Dette bør du vite når du vasker ull

Det er mye du bør være klar over før du slenger ullplaggene dine i vaskemaskinen.

VANSKELIG?: Det trenger ikke være så vanskelig å vaske ull som mange kanskje tror. Foto: BERIT B. NJARGA
VANSKELIG?: Det trenger ikke være så vanskelig å vaske ull som mange kanskje tror. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi er på vei inn i en kaldere periode, og det er på tide på å finne frem ull-plaggene du pakket bort i vår.

Ull er kostbart og det er rimelig irriterende å oppdage at den dyre ullgenseren har blitt tre størrelser mindre etter vask.

Så hva kan du gjøre for å unngå denne tabben og sikre at ullplaggene bevarer farge og fasong?

LES OGSÅ: Lukter det surt av klærne dine?

Ull kan kokes

Trodde du at høy temperatur krymper ull? Dette er ifølge Ingunn Klepp, forsker ved Statens institutt for forbruksforskning(SIFO), bare en myte.

SIFO har testet dette og kommet frem til at ullen må utsettes for bevegelse i en eller annen form for å krympes eller toves. Så lenge ullplagget ligger stille vil ikke temperatur ha noen effekt.

Skal du vaske plagget i vaskemaskinen er det likevel en god regel å følge vaskeanvisningen i plagget.

Skulle du likevel være så uheldig å krympe et av ullplaggene dine, kan kanskje dette trikset være til hjelp.

Ingun Klepp sier til Dinside at du bør minimalisere hvor mye du vrir og knar på ullplaggene dine. Det er også viktig at du bruker et ullvaskemiddel.

Hvordan skal man tørke ull?

Noen sverger likevel til å vaske for hånd. Da er det også flere ting det er viktig å tenke på.

UNNGÅ HÅNDVASK: Ingun Grimstad Klepp, forsker for SIFO, advarer folk mot å vaske ull for hånd - blant annet fordi folk ikke har nok kunnskap om det. Foto: NILS BJÅLAND / VG / NTB SCANPIX
UNNGÅ HÅNDVASK: Ingun Grimstad Klepp, forsker for SIFO, advarer folk mot å vaske ull for hånd - blant annet fordi folk ikke har nok kunnskap om det. Foto: NILS BJÅLAND / VG / NTB SCANPIX Vis mer


- De færreste kan vaske klær på hånd på riktig måte. Sjansen for at du vasker feil er veldig stor. I tillegg er det jo veldig tidskrevende, så det er ikke noe jeg anbefaler, sier forskeren som har forsket mye på vasking av ull.

Til tross for at mange tror det, er det ifølge Klepp ikke lurt å la ullen ligge til tørk når den er våt. Du bør heller sende den gjennom en runde med sentrifugering.

Ifølge Klepp er det også en myte at ull ikke tåler sentrifugering.

- Du trenger ikke skru ned antall omdreininger. Dessverre gjør mange ullprogram dette automatisk, sier hun.

Har ullplaggene vært gjennom en sentrifugeringsprosess, kan de henges opp til tørk på helt vanlig måte.

Henger du opp klærne mens de fortsatt er klissvåte, kan tyngden føre til at plagget mister fasongen.

Noen nyere ullplagg er også laget slik at de tåler en runde i tørketrommelen. Du bør likevel være helt sikker på dette før du tar sjansen. Sjekk vaskeanvisningen for informasjon.

LES OGSÅ: Slik vasker du treningstøyet

VOND LUKT?: Heng sokkene til lufting før du slenger dem i vaskemaskinen. Kanskje slipper de en runde i sentrifugen. Foto: COLOURBOX
VOND LUKT?: Heng sokkene til lufting før du slenger dem i vaskemaskinen. Kanskje slipper de en runde i sentrifugen. Foto: COLOURBOX Vis mer

Du trenger ikke vaske så ofte

Ull blir ikke skittent på samme måte som de andre klærne dine. Derfor er det heller ikke nødvendig å vaske ullplaggene like ofte.

Sitter det vondt lukt i klærne, kan det være lurt å lufte plaggene først for å se om lukta forsvinner.

Det som derimot kan bli et problem er hvis du får en stygg flekk på en av dine lyse ullplagg. Flekker er nemlig vanskelig å fjerne fra ull. Det er derfor viktig å fjerne flekker fra ull så fort som mulig etter at flekkene oppstår.

LES OGSÅ: Vaskemaskinen med to dører

Ikke bruk vaskepose

Hva med plagg du har strikket selv?

- Alt garnet vårt har banderole med vaskeanvisning på, så vi anbefaler å følge det som er oppgitt for hver enkelt kvalitet. Strikkeplagg skal vaskes på ullprogram og på oppgitt temperatur eller lavere. Generelt vil jeg si at det ikke er nødvendig å vaske på mer enn 30 grader, sier Siri Kirkeby, i Sandnes Garn, til Dinside.

Noen maskiner gir deg i dag muligheten til å velge lavere vannstand, men det bør du ikke gjøre. Ullplagg blir tovet i vask hvis det er for trangt eller for lite vann i maskinen. Vaskepose er derfor ikke å anbefale, sier Kirkeby.

Ingun Klepp understreker at det ikke er noe problem å vaske ullplaggene dine sammen med plagg i andre materialer, så lenge du ikke fyller maskinen for full.

LES OGSÅ: 5 vaskemaskintabber du vil unngå

Gode råd for vask av ull

Bruk alltid spesialmiddel for ull, eller ull og silke.

Sentrifuger til slutt – også om du velger å vaske for hånd

Fjern søl før de har rukket å lage flekker

Ikke vask for ofte - prøv heller med lufting.

Dersom plaggene er for små eller i feil fasong - strekk etter vask med jevne og bestemte bevegelser tilriktig fasong/størrelse.

Ikke fyll maskinen for full (lavere belastning på ullprogram), men fyll gjerne opp med andre tekstiler dersom du ikke har nok ull til en vask.

Har du behov for desinfisering av ull, småkok i 10 minutter på plate i rent vann. Pass på at plagget ligger HELT stille. Ingen røring med andre ord.

Kilde: SIFO.

Har du noen gode tips eller triks til ullvasking? Del gjerne dine erfaringer i kommentarfeltet under.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer