Dette bør du vite før du kjøper ny TV

- Hold deg til de kjente merkene.

FORVIRRENDE: Med det enorme butikkutvalget kan det være vanskelig å velge riktig TV-modell. Foto: NTB SCANPIX
FORVIRRENDE: Med det enorme butikkutvalget kan det være vanskelig å velge riktig TV-modell. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å velge TV i dag er dessverre litt vanskeligere enn å bare bestemme seg for en størrelse, og om du vil ha flatskjerm eller ei.

Spesielt vanskelig kan det være når butikken stiller ut et forvirrende høyt antall TV-modeller, fra flere forskjellige fabrikanter.

Da kan det være lett å ta en kjøpsavgjørelse kun basert på de råflotte 4K-bildene i fabrikantens demovideo, eller å bare gå for den ukjente, men billige, TV-en i tilbudsavisen.

Derfor fikk vi tidligere Dinside-redaktør og TV-tester Øyvind Paulsen til å fortelle deg, som kanskje ikke har så god peiling, hva som er det viktigste når du skal kjøpe ny TV.

Denne guiden er ment som en generell veiledning. Folk har forskjellige bruksmønstre, og noen har helt andre behov for bildekvalitet, app-tilbud og innganger enn dem denne guiden tar utgangspunkt i.

Se alle TV-testene våre her

- Hold deg til kjente merker

Selv om enkelte kanskje ser på hvor mange tommer de kan få for x antall tusenlapper når de skal kjøpe TV, så anbefaler Paulsen å være litt skeptisk til de ukjente TV-merkene som ofte annonseres til lave priser.

- Det er fint lite som slår følelsen av å gjøre et godt kjøp, men etter å ha testet TV-er siden 2004 er vår erfaring krystallklar: Hold deg til de kjente TV-merkene.

Den påstanden begrunner Paulsen med at de kjente merkene, jevnt over, er enklere i bruk, og som regel har bedre bildekvalitet enn de ukjente merkene. I tillegg kan det være lettere å få hjelp og reparasjoner dersom noe skulle gå galt.

- Den dagen noe ryker på TV-en din er også sjansen stor for at de har et servicekontor med delelager i nærheten av der du bor, sier han og legger til:

- Den servicen kan du antagelig bare drømme om den dagen noe går galt med den ukjente modellen.

LES OGSÅ: 4K-TV-ene vi styrer unna

#1. Hvor mange innganger trenger du?

UNNGÅ Å BYTTE: Før du kjøper TV bør du finne ut av hvor mange HDMI- og USB-innganger du trenger. Foto: PER ERVLAND
UNNGÅ Å BYTTE: Før du kjøper TV bør du finne ut av hvor mange HDMI- og USB-innganger du trenger. Foto: PER ERVLAND Vis mer


Selv om forsiden på TV-en selvfølgelig er det viktigste, bør du også vite hvor mange HDMI- og USB-innganger modellen har.

- Utgangspunktet er enkelt: Jo flere innganger, jo bedre, sier Paulsen før han legger til:

- Samtidig er det store forskjeller på pensjonisten som ser nyhetene og gullrekka hver fredag, og deg som har stua full av dingser. Det gjelder altså å kjenne sitt bruksmønster.

HDMI-innganger er nok det viktigste for de fleste av oss. Det er nemlig der man kobler til dekodere, spillkonsoller, Blu-ray-spillere, og Apple TV eller Chromecast. Det er lite som er kjedeligere enn å måtte dra frem TV-en og koble om hver gang du ønsker å bytte mellom vanlig TV og spillkonsollen.

- Selv om mange av de billigste modellene bare kommer med to HDMI-innganger, synes jeg personlig at tre er minimum. Fire er best, og er nå også ganske utbredt fra mellomsjiktet og oppover, sier Paulsen.

Han anbefaler også å titte på hvor mange USB-innganger modellen har, spesielt hvis du har planer om å koble til harddisker for å vise bilder eller spille videoinnhold på TV-en.

- To er minimum, spesielt hvis du har en TV med innebygget USB-opptak som du har tenkt å bruke. Det er jo litt tungvint å ta ut opptakeren hver gang du skal se på TV.

LES OGSÅ: Slik velger du riktig smartmobil og PC

#2. Trenger du Smart TV?

SMART-TV: Hvis du bruker Apple TV eller Chromecast er ikke Smart-TV nødvendig - selv om de fleste modeller har det innebygget.  Foto: PER ERVLAND
SMART-TV: Hvis du bruker Apple TV eller Chromecast er ikke Smart-TV nødvendig - selv om de fleste modeller har det innebygget. Foto: PER ERVLAND Vis mer


Flesteparten av modellene på markedet i dag har en innebygget Smart TV-funksjon. Det betyr at du kan koble den til internett, enten trådløst eller via kabel, for å få tilgang til strømmeinnhold, musikk, apper og mye mer.

For mange vil dette være verdifullt - for andre vil det være overflødig.

- Det er ikke sikkert du trenger en Smart TV. Hvis du bare ser på vanlige TV-sendinger eller kobler til en Apple TV eller Chromecast er det ikke nødvendig.

Sjekk gjerne med betjeningen om de appene du tror du vil bruke faktisk er tilgjengelig på Smart TV-en du planlegger å kjøpe.

LES KOMMENTAREN: - Smart TV-en din er dum

#3. Må jeg kjøpe 4K-TV?

LITE 4K-INNHOLD: Selv om 4K-bilder ser lekre ut i butikken, er det lite høyoppløselig innhold å få tak i hjemme. Foto: ØYVIND PAULSEN
LITE 4K-INNHOLD: Selv om 4K-bilder ser lekre ut i butikken, er det lite høyoppløselig innhold å få tak i hjemme. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer


En TV med Ultra HD, også kjent som 4K-oppløsning, vil i teorien kunne gi deg fire ganger så skarpe bilder som en vanlig Full HD-TV. Likevel mener Paulsen at det kan koste mer enn det smaker.

- Nei, du trenger ikke å kjøpe 4K-TV, sier han og begrunner:

- At TV-en har en 4K-oppløsning er bare en indikasjon på at den kan vise denne oppløsningen, og sier fint lite om bildekvaliteten du får. Det som er avgjørende for en god TV-opplevelse er ikke oppløsningen, men kvaliteten på panelet og ikke minst hvordan TV-en bearbeider TV-signalet.

I tillegg er 4K-innholdet man har tilgang til fra sin egen stue fremdeles begrenset, og derfor vil nok 1080p-TV-er (Full HD) være tilstrekkelig for de fleste en god stund til.

- Selv ville jeg heller kjøpt en 55-tommer 1080p-TV med god bildebehandling, enn å kjøpe den billigste 4K-modellen i samme størrelse, sier Paulsen.

Dersom du vil ha en 4K-TV mener han at den bør være av en viss størrelse før man ser ordentlig forskjell.

- Minimumsstørrelsen for å få en god 4K-opplevelse er at TV-en er 55-tommer, og da bør du helst ikke sitte lenger unna enn tre meter. Jeg anbefaler uansett 65-tommere her.

LES OGSÅ: Nå kommer Blu-ray med 4K

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer