Dette bør du vite om de smarte vannmålerne

Først var det strømmålerne som ble digitalisert, nå tester flere kommuner ut fjernavlesing av vannforbruket til innbyggerne.

SMART VANNMÅLER: Kamstrup leverer både smarte strømmålere og vannmålere. Dette er en vannmåler - antatt levetid er 16 år. Foto: Kamstrup
SMART VANNMÅLER: Kamstrup leverer både smarte strømmålere og vannmålere. Dette er en vannmåler - antatt levetid er 16 år. Foto: Kamstrup Vis mer
Publisert

Innføringen av de smarte strømmålere, såkalte AMS-målere, har mildt sagt vært omstridt. Enkelte ønsker ikke den nye strømmåleren i hjemmet sitt og begrunner det med at de er bekymret for stråling, overvåking, tidsjustert prising og at forbrukerne må ta kostnaden for det obligatoriske byttet.

Andre er mer positive og tar teknologien imot med åpne armer. Blant annet åpner AMS-målerne for bedre strømstyring i hjemmet i tillegg til at forbrukeren kan få mer detaljert oversikt over forbruket sitt.

Hva kan de brukes til?

Et av målene med smarte vannmålere er ikke bare å gi forbrukeren god oversikt over vannforbruket, men også å oppdage lekkasjer tidligere. Enklere avlesing er vel så viktig, forteller Fred Ivar Aasand, rådgiver i Norsk Vann, til Dinside.

- På Hvaler, som kanskje er den kommunen arbeidet har kommet lengst, har det vært tilfeller hvor det er blitt avdekket vannlekkasjer i hytter som er stengt for sesongen, sier han.

Teknologien er også i stand til å varsle hvis noen forsøker å tukle med de smarte vannmålerne, men i fremtiden skal det også være mulighet for å oppdage bakterielle forekomster og forurensning i vannet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer