Bakterier i ullpledd

Dette bor i ullpleddet ditt

- De fleste av oss vil nok reagere negativt når vi ser slikt i ullpleddet.

KRYP: Et varmt ullpledd er godt å slappe av under på kalde kvelder. Men inni ullpleddet bor det også masse krypdyr vi ikke kan se. Video: Linn Merete Rognø. Klipp: Tobias Fjeldvang Vis mer
Publisert

Et mykt ullpledd er godt å slappe av under på kalde kvelder i sofakroken. #denfølelsen - når man endelig kan tulle seg inn i pleddet og se på favorittserien.

Komfortabelt og varmt under pleddet, ja - men mulig frysninger sniker seg oppover ryggen når du får vite hva som egentlig skjuler seg i teppet ...

Mat til insekter og larver

For i ullpleddet ditt bor det antakelig massevis av «krypdyr» vi ikke kan se, forteller Henning Sørum, professor og bakteriolog ved Norges Miljø- og biovitenskapelige universitet.

Dette er mikroorganismer, encellede og flercellede parasitter.

- De gjemmer seg godt blant fibrene i ullpleddet. Men større dyr som insekter og larver av disse, vil være synlig for oss. De fleste av oss vil nok reagere negativt når vi ser slike insekter og deres larver i ullpleddet, sier Sørum.

Ull kommer fra pels hos for eksempel sau, og kan være god næring for larver av blant annet ulike typer møll.

De små krypene som lever av ull er ekle, men utgjør imidlertid ingen direkte risiko for mennesker i og med at det er kreatin og andre proteiner i ulla som utnyttes som næring for insektene, presiserer Sørum.

- Kan gi infeksjon

Derimot, ifølge Sørum, vil matrester, flass og annet organisk materiale som fanges opp av hulrommene i et ullpledd, kunne utgjøre en helserisiko for mennesker hvis de inneholder «uheldige» mikrober før de havner i pleddet.

Det vil si for eksempel avføring og andre kroppsvæsker med bakterier som kan gi infeksjon.

I et fuktig og romtemperert pledd, kan det vokse opp bakterier og sopp som også i noen tilfeller kan utgjøre en helserisiko, ifølge Sørum.

- Det kan være enkelte muggsopper som modnes til sporer som pustes inn og kan bidra til luftveisproblemer. Mange mikroorganismer har cellestadier som tåler mye, og mange av dem kan overleve lenge under tørre forhold.

- De mest kjente er sporer fra sopp og bakterier. Slike sporer kan komme inn via munnen der de kan få fuktighet og næring til uheldig vekst, særlig om immunforsvaret er svakt. Slike sporer kan overleve i et pledd i årevis, forklarer Sørum.

Blir det opphopning av flass og hudceller fra menneske i pleddet, kan også husstøvmidd trives og forårsake allergi, ifølge professoren.

Folkehelseinstituttet opplyser at hudrester eller sopp som vokser på disse, er naturlige næringskilder til husstøvmidd. I tillegg til i pledd, trives midden i madrasser, puter, sengetøy, stoppede barneleker og møbler. Dette fordi midden krever spesielle temperatur- og fuktforhold for å trives, skriver FHI.

UTNYTT KULDA: Visste du at du kan bruke kulda for å rengjøre dyner, puter og pledd? Metoden vil også bidra til å ta livet av midden. Video: Kristin Sørdal. Klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Så ofte bør pleddet vaskes

Parasitter, insekter, larver - får du noia om du ikke har vasket ullpleddet enda?

Sørum kan berolige deg med at for et vanlig, friskt menneske som bruker det samme ullpleddet selv hver dag, og da med klær på, er det greit å vaske det i vaskemaskinen så sjeldent som en gang i året.

Men - da må du være nøye med å unngå søl av mat og drikke i pleddet.

- Blir det litt søl av matrester ofte, bør du vaske det månedlig. Og hvis du bruker ullpleddet direkte mot huden, bør du vaske det like ofte som sengetøy, sier Sørum.

- Og er dere en hel familie som deler på å bruke ullpleddet, bør det også vaskes flere ganger i året, råder professoren.

Lufting av ullpledd

  • Det er lurt å lufte ullpleddet ute på vinterstid. En god lufting bidrar til bedre lukt i pleddet
  • Lar du pleddet henge ute i kald luft i noen timer, vil frosten kunne drepe flere parasittegg, inkludert egg og larver fra for eksempel møll.
  • Riste pleddet under lufting for å få bort matrester og smuler.
  • Selv om du lufter pleddet i kulda, bør du likevel vaske det regelmessig: Mange ulike organiske materialer binder seg til ulltrådene i pleddet og vil ikke falle ut ved risting. Mikroorganismer drepes heller ikke av temperaturer ned mot frysepunktet. Ved stabile frost-temperaturer vil de i stedet kunne konserveres over tid.

Kilde: Henning Sørum.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer