Dette bør du vite om gjærbakst

Vet du hva som skjer når du blander mel, vann og gjær?

HER HAR DET SKJEDD MYE: Vet du egentlig hva som skjer fra du blander mel, vann og gjær og hva det er som kan påvirke bakeresultatet? Foto: KRISTIN SØRDAL
HER HAR DET SKJEDD MYE: Vet du egentlig hva som skjer fra du blander mel, vann og gjær og hva det er som kan påvirke bakeresultatet? Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vet du egentlig hva som skjer i brøddeigen når du baker? Og hvordan du kan ta kontroll over bakeprosessen slik at det ikke blir ren lotto om baksten blir vellykket eller ikke?

Vi har tidligere fortalt deg at du bør justere deigen med vann og ikke med mel - og at du bør bruke kaldt vann når du baker.

Men vet du egentlig årsakene til dette? Og hva du kan gjøre for at ikke bakeresultatet skal bli ren lotto?

Bedre sjanse til å lykkes

Mye av det som skjer i deigen når du baker handler om kjemi, og det er også der vi finner bakgrunnen og forklaringen på både hvorfor du bør justere deigen med vann og hvorfor du bør bruke kaldt vann.

Det er kunnskapen om hva som egentlig skjer i deigen, hvordan ting henger sammen og hva som påvirker hva, som kan gi deg de beste forutsetningene for et vellykket bakeresultat.

- Det handler om å tenke prosess, det er ikke noe som er riktig eller galt, men det handler om å vite hva du kan forandre på og hvordan du gjør det, sier André Løvaas, baker hos Nofima.

- Deigen er litt som en Tamagotchi fra 80-tallet, du må hele tiden sjekke at den har det bra, sier Løvaas.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer