Bakterier i ullpledd

Dette bor i ullpleddet ditt

- De fleste av oss vil nok reagere negativt når vi ser slikt i ullpleddet.

KRYP: Et varmt ullpledd er godt å slappe av under på kalde kvelder. Men inni ullpleddet bor det også masse krypdyr vi ikke kan se. Video: Linn Merete Rognø. Klipp: Tobias Fjeldvang Vis mer
Publisert

Et mykt ullpledd er godt å slappe av under på kalde kvelder i sofakroken. #denfølelsen - når man endelig kan tulle seg inn i pleddet og se på favorittserien.

Komfortabelt og varmt under pleddet, ja - men mulig frysninger sniker seg oppover ryggen når du får vite hva som egentlig skjuler seg i teppet ...

Mat til insekter og larver

For i ullpleddet ditt bor det antakelig massevis av «krypdyr» vi ikke kan se, forteller Henning Sørum, professor og bakteriolog ved Norges Miljø- og biovitenskapelige universitet.

Dette er mikroorganismer, encellede og flercellede parasitter.

- De gjemmer seg godt blant fibrene i ullpleddet. Men større dyr som insekter og larver av disse, vil være synlig for oss. De fleste av oss vil nok reagere negativt når vi ser slike insekter og deres larver i ullpleddet, sier Sørum.

Ull kommer fra pels hos for eksempel sau, og kan være god næring for larver av blant annet ulike typer møll.

De små krypene som lever av ull er ekle, men utgjør imidlertid ingen direkte risiko for mennesker i og med at det er kreatin og andre proteiner i ulla som utnyttes som næring for insektene, presiserer Sørum.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer