astma og Allergiforbund (NAAF).

En god huskeregel er å ikke ha mer ved inne enn det du trenger for én kveld, slik at ikke luften påvirkes av vedkubbene.

Gode steder for lagring av ved kan for eksempel være balkongen, uteboden eller garasjen.

- Man bør heller ikke lagre veden direkte på bakken, men påse at det er luftsirkulasjon rundt vedstabelen, legger han til.

Kan ha muggsopp

Forskningssjef for divisjon for skog og utmark ved Norsk institutt for bioøkonimi (NIBIO), Lone Ross Gobakken har tidligere sagt til DinSide at det er svært vanlig å finne muggsopp eller muggsoppsporer i større mengder, på overflaten av vedkubber.

Muggsopp kan produsere giftstoffer som kan gi luftveissymptomer, tretthet, nedsatt almenntilstand og konsentrasjonsvansker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.