Dette bør oppbevares i romtemperatur

Nei, det er ikke alt som holder seg bedre i kjøleskapet.

Medisiner, neglelakk, eddik, parfyme og Tabasco. Her må det ryddes! Foto: Elisabeth Dalseg
Medisiner, neglelakk, eddik, parfyme og Tabasco. Her må det ryddes! Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke alt som holder seg bedre i kjøleskapet - snarere tvert imot. Selv om kulde i mange tilfeller bidrar til å øke holdbarheten, kan det rett og slett ødelegge andre matvarer eller produkter. Og om ikke kulden ødelegger varene direkte, kan temperatursvingninger gjøre det. Det er kanskje enkelt, men vi må innrømme at vi selv har syndet på et par av disse punktene.

Her er et knippe varer som trass i det man gjerne tror, ikke skal settes i kjøleskapet:

Se også: Kjøleskapstabben du bør unngå

Poteten holder lengst om du oppbevarer den luftig, for eksempel i et nett, i kjølig romtemperatur - for eksempel spisskammers, kjeller eller en bod. Foto: PantherMedia / Monika Adamczyk
Poteten holder lengst om du oppbevarer den luftig, for eksempel i et nett, i kjølig romtemperatur - for eksempel spisskammers, kjeller eller en bod. Foto: PantherMedia / Monika Adamczyk Vis mer


 • Sterk saus: Ulike viarianter av chilisaus, som for eksempel Tabasco, kan stå i spisskammerset eller matskapet i flere år, selv i åpnet tilstand. Det er spesielt viktig for saus som du bruker direkte på maten og ikke har i maten, fordi temperaturen har mye å si for hvordan smaksløkene oppfatter styrken på maten. Dette gjelder også for uåpnete glass med taco-saus, men disse bør stå i kjøleskapet etter åpning.
 • Poteter: Nedkjøling påvirker smaken, og poteter holder seg best i litt kjølig romtemperatur, eller det vi gjerne kaller for kjellertemperatur. Du bør også oppbevare dem i papirposer, slik at de får puste - de vil råtne fortere i plastposer.
 • Brød: Stikk i strid med det en skulle tro, holder ikke brødet seg ferskt lenger i kjøleskap - det tørker ut. Brødet bør bo på benken eller i matskapet, og bruker du mer enn tre-fire dager på å spise et brød, kan du fryse halvparten.

  Les også: Plast eller papir? Slik bør du oppbevare brødet

 • Løk holder seg også best på benken. Bruk gjerne nettingposen eller bagen de kom i, slik at den får luft.

  NB Løk og poteter bør oppbevares et stykke unna hverandre, for akkurat som tomaten kan fremskynde modnings- og forråtningsprosessen for frukt og grønt, har poteten tilsvarende effekt på løken.

 • Hvitløken holder lengst i romtemperatur. Foto: COLOURBOX.COM
  Hvitløken holder lengst i romtemperatur. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer


 • Hvitløk: Hvitløken har det best på benken eller i matskapet. Sørg for at den ligger luftig, altså i en åpen bolle eller porøs krukke, og ikke i plast. Den bør heller ikke ligge for tett på for eksempel sitrusfrukt, da den kan avgi smak.

  Les også: Smarte alternativer til hvitløkspressen.

 • Batterier: Det er ingen grunn til å putte batteriene i kjøleskap lenger. Moderne batterier må ikke oppbevares kjølig for å vare. Poenget er å unngå ekstreme temperatursvingninger, så de klarer seg fint i en skuff.
 • Sitron og lime: Mens søte sitrusfrukter holder seg best om du legger dem i kjøleskapet, trenger sure sitrusfrukter litt høyere temperatur. De holder seg best ved 10-14 grader, for eksempel i et kaldt spisskammer, eller i vinduskarmen.

  Les mer: Slik oppbevarer du sitrusfrukt

 • Tomater: Tomater kan bli melne i kjøleskapet, så de oppbevarer du best på benken. Merk at tomater bør ligge for seg - de kan påvirke modningsprosessen for andre frukt og grønnsaker -, og at agurk har tilsvarende effekt på tomaten.
 • Agurk: Heller ikke agurken bør ha det for kaldt, i hvert fall ikke om du ikke spiser den opp i løpet av et par dager. Aller best holder den seg om du oppbevarer den i mellom 10 og 14 grader.

  Les mer: Slik holder agurken seg lengst mulig

 • Kaffe: Det er mange som sverger til å oppbevare åpnete kaffeposer i kjøleskapet, men det er ikke så smart. I verste fall kan det oppstå kondens som ødelegger smaken, enten det er snakk om kaffebønner eller ferdigmalt kaffe. Det som er viktig, er at du oppbevarer kaffen lufttett. Vi anbefaler en boks med ordentlig lufttett lokk.
 • Neglelakk bør heller ikke stå i kjøleskapet om du ønsker at den skal vare lenge. Foto: PantherMedia /
  Neglelakk bør heller ikke stå i kjøleskapet om du ønsker at den skal vare lenge. Foto: PantherMedia / Vis mer


 • Neglelakk: Du har kanskje hørt at neglelakken ikke bør oppbevares på varme bad, spesielt ikke nederst i baderomsskapet - rett over varmekablene. Men du bør heller ikke ha dem i kjøleskapet. Ifølge det amerikanske magasinet RealSimple kan det føre til at lakken tykner. Jevn, gjerne litt kjølig romtemperatur er best, så soverommet er et smart sted å sette dem.
 • Parfyme: Heller ikke parfyme liker de varmeste og kaldeste temperaturene. Her vil vi anbefale det samme som for neglelakk: Sett dem på soverommet.
 • Medisiner: Hostesaft og andre miksturer settes gjerne i kjøleskapet av gammel vane, og fordi det er lindrende med noe kaldt i halsen når den gjør vondt. Det er imidlertid slett ikke alle som trives best i kjøleskapet. Les på pakken eller pakningsvedlegget når du kjøper medisin, og kvitt deg med produkter som er lagret feil. Vi vil også anbefale at du investerer i et låsbart medisinskap, høyt på veggen, dersom du har barn, men at førstehjelpsutstyr som plaster og bandasjer er lett tilgjengelig.
 • Smarte, nye kjøleskap

  Guiden over er for normal kjøleskapstemperatur, altså mellom null og fire grader. Har du et nyere kjøleskap med egne temperatursoner som kan reguleres til 10-14 grader, kan det imidlertid godt hende du kan ha flere av varene her. For eksempel vil en rekke grønnsaker holde lenge om de får ligge i akkurat den temperaturen, så er du av dem som alltid ender opp med å måtte kaste noen tomater og en agurksneip, vil vi anbefale at du spør spesifikt om dette neste gang du skal kjøpe nytt kjøleskap.

  Les også: Dette må du tenke på når du skal kjøpe kjøleskap

  Kilde: DinSide.no, Frukt.no, Real Simple magazine

  Artikkelen har vært publisert tidligere. Oppdatert sist sommeren 2016

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer