Dette bør du vite om de smarte vannmålerne

Først var det strømmålerne som ble digitalisert, nå tester flere kommuner ut fjernavlesing av vannforbruket til innbyggerne.

SMART VANNMÅLER: Kamstrup leverer både smarte strømmålere og vannmålere. Dette er en vannmåler - antatt levetid er 16 år. Foto: Kamstrup
SMART VANNMÅLER: Kamstrup leverer både smarte strømmålere og vannmålere. Dette er en vannmåler - antatt levetid er 16 år. Foto: Kamstrup Vis mer
Publisert

Innføringen av de smarte strømmålere, såkalte AMS-målere, har mildt sagt vært omstridt. Enkelte ønsker ikke den nye strømmåleren i hjemmet sitt og begrunner det med at de er bekymret for stråling, overvåking, tidsjustert prising og at forbrukerne må ta kostnaden for det obligatoriske byttet.

Andre er mer positive og tar teknologien imot med åpne armer. Blant annet åpner AMS-målerne for bedre strømstyring i hjemmet i tillegg til at forbrukeren kan få mer detaljert oversikt over forbruket sitt.

Hva kan de brukes til?

Et av målene med smarte vannmålere er ikke bare å gi forbrukeren god oversikt over vannforbruket, men også å oppdage lekkasjer tidligere. Enklere avlesing er vel så viktig, forteller Fred Ivar Aasand, rådgiver i Norsk Vann, til Dinside.

- På Hvaler, som kanskje er den kommunen arbeidet har kommet lengst, har det vært tilfeller hvor det er blitt avdekket vannlekkasjer i hytter som er stengt for sesongen, sier han.

Fred Ivar Aasand, rådgiver i Norsk Vann. Foto: Norsk Vann
Fred Ivar Aasand, rådgiver i Norsk Vann. Foto: Norsk Vann Vis mer

Teknologien er også i stand til å varsle hvis noen forsøker å tukle med de smarte vannmålerne, men i fremtiden skal det også være mulighet for å oppdage bakterielle forekomster og forurensning i vannet.

Ås, Moss, Drammen, Oslo, Sandes og Øystre Slidre er eksempler på andre kommuner som tester ut smarte vannmålere.

Hvordan overføres dataene?

Dataene fra vannmålerne sendes ut så ofte som mulig, på Hvaler overføres forbruket hver time, men enn så lenge er det ikke mulig å se vannforbruket sitt i sanntid slik du kan med AMS-målerne og en tilknyttet tjeneste som Oss eller Tibber.

Overføringen av dataene fra bolig til kommunenes systemer, kan gjøres på flere måter. Aasand nevner teknologi som GSM, radiosignaler og «drive-by»-innsamling. Sistnevnte metode benyttes blant annet i Øystre Slidre der en bil fra kommunen kjører rundt blant boligene og fanger opp signalene fra vannmålerne.

Et liknende system benyttes også i Ås, Moss og Drammen.

På Hvaler benytter de en metode der vannmåleren kommuniserer med nettselskapets AMS-målere og sendes via samme infrastruktur.

Hva koster det?

En annen ting som avhenger av hvor du bor, er hva kostnaden for å bytte ut den nåværende vannmåleren med en smart i stedet. Aasand i Norsk Vann sier at det er en kostnad tilknyttet bytte, men at kommuner har et ulikt syn på dette.

Om du blir nødt til å betale for dette, er dermed opp til kommunen.

- Mange kommuner merker at de sparer inn kostnaden med en gang fordi de slipper å bruke tid og ressurser på fakturabehandling og å sende ut purringer.

- I Trondheim, blant annet, har de én person som jobber med å sende ut påminnelser og purringer til personer som ikke har lest av strømmåleren.

Er det sikkert?

Som med innføringen av smarte strømmålerne, er det et spørsmål rundt personvern for de smarte vannmålerne. Det som skiller de to løsningene, er at strømmålerne er regulert gjennom Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), mens eventuell innføring av smarte vannmålerne er kommunene ansvarlige for.

Atle Årnes i Datatilsynet sier til Dinside at det er viktig at personvernet blir ivaretatt og at de har snakket med produsenter for sjekke om de har løsninger for å ivareta informasjonssikkerheten. Viktig for personvernet er også hvor ofte dataene hentes ut fra måleren.

- Hvis vannet leses av én gang i året, er det ikke spesielt trykk på personvernet, selv om vannforbruket, akkurat som strøm, kan gi avslørende informasjon om de som bor i en husstand , sier han.

Atle Årnes i Datatilsynet mener det er viktig at personvernet blir ivaretatt. Foto: Datatilsynet
Atle Årnes i Datatilsynet mener det er viktig at personvernet blir ivaretatt. Foto: Datatilsynet Vis mer

- Men jo oftere man leser av, jo mer avslørende blir det, spesielt dersom avlesing skjer flere ganger i døgnet.

Årnes peker også på at det har vært antydet at noen kommuner vil bruke den smarte vannavlesingen til andre formål enn fakturering. For eksempel ved lekkasje og feil på nettet.

- Når kommunene henter ut slike data, er det viktig at de informerer godt om det i forkant slik at forbrukerne er klar over hvilke data som hentes ut og hvordan de sikres, avslutter han

Hva med stråling?

Stråling er kanskje det mest diskuterte temaet rundt smarte strømmålerne. Vi skrev i fjor at flere tusen personer i Norge har søkt om fritak for de nye AMS-målere, og mange begrunner det med helseplager tilknyttet strålingen fra målerne.

I en rapport avviser Statens strålevern at det er sammenheng mellom strømmålerne og de påståtte helseplagene, og det er også tilfeller der kommuneoverleger nekter å skrive ut legeattester til folk som vil reservere seg.

Ettersom smarte vannmålere bruker ulik teknologi, vil eventuell stråling avhenge av sendeteknologi. Aasand sier at avstand og plassering også er to ting som spiller inn.

- Strålingen avtar raskt med avstand, og vannmålerne står vanligvis plassert lengre unna enn AMS-måleren.

- Uansett viser testing at eksponeringen ligger langt under grenseverdiene, også når man er nær målerne, avslutter han.

Teknisk Ukeblad omtalte i fjor en sak fra et Oslo-sameie som installerte smarte vannmålere. Én leilighetseier nektet i lengre tid å få ny vannmåler og sameiet gikk til sak - som de vant frem - mot mannen for å tilgang til leiligheten for å installere vannmåleren.

«Måleverdiene skal sendes trådløst og strålingen er kronisk høy slik at leiligheten blir omtrent som en mikrobølgeovn», påstod mannen ifølge kjennelsen, skriver nettsted.

I saken viste dommeren til at den aktuelle smarte vannmåleren, av typen domaqua M radio fra selskapet ista, stråler langt mindre enn annet elektronisk utstyr.

«Sendestyrken er opplyst å være lavere enn 10mW, som er 1/200-del av sendestyrken til en mobiltelefon, 1/400-del av styrken til en WiFi-router og 1/50-del av sendestyrken til en standard AMS-strømmåler som det er vedtatt at skal installeres i samtlige norske hjem innen 1. januar 2019», skriver dommeren i kjennelsen.

Mannen bekreftet for øvrig i retten at han eier en mobiltelefon.

Har du fått installert en smart vannmåler? Del gjerne dine erfaringer i kommentarfeltet under.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer