Dette bør du vite dersom du vurderer å pusse opp badet selv

Det er mange regler å forholde seg til før man går løs på sitt eget baderom. Av: Christian Monge Hugsted

Badet på bildet har eieren fikset selv, ved å legge nye fliser oppå gamle.  Foto: Kristian Owren/Ifi.no
Badet på bildet har eieren fikset selv, ved å legge nye fliser oppå gamle. Foto: Kristian Owren/Ifi.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Om du planlegger å pusse opp baderommet på egenhånd må du være oppmerksom på hva du har lov til å gjøre selv, og hva som krever profesjonelle håndverkere.

De nye byggereglene som ble vedtatt i fjor sommer har gjort både nybygg og oppussing av eksisterende baderom til en tungvint prosess. Det er ikke lenger bare å hyre inn håndverker og sette i gang arbeidet: du må søke og få tillatelse allerede før du starter riving av baderommet, også om du skal rive baderommet selv.

Det er ikke noe klart regelverk som sier noe om eventuelle sanksjoner eller bøter, men du bør for eksempel være klar over at dersom noe skulle skje, vil du stå mye sterkere overfor forsikringsselskapet dersom du har fulgt korrekt fremgangsmåte.

Er badet pent, men flisene utdatert? Det fikser du selv, på en ettermiddag. Se også denne smarte pennen som dekker over misfargete fuger.

Begynne rivingen

Når du har søkt om tillatelse og har fått denne, er det bare å finne fram slegga og begynne å gyve løs på gulv og vegger. Du må ha en rørlegger til å plugge rørene før du kan fortsette med å pusse opp baderommet. Stenderverket kan du beholde dersom det ikke er utsatt for råte. Når alt er revet kan du sette i gang med å sette opp nye vegger og støpe gulvet selv.

Når du skal legge et badromsgulv, stilles det krav til sluken og tilstrekkelig fall til denne. Når det gjelder legging av kabler på gulvet må alt som kobles til strømnettet monteres av en elektriker. Varmekabler er fastmonterte, og kommer innunder denne bestemmelsen. Selv om det selges varmekabler fritt til forbrukere, og mange hevder at dette kan forbrukeren legge selv, vil sjelden et elektrikerfirma koble til strømnettet. Grunnen er at de kan risikere å måtte overta ansvaret for måten kablene er lagt på.

Siden 1999 har det vært et krav om at alle elektriske installasjoner skal ha utstedet en såkalt samsvarserklæring. Dette er en garanti for at installasjonen er gjort etter gjeldene lover og forskrifter. Denne erklæringen bør kunne fremvises dersom el-tilsynet kommer for å utføre en stikk-kontroll på husets elektriske installasjon.

Det er ikke alt du bør gjøre selv: Sjekk hva du må få hjelp av fagfolk til

Våtromsnormen

Når det gjelder legging av fuktsperre og membran på våtrom, har man en retningslinje som heter våtromsnormen. Dette er altså ikke en lovpålagt regel, noe som betyr at du kan legge membran på baderommet selv. Men du bør være forsiktig ettersom forsikringer ikke dekker vannskader på bygninger som følge av ukorrekt arbeid eller uholdbare produkter. Når baderommet skal pusses opp er du derfor på den sikre siden hvis du benytter fagfolk med våtromssertifikat. Det er nyttig å ha en grundig dokumentasjon på at en godkjent våtromsbedrift har vært på badet ditt ved videresalg av boligen.

Her finner du en oversikt over godkjente våtromsbedrifter.

Om du likevel velger å gjøre dette selv, må du være svært nøye med alle rørtilførsler på våtrommet, og se til at membranen dekker disse godt for å unngå vannskader. Dersom du tør å gå løs på ditt eget baderom uten fagfolk, må du sette deg grundig inn i hvordan produktene du benytter brukes. Produktene som selges på markedet til bruk i våtrom hører ofte sammen i serier, og det er viktig at disse benyttes sammen for å unngå skader.

Når gulvet og veggene er klare til fliselegging er det viktig å huske på at det er fliser som egner seg for gulv, og andre som egner seg for veggene. Det er også viktig at flisene du bruker er egnet for våtrom. Både legging av fliser, fuging og silikonering er noe du kan gjøre selv. Husk at god ventilasjon er viktig på baderommet, kjøp derfor en vifte som rørleggeren/elektrikeren må sette opp.

Se hvordan det skal gjøres: Fra mareritt til drømmebad på fire uker

Nye byggeregler for bad

I fjor sommer ble nye byggeregler innført, som blant annet krever at du må søke om tillatelse før du pusser opp baderommet ditt. Dette har ført til mye forvirring, et skjemavelde, og mye protester. Du kan blant annet ikke rive baderommet før du får lov. I kjølvannet av protester angrer nå Regjeringen på strenge oppussingsregler, og har foreslått å løse opp disse.

Men du må fortsatt søke om å pusse opp badet.


I teorien har du lov til å tukle med rørene i din egen bolig, men dette kan være svært risikabelt. Skal du møte funksjonskravene i teknisk forskrift, anbefaler vi deg til å hyre inn en utdannet rørlegger til alt arbeid med rør.

Som en avsluttende oppsummering kan vi si at du har lov til å gjøre diverse overflatearbeid på ditt eget bad. Riving, fliselegging, snekkerarbeid, støping og maling er eksempler på arbeid du kan gjøre selv.

Lønner det seg å gjøre det selv eller hyre en håndverker? Finn ut med vår smarte kalkulator

Artikkelen er levert som et elevarbeide fra en student i avgangsklassen i journalistikk ved Norges Kreative Fagskole.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer